Πως ο Κέιλεμπ Μάρτιν έφτασε από το να είναι undrafted και ελεύθερος το 2021, στο να αποτελεί τον X-Factor του Μαϊάμι κόντρα στους Σέλτικς.

Αρκετές φορές έχουμε παρακολουθήσει σε σειρές στο ΝΒΑ να υπάρχουν παίκτες που δεν περίμενε κανείς. Παίκτες που έκαναν τη διαφορά ερχόμενοι από το πουθενά. Ένας από αυτούς μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι ο Κέιλεμπ Μάρτιν. Ο 27χρονος φόργουορντ ήταν ο X-Factor των Μαϊάμι Χιτ σε όλη τη σειρά με τους Σέλτικς. Αλλά και σε ολόκληρα τα πλέι οφ.

«Δεν μας εκπλήσσει. Το βλέπουμε κάθε μέρα. Είμαι τόσο περήφανος και χαρούμενος για εκείνον. Δεν νομίζω πως θα αποτελεί έκπληξη για κανέναν από εδώ και πέρα». Με αυτά τα λόγια ο Τζίμι Μπάτλερ αναφέρθηκε στον συμπαίκτη του μετά το Game 7. Για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο ο Μάρτιν όμως πέρασε πολλά. Πάρα πολλά. Η ιστορία του είναι εντυπωσιακή. Και αξίζει κάποιος να τη διαβάσει.

Από undrafted, στους Χόρνετς και ελεύθερος

Ο Κέιλεμπ Μάρτιν έπαιξε στο Κολέγιο της Νεβάδα για δύο χρόνια (2017-19). Το καλοκαίρι του 2019 δήλωσε συμμετοχή στο draft. Ωστόσο το όνομά του δεν ακούστηκε ποτέ από τα χείλη του Άνταμ Σίλβερ. Παρόλα αυτά βρήκε συμβόλαιο στους Σάρλοτ Χόρνετς. Εκεί τον περίμενε ο δίδυμος αδερφός του, Κόντι, που είχε επιλεγεί στον δεύτερο γύρο.

Την πρώτη του σεζόν πέρασε αρκετά από τη θυγατρική των Χόρνετς. Στη δεύτερη πήρε περισσότερα παιχνίδια όμως στο τέλος της χρονιάς αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος. Αυτό συνέβη στις αρχές Αυγούστου και μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη δεν είχε κάποια πρόταση.

Ο φύλακας-άγγελος του Μάρτιν και οι Χιτ

Ο Μάρτιν είναι από τη Βόρει Καρολίνα και την περίοδο που ήταν ελεύθερος προπονούνταν εκεί. Στο γυμναστήριο που πήγαινε είχε βρεθεί πολλές με τον διάσημο ράπερ, J. Cole, που είναι επίσης από εκεί. Οι δυο τους είχαν αναπτύξει μια φιλία και το είχαν… ρίξει στα λεγόμενα pick-up games.

Παράλληλα ο J. Cole έχει εξαιρετική σχέση με τον βοηθό προπονητή των Χιτ, Καρόν Μπάτλερ. Σε μια συνομιλία που είχαν στο τηλέφωνο εκείνος του ανέφερε τον Μάρτιν. Πως θα έπρεπε να του ρίξει μια ματιά. Ο Μπάτλερ πείστηκε και δοκιμάστηκε στο Μαϊάμι. Εν τέλει μπόρεσε να πείσει τον Έρικ Σποέλστρα και να υπογράψει two-way συμβόλαιο.

Ο Κέιλεμπ έδειξε τι αξίζει στην πρώτη του σεζόν και το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε για τρία χρόνια έναντι 21 εκατ. δολαρίων. Η φετινή κανονική περίοδος εξελίχθηκε πολύ καλά για εκείνον και μπόρεσε να γίνει βασικό γρανάζι στο ροτέισον.

Η αδιανόητη σειρά του Μάρτιν με τη Βοστόνη

Καθ’ όλη τη διάρκεια των πλέι οφ ο Μάρτιν ήταν κομβικός. Ειδικά από την στιγμή που χτύπησαν οι Χίρο και Ολαντίπο, ήρθαν περισσότερες μπάλες στα χέρια του. Και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Έβαλε τα σουτ που του αναλογούσαν και έπαιξε εξαιρετική άμυνα. Τόσο με τους Μπακς, όσο και με τους Νικς.

Για να φτάσουμε στη μυθική σειρά με τους Σέλτικς. Οι Χιτ μπορεί να προηγήθηκα με 3-0, όμως η Βοστόνη δεν τα παράτησε και έκανε το 3-3, έχοντας το Game 7 στο «TD Garden». Ο Μάρτιν όμως είχε… άγριες διαθέσεις. Αγωνίστηκε 45 λεπτά και μέτρησε 26 πόντους μαζί με 10 ριμπάουντ. Έχοντας το εξαιρετικό 11/16 εντός πεδιάς.

Δεν είναι όμως μόνο οι αριθμοί. Στη δεύτερη περίοδο που οι Σέλτικς έψαξαν την ανατροπή, τα δικά του καλάθια ήταν εκείνα που δεν το επέτρεψαν. Στο τρίτο δωδεκάλεπτο ήταν πάλι εκείνος που σκόραρε και έδωσε τη δυνατότητα στο Μαϊάμι να χτίσει τη διαφορά του. Μέσος όρος στα επτά ματς ήταν οι 19,3 πόντοι, σουτάροντας με 49% από το τρίποντο. Όχι κι άσχημα από έναν undrafted παίκτη.