Το Debut.gr αφιερώνει λίγο χρόνο στον «Τίμιο Γίγαντα» που με τις δικές του εύστοχες βολές η Εθνική ομάδα μπάσκετ πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της.

Αναμφίβολα, κάθε παίκτης έχει κάνει τη δική του πορεία στο χώρο του αθλητισμού. Έχει αφήσει το δικό του στίγμα, έχει χύσει άπλετο ιδρώτα μέσα στο παρκέ και φυσικά έχει συνδεθεί στο μυαλό κάθε φιλάθλου με έναν ξεχωριστό τρόπο. Ο Καμπούρης είναι ακριβώς αυτή η περίπτωση παίκτη. Πολλοί μπορούν να μιλήσουν για την μαχητικότητά του, το πάθος του μέσα στο παρκέ αλλά όλοι τον έχουν συνδέσει με τις δυο καθοριστικές βολές στον ματς της Εθνικής Ελλάδος με την Σοβιετική Ένωση. Το Debut.gr αφιερώνει λίγο χρόνο και παρουσιάζει τον «Τίμιο Γίγαντα» Αργύρη Καμπούρη.

Καριέρα ως καλαθοσφαιριστής

Γεννημένος στις 24 Ιανουαρίου του 1962, από την αρχή φαινόταν πως θα ασχοληθεί με το μπάσκετ. Μεγάλωσε στον Πειραιά οπότε όπως είναι φυσικό η καριέρα του έχει άμεση σχέση με τον Ολυμπιακό. Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής των ερυθρολεύκων και ξεκίνησε να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Το 1979 συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού και με σκληρή δουλειά προσπάθησε να καθιερωθεί στον ελληνικό μπασκετικό χάρτη.

Τη σεζόν 1980-1981 αγωνίστηκε ως δανεικός στην ομάδα της Γλυφάδας για να επιστρέψει στον Ολυμπιακό πιο έμπειρος και έτοιμος για τίτλους. Από τη θέση του αρχηγού πλέον ο Έλληνας center βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει τρία πρωταθλήματα και ένα κύπελλο. Συμμετείχε μάλιστα και σε δύο final four της σημερινής Euroleague αλλά και στις δύο περιπτώσεις ηττήθηκε από Μπανταλόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα. Στον Ολυμπιακό, ο Αργύρης Καμπούρης παρέμεινε για 14 ολόκληρα χρόνια ως παίκτης και αν μη τι άλλο η πορεία του κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη.

Την σεζόν 1995-1996, ο Καμπούρης αγωνίστηκε με την ομάδα του Περιστερίου. Στο τέλος της χρονιάς ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

Ο Καμπούρης ως προπονητής

Είναι πολύ δύσκολο για έναν αθλητή να απομακρυνθεί τελείως από το χώρο του μπάσκετ. Ειδικότερα όταν μιλάμε για έναν αθλητή όπως είναι ο Αργύρης Καμπούρης. Έτσι γρήγορα ασχολήθηκε με την προπονητική. Αρχικά συνεργάστηκε με την ομάδα των Αγίων Αναργύρων την οποία και οδήγησε από τη Β’ ΕΣΚΑ στη Γ’ Εθνική κατηγορία. Επιπρόσθετα δούλεψε σε Αιγάλεω, Ελευσίνα και Νίκη Αμαρουσίου. Από το 2002 μέχρι σήμερα εργάζεται στα τμήματα υποδομή του Ολυμπιακού. Μάλιστα, συμμετείχε ενεργά και στην θυγατρική ομάδα του, τον Ολυμπιακό Β’.

Αυτές οι βολές…

Ότι και αν πούμε για τον Αργύρη Καμπούρη, στο μυαλό του Έλληνα φιλάθλου ο «Γίγαντας» έχει συνδεθεί με τις εύστοχες βολές. Τέσσερα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της παράτασης του τελικού Ελλάδα-Σοβιετική Ένωση, ο Καμπούρης πήρε το επιθετικό ριμπάουντ μετά από άστοχο σουτ του Ιωάννου και κέρδισε το φάουλ του Γκομπόροφ, στο ισόπαλο 101-101. Με ποσοστό ευστοχίας 59% από τη γραμμή των βολών, o Καμπούρης πήρε θέση και με απίστευτη ψυχραιμία ευστόχησε και στις δυο βολές χαρίζοντας το χρυσό μετάλλιο στην Εθνική ομάδα.

Ο Αργύρης Καμπούρης ήταν πάντα εκεί για την Εθνική ομάδα. Ήξερε πως θα είναι ο παίκτης που θα έδινε ανάσες στον Παναγιώτη Φασούλα αλλά δεν τον ενδιέφερε. Πάντα έβγαινε μπροστά και όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις ήξερε να είναι πρωταγωνιστής. Όπως στο τελικό με την Σοβιετική Ένωση. Στα δέκα χρόνια που αγωνίστηκε στην Εθνική ομάδα, συμμετείχε σε τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1987, 1989, 1991) και σε δυο Παγκόσμια Πρωταθλήματα (1986, 1990), αγωνιζόμενος 131 αγώνες και σκοράροντας συνολικά 529 πόντους. Επίσης στο Ευρωμπάσκετ του 1989 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο.