Η Μπαρτσελόνα αποχαιρέτησε τους Μπουσκέτς και Άλμπα, ενώ παράλληλα είπε «προσωρινό αντίο» και στο Καμπ Νόου που θα ανακαινιστεί. Ο Μανώλης Μακρόπουλος γράφει για το τώρα και το αύριο των Καταλανών.

Στη Μπαρτσελόνα ήξεραν πως αργά ή γρήγορα θα κλείσει οριστικά ο κύκλος της «χρυσής φουρνιάς» του συλλόγου. Ενός συνόλου ποδοσφαιριστών που μέσα σε περίπου μια δεκαετία «σάρωσαν» ότι τίτλο υπήρχε και παρουσίασαν στο χορτάρι το κατά πολλούς κορυφαίο ποδόσφαιρο που έχει παιχτεί ποτέ!

Όμως τόσο το «φινάλε» του Σέρχιο Μπουσκέτς όσο -κυρίως- αυτό του Ζόρντι Άλμπα μας έπιασαν κάπως… απροετοίμαστους! Παράλληλα, η Μπάρτσα αποχαιρέτησε προσωρινά (Νοέμβριο του 2024 αναμένεται η επιστροφή) το Καμπ Νόου, που αναμένεται να γίνει το πιο σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο με μια ανακαίνιση και ανάπλαση κόστους κοντά στο 1.5 δις! Και μέσα σε όλα αυτά βάλτε και τις πυρετώδεις κινήσεις διοίκησης και Τσάβι για το αύριο της ομάδας….

Ο Τσάβι τον ήθελε, όμως ο Μπουσκέτς έκανε αυτό που έπρεπε!

Η περίπτωση της αποχώρησης του Μπουσκέτς είναι κάτι που ξεκινά στην πραγματικότητα πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ! Μετά το «αντίο» του Ζεράρ Πικέ, ο Μπουσκέτς άρχισε να σκέφτεται με τη λογική, αφήνοντας το συναίσθημα. Στους μήνες που ακολούθησαν ο Τσάβι έκανε τα πάντα ώστε να τον πείσει να παραμείνει στη Βαρκελώνη. Προσωπικές συζητήσεις, εκθειάσεις στις συνεντεύξεις τύπου και γενικότερα ανοιχτό κάλεσμα για παραμονή. Λίγο πριν την ανακοίνωση της αποχώρησης, αρκετά ρεπορτάζ έκαναν λόγο για συμφωνία του «Μπούσι» για ένα ακόμη έτος.

Τελικά κάτι τέτοιο όχι μόνο δε συνέβη, αλλά η είδηση πως το κορυφαίο εξάρι των τελευταίων ετών αποχωρίζεται τη Μπάρτσα, στεναχώρησε ακόμη και εκείνους που τα τελευταία χρόνια τον… σιχτίριζαν! Όμως η απόφαση του -πρώην πλέον- αρχηγού της Μπαρτσελόνα είναι πέρα για πέρα ορθή! Ο Μπουσκέτς έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητά του, ενώ πλέον κάνει αρκετά αβίαστα -για την κλάση του- λάθη. Πέραν αυτού, στην ηλικία των 34 και με τους ρυθμούς του αθλήματος ολοένα και περισσότερο να γίνονται… αθλητικοί, τι πιο ιδανικό από ένα φινάλε με επιστροφή στο θρόνο της Ισπανίας;!

«Η τελευταία ασίστ» του Ζόρντι Άλμπα!

Έχει 99 -καταγεγραμμένες- ασίστ σε 11 χρόνια παρουσίας του στην ομάδα. Όμως τη σπουδαιότερη την έκανε καθόλη τη διάρκεια της σεζόν. Ο Ζόρντι Άλμπα δέχθηκε τον ρόλο του δεύτερου στην ιεραρχία του αριστερού μπακ, πίσω από τον νεαρό και εξαιρετικά ταλαντούχο Αλεχάντρο Μπαλντέ. Ο Άλμπα, η κινητήριος δύναμη της Μπαρτσελόνα στην αριστερή πλευρά επί χρόνια, ο παίκτης που έχει γίνει αποδέκτης περισσότερο από τον καθένα της «σκαφτής» διαγώνιας πασάς του Λιο Μέσι, έβαλε την ομάδα πάνω από το «εγώ» του.

Και ξέρετε, σε αθλητές τέτοιου επιπέδου, με τόση αναγνωρισημότητα, τίτλους και επαίνους, δεν είναι και ότι πιο εύκολο ο πάγκος. Από εκεί που είσαι ο πρωταγωνιστής, αυτός που παίρνει τις καίριες αποφάσεις, γίνεσαι παρατηρητής. Ο Άλμπα έγινε κάτι παραπάνω από αυτό. Συμβούλευε συνεχώς τον Μπαλντέ, πανηγύριζε έξαλλα σε μια καλή του ενέργεια ή ασίστ. Και ξαφνικά, εκεί που κανείς -κυριολεκτικά- δεν το περίμενε, ανακοίνωσε πως αποχωρεί στο τέλος της σεζόν.

Και η αγάπη του για το σύλλογο που μεγαλούργησε, αποδείχθηκε ξανά, αφού χάρισε περισσότερο από το 60% του μισθού της νέας σεζόν, μιας και δεσμευόταν με συμβόλαιο μέχρι το 2024! Κάποιοι κακοπροαίρετοι θα πουν πως τελικά νίκησε ο εγωισμός του, δεν άντεξε να μην παίζει και αποφάσισε να φύγει. Ο ίδιος πάντως εξήγησε πως «έφτασε η ώρα για κάτι διαφορετικό!»

Μπαρτσελόνα, σαν το σπίτι σου δεν έχει!

Μετακομίζουμε στο θέμα του γηπέδου… όπως και η Μπαρτσελόνα μετακομίζει προσωρινά, μέχρι -λογικά- τον Νοέμβρη του 2024, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονζουίκ. Ο λόγος; Μα φυσικά η ανακαίνιση, ανακατασκευή, ανάπλαση (όλα μαζί) του Καμπ Νόου. Το ιστορικό γήπεδο της Βαρκελώνης που φιλοξένησε από το 1957, χιλιάδες αγώνες και συγκλονιστικές στιγμές, σύντομα θα είναι και αυτό ένα «στολίδι». Ένα γήπεδο σύγχρονο, όπως αρμόζει άλλωστε σε ένα κλαμπ όπως η Μπαρτσελόνα.

Το συνολικό κόστος του έργου (θα βελτιωθεί και το Παλάου Μπλαουγκράνα, επίσης θα δημιουργηθεί και ξενοδοχείο!) ανέρχεται κοντά στο 1.5 δις ευρώ, ποσό που φυσικά η διοίκηση Λαπόρτα εξασφάλισε μέσω χορηγιών και διαφόρων συμφωνιών. Είναι βέβαιο πως το νέο Καμπ Νόου θα φέρει διαφορετική αύρα στους Καταλανούς.

Όμως τι γίνεται μέχρι τότε; Το γήπεδο της, δίνει στη Μπαρτσελόνα σημαντική ώθηση. Η «μετακίνηση» αυτή στο Μονζουίκ ενδεχομένως να «μειώσει» αυτό το έξτρα προβάδισμα που αποκτούν οι ποδοσφαιριστές με τα «μπλαουγκράνα». Λένε πως σαν το σπίτι σου δεν έχει. Μένει να δούμε αν αυτό θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το συγκρότημα του Τσάβι, που θα μπει σε μια σεζόν με πολύ υψηλότερες προσδοκίες σε σχέση με αυτές τη χρονιά που τελειώνει -πολύ- σύντομα…

Και τώρα, τρεχάτε ποδαράκια μου!

Όπως είπαμε παραπάνω, η σεζόν που έρχεται θα είναι πιο απαιτητική για τη Μπάρτσα. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος με σχετική άνεση κάνει επιτακτικό το έργο της παραμονής στην κορυφή. Όμως το μεγάλο «αγκάθι» των φίλων της ομάδας είναι η Ευρώπη. Σίγουρα, με τα τωρινά δεδομένα μοιάζει ουτοπία η Μπαρτσελόνα να κατακτήσει το Champions League. Όμως μια από τις ομορφιές του ποδοσφαίρου είναι το γεγονός πως είναι απρόβλεπτο. Όπως και να έχει, στην Καταλονία δουλεύουν εντατικά αυτές τις ημέρες. Το φλέγον θέμα φυσικά είναι η επιστροφή του Λιονέλ Μέσι. Μια επιστροφή που τη στιγμή που γράφουμε το κείμενο μπορεί να χαρακτηριστεί ως “περίπλοκη”.

Πέραν του Αργεντινού, είναι δεδομένο πως οι πρωταθλητές της Λα Λίγκα έχουν έρθει σε οριστική συμφωνία με τον κεντρικό αμυντικό, Ινίγο Μαρτίνες (θ). Όμως η αποχώρηση του Μπουσκέτς έκανε “must” την αγορά ενός αμυντικού χαφ. Ιλκάι Γκιντογάν (έχει συμφωνήσει;!) , Ζοσουά Κίμιχ και Μάρτιν Θουμπιμέντι είναι τα κύρια ονόματα της λίστας. Για να έχουμε όμως αυτές τις προσθήκες, απαραίτητες είναι και οι πωλήσεις, ελεω της κάκιστης οικονομικής κατάστασης των «μπλαουγκράνα». Αρκετοί παίκτες «έχουν βγει στο σφυρί» με πρώτους και καλύτερους τους Φάτι και Φεράν Τόρες. Και σκεφτείτε πως δεν έχουμε μπει καν επίσημα στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι!

Το μέλλον αυτής της Μπαρτσελόνα είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί σημαντικά από το παζάρι που έρχεται σε ένα μήνα…

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!