Μπορεί για κάποιους να φάνταζε (και να φαντάζει) αδύνατο ωστόσο για τον Ντράζεν Πέτροβιτς όλα ήταν πιθανά. Ακόμα και να πετύχει σε ένα παιχνίδι 112 πόντους...

Ήταν 5 Οκτωβρίου 1985 όταν ο θρύλος Ντράζεν Πέτροβιτς πραγματοποίησε μία από τις πιο εξωπραγματικές εμφανίσεις στην ιστορία του μπάσκετ. Πολύ πριν τους Μπλέιζερς, τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς, ακόμα και τη Ρεάλ, ο Ντράζεν Πέτροβιτς έκανε παπάδες στην Κροατία με την φανέλα της Τσιμπόνα. Δεν είχε συμπληρώσει ούτε τα 21 του χρόνια όταν κατάφερε να σημειώσει 112 πόντους σε έναν αγώνα της Γιουγκοσλαβικής λίγκας απέναντι στην Ολίμπια Λιουμπλιάνας.

Το έπος του Ζάγκρεμπ

Ήταν ένα παιχνίδι για τον πρώτο γύρο του εθνικού πρωταθλήματος της πρώην Γιουγκοσλαβίας ανάμεσα στην Τσιμπόνα και την Ολίμπια. Το σκορ στο τέλος του αγώνα έγραψε 158-77 υπέρ των Κροατών. Ο 21χρονος Πέτροβιτς έβαλε 112 πόντους και ευστόχησε σε 40 από τα 60 σουτ που επιχείρησε στον αγώνα. Από αυτά, τα 10 ήταν τρίποντα και είχε 22 πόντους από τη γραμμή των ελεύθερων βολών. Για να μεταφράσουμε τα νούμερα και σε ποσοστά, ο Ντράζεν σούταρε εκείνο το βράδυ με 66.6 %. Αν αναλογιστείς πως πήρε 60 προσπάθειες, το ποσοστό είναι εξωφρενικό. Όχι μόνο για το σύγχρονο μπάσκετ, αλλά και για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Στο ημίχρονο, σε μόλις 20 λεπτά, είχε 67 πόντους.

Η αναγνώριση και το NBA

Στην Ευρώπη ήταν γνωστός για τις επιτυχίες του, τόσο σε συλλογικό όσο και εθνικό επίπεδο. Το βιογραφικό του περιείχε Ευρωλίγκες, Ευρωμπάσκετ, βραβεία MVP και πολλές άλλες τιμές. Όταν ήρθε η ώρα του όμως, να μετακομίσει στο ΝΒΑ , τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το 89 τα πράγματα δεν ήταν ίδια. Οι Αμερικάνοι δεν ήξεραν για τα κατορθώματα του πριν φτάσει στο Πόρτλαντ. Ωστόσο, ο Πέτροβιτς δεν άργησε να αποδείξει πως ήταν ένας από τους σπουδαιότερους σουτέρ στην ιστορία του μπάσκετ και ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους που επηρέασαν το παιχνίδι στο ΝΒΑ. Παίκτες σαν τον Πέτροβιτς έδειξαν πως το Ευρωπαϊκό μπάσκετ μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε αυτό της Αμερικής. Μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι συνέβαλε στην εξέλιξη του μπάσκετ σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν κατά κάποιον τρόπο ο Λούκα Ντόνσιτς της εποχής του. Ή μήπως ο Ντόνσιτς είναι ο Πέτροβιτς της εποχής μας;

Στην Κροατία ακόμα τον δοξάζουν σαν θεό.  Μαζί με τον Κόσιτς, τον Κούκοτς και τον Ράτζα διαμόρφωσε μια μεγάλη σχολή του μπάσκετ. Μια σχολή που αργά η γρήγορα θα βγάλει κι άλλα μεγάλα ταλέντα.

Το άδικο τέλος

Ήταν Ιούνιος του 1993, όταν ο Πέτροβιτς έχασε τη ζωή του σε ένα θανατηφόρο τροχαίο στον διάσημο αυτοκινητόδρομο της Γερμανίας, Autobahn, λίγο έξω από το Βερολίνο. Είχε αποφασίσει να γυρίσει οδικώς στην Κροατία από τον προκριματικό τουρνουά για το Ευρωμπάσκετ, στο οποίο πήρε μέρος με τη χώρα του. Ο Πέτροβιτς κοιμόταν στην θέση του συνοδηγού όταν μια νταλίκα προσέκρουσε πάνω στο αμάξι που οδηγούσε η σύντροφος του. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος. Ο Ντράζεν ήταν μόλις 29 ετών και το παγκόσμιο μπάσκετ έχασε ένα θρύλο που είχε να δώσει τόσα πολλά στο άθλημα.