H Premier League έγινε λίγο πιο... φτωχή μετά από αυτές τις αποχωρήσεις των ποδοσφαιριστών που της χάρισαν μερικές δυνατές στιγμές.

Η Premier League ήταν και παραμένει το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Το πιο δυνατό. Το πιο ανταγωνιστικό. Εκεί, όπου ο καθένας μπορεί να νικήσει τον… καθένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι πρώτες δύο ομάδες «γκέλαραν» δύο φορές απέναντι σε ομάδες που ήταν πιο… αδύναμες στα χαρτιά. Η Μάντσεστερ Σίτι έχασε δις από την Μπρέντφορντ, ενώ η Άρσεναλ έφερε δύο ισοπαλίες με τη Σαουθάμπτον που ήταν η πρώτη φορά για τη σεζόν 2022-2023 που υποβιβάστηκε.

Δεν ξέρουμε πως γίνεται. Αλλά γίνεται. Το αγγλικό πρωτάθλημα χρόνο με τον χρόνο δεν γίνεται πιο βαρετό. Δεν γίνεται πιο αδύναμο. Οι ομάδες του Νησιού φέρνουν τους πιο ταλαντούχους και τους πιο προβεβλημένους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Γι’ αυτό άλλωστε και τα χρήματα που ξοδεύουν είναι πολλά παραπάνω με κάθε άλλο πρωτάθλημα. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον πλανήτη.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Ωστόσο, πάντα στο τέλος κάθε σεζόν μερικοί κύκλοι κλείνουν. Μάτια δακρύζουν και στόματα μένουν κλειστά. Όχι γιατί δεν έχουν κάτι να πουν. Αλλά γιατί δεν μπορούν να εκφράσουν κάποιες φορές τα συναισθήματα που νιώθουν. Οι Ρομπέρτο Φιρμίνο, Γρανίτ Τζάκα και Λούκας Μόουρα έβαλαν και αυτοί το λιθαράκι τους στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Ο καθένας με την ομάδα του. Ο καθένας από το δικό του πόστο. Κάποιοι ήταν ωραίοι και κάποιοι άλλοι μερικές φορές… μοιραίοι. Έτσι, είναι η ζωή. Και αυτή είναι η Premier League.

ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΦΙΡΜΙΝΟ: Si senor!

«Όποιος μπορεί να καταλάβει και όποιος ξέρει από ποδόσφαιρο, τότε δεν γίνεται να μην δει ότι ο Ρομπέρτο Φιρμίνο είναι ο καλύτερος επιθετικός του πρωταθλήματος», τάδε έφη Τιερί Ανρί. Ο Γάλλος από κάποιο τηλεοπτικό στούντιο το 2019 έφτυνε… αλήθειες για χάρη του Βραζιλιάνου στράικερ.

Στα… ντουζένια του ο Φιρμίνο μπορούσε να τα κάνει όλα. Ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες του σχεδιασμού της Λίβερπουλ που είχε κατά νου ο Γιούργκεν Κλοπ όταν ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου. Ο Λατίνος στράικερ δεν έβαζε απαραίτητα το ένα γκολ πίσω από το άλλο, όπως έκανε από την πρώτη του κιόλας σεζόν ο Έρλινγκ Χάαλαντ. Όμως, η δουλειά που έριχνε μέχρι τέλους στο γήπεδο ήταν απίστευτη και πάνω απ’ όλα ποιοτική.

Ο Φιρμίνο άνοιγε διαδρόμους, έσπαγε την μπάλα όταν έπρεπε και έκανε κινήσεις χωρίς την μπάλα για να έχουν όλοι οι άλλοι πιο εύκολο έργο. Πολλοί θεωρούν ότι δεν πήρε την δόξα που του άρμοζε. Και δεν έχουν άδικο. Πάντα ο Μοχάμεντ Σαλάχ και ο Σαντιό Μανέ ήταν τα πρώτα «βιολία». Ωστόσο, για να παραφράσουμε λίγο τη φράση του «Τιτί» ο Βραζιλιάνος ήταν ο πραγματικός μαέστρος!

ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΖΟΝ: 2015-2016/ 2022-2023

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: 342

ΓΚΟΛ-ΑΣΙΣΤ: 110/55

ΤΡΟΠΑΙΑ: 1 Πρωτάθλημα, 1 Κύπελλο, 1 Λιγκ Καπ, 1 Community Shield, 1 Champions League, 1 Super Cup Ευρώπης, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

ΓΡΑΝΙΤ ΤΖΑΚΑ: The terminator

Τι κοινό μπορούν να έχουν ο Γρανίτ Τζάκα και ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ; Θα μπορούσε εύκολα αυτή η ερώτηση να πέσει -όχι στις Πανελλήνιες- αλλά σε κάποιο τηλεοπτικό παιχνίδι γνώσεων. Και οι δύο είναι «Terminator». O καθένας στο δικό του… πεδίο. Ο Ελβετός μέσος ήταν μία από τις -τελευταίες όπως φάνηκε- επιλογές του Αρσέν Βενγκέρ. Ωστόσο, ποτέ του δεν κατάφερε να δείξει έμπρακτα στους φίλους της αγγλικής ομάδας, γιατί ο Αλσατός τεχνικός είχε τρελαθεί μαζί του και γιατί τον ήθελε-πίστευε τόσο.

Οι οπαδοί των Λονδρέζων όχι απλά δεν τον πήγαιναν. Αλλά από ένα σημείο και έπειτα -και συγκεκριμένα το ματς με την Κρίσταλ Πάλας το 2019- ήθελαν να τον δουν να φεύγει… βράδυ. Όμως, η ζωή και το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο ανατροπές. Ο άνθρωπος που είχε «κρεμάσει» την ομάδα του κατά το παρελθόν με τις κόκκινες κάρτες του, τα χαζά και ανούσια φάουλ του, τα απερίσκεπτα λάθη κατάφερε λίγο πριν το φινάλε όχι απλά να κερδίσει το χειροκρότημα.

Αλλά και τις καρδιές των φίλων της Άρσεναλ. Σε μία σεζόν που είχε πολλές χαρές και νίκες. Μα και μερικές πίκρες. Στο τελευταίο του παιχνίδι, όπως όλα δείχνουν πριν πάει στην Μπάγερ Λεβερκούζεν, σημείωσε δύο γκολ. Και αν ήταν πιο εύστοχος θα έφτανε τα τρία στην εντός έδρας νίκη επί της Γουλβς με σκορ 5-0. Οι Άγγλοι του χάρισαν γι’ ακόμη μία φορά το πιο ζεστό τους χειροκρότημα και αυτός τους αποζημίωσε με την καλύτερη εμφάνισή του στην καλύτερη σεζόν του με το κανόνι στο στήθος.

ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΖΟΝ: 2016-2017/2022-2023

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: 289

ΓΚΟΛ-ΑΣΙΣΤ:23/25

ΤΡΟΠΑΙΑ: 2 Κύπελλα, 2 Community Shield

ΛΟΥΚΑΣ ΜΟΟΥΡΑ: Goodbye “El Mago”

Όταν ξεκίνησε την καριέρα του και όταν πήγε στην Παρί Σεν Ζερμέν πολλοί περίμεναν πάρα πολλά από εκείνον. Το στιλ του Λούκας Μόουρα ήταν πιο… αλέγρο. Ο Βραζιλιάνος δεν περιοριζόταν σε συστήματα και άλλα τέτοια. Ήταν παιδί της αλάνας. Και το έδειχνε. Αυτό, όμως, δεν μπορούσε να τον πάει πολύ μακριά στη Γαλλία.

Στην Αγγλία, όμως, η Τότεναμ άνοιξε την αγκαλιά της για εκείνον. Και μόνο χαμένη δεν βγήκε. Ο Μόουρα στο Βόρειο Λονδίνο πήγε και έκανε τη διαφορά. Η ποιότητά του ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να κρυφτεί. Ούτε και να περιοριστεί. Ας όψεται οι τραυματισμοί και το γενικότερο περιβάλλον στην αγγλική ομάδα που δεν τον βοήθησε και τόσο να συνεχίσει να χορεύει σάμπα φίλους και… αντιπάλους.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη μαγική του εμφάνιση στο εκτός έδρας ματς απέναντι στον Άγιαξ στα ημιτελικά του Champions League, όπου έκανε πράγματα και θαύματα. Δεν ήταν μόνο τα τρία γκολ που σημείωσε, χαρίζοντας έτσι στους Λονδρέζους την πρώτη τους συμμετοχή στον τελικό της κορυφαίας για διασυλλογικής διοργάνωσης. Ήταν ότι το τελευταίο εξ αυτών σημειώθηκε στο 95′. Κάτι που έκανε ακόμη πιο μυθικό το ήδη… μυθικό βράδυ του στο Άμστερνταμ.

ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΖΟΝ: 2017-2018/2022-2023

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: 152

ΓΚΟΛ-ΑΣΙΣΤ: 38/16

ΤΡΟΠΑΙΑ:

Της μοίρας τους γραφτό

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων στον κόσμο ανεξαρτήτως τι ομάδα υποστηρίζουν. Οι μισοί θεωρούν ότι όλα είναι τυχαία. Ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο και δεδομένο. Και οι υπόλοιποι ότι τίποτα δεν γίνεται στην τύχη. Ότι πίσω από κάθε γεγονός υπάρχει και ένας λόγος που κρύβεται και γίνεται.

Στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2022-2023 της Premier League οι Φιρμίνο, Τζάκα και Μόουρα όλοι τους σκόραραν. Στα τελευταία τους παιχνίδια με τις ομάδες που τα έδωσαν όλα και όπου τα έζησαν όλα. Τυχαίο ή όχι;