Το Debut.gr παρουσιάζει τον Σον Λίβινγκστον και τη μετάβασή του από έναν παίκτη-ρολίστα σε έναν πραγματικό πρωταθλητή.

Ξεκίνησε ως prospect, συνέχισε ως ρολίστας, κατέληξε πρωταθλητής. Ο Σον Λίβινγκστον πέρασε από πολλά στάδια στην καριέρα του, αλλά σήμερα στο σπίτι του κάθονται τρία δαχτυλίδια πρωταθλητή. Κανείς δεν θα το πίστευε αυτό το 2007, αλλά ο Σον Λίβινγκστον δεν τα παράτησε ποτέ και δικαιώθηκε πανηγυρικά.

Η πορεία μέχρι τον Φλεβάρη του 2007

Ο Λίβινγκστον μπήκε στη λίγκα ως ένα από τα μεγάλα ταλέντα του Ιλινόι. Απευθείας από το λύκειο της Πεόρια, επιλέχθηκε στο νούμερο 4 του ντραφτ από τους Κλίπερς, όπου και πέρασε τις πρώτες τέσσερις σεζόν της καριέρας του.  Η καριέρα του άρχισε με αργούς ρυθμούς καθώς τις δύο πρώτες σεζόν είχε μ.ο 6.3 πόντους σε 91 παιχνίδια. Η τρίτη χρονιά του άρχισε με κάθε προοπτική να εξελιχθεί σε σεζόν καριέρας έως τότε, αλλά τα πράγματα πήραν την χειρότερη δυνατή τροπή. Αυτό είναι στην ουσία και το σημείο στο οποίο ξεκινάει η ιστορία μας για σήμερα.

Η μέρα που του άλλαξε την καριέρα

To ταξίδι του Λίβινγκστον ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου 2007 απέναντι στους Μπόμπκατς. Ήταν ακόμη μία μέρα στη δουλειά για τον γκαρντ των Κλιπερς, ο οποίος μετά από ένα εύκολο λέι απ προσγειώθηκε άτσαλα. Το αποτέλεσμα; Το σκίσιμο των τριών από των τεσσάρων συνδέσμων του αριστερού του γονάτου, καθώς και η εξάρθρωση του τένοντα της επιγονατίδας του. Το ίδιο βράδυ, έπειτα από την μεταφορά του στο νοσοκομείο, οι γιατροί του είπαν πως ίσως χρειαστεί μέχρι και ακρωτηριασμό. Παρακάτω έχουμε παραθέσει ένα πολύ περιγραφικό βίντεο για τον τραυματισμό το οποίο περιέχει και ένα κλιπ της επίμαχης φάσης του αγώνα.

Το πόρισμα των γιατρών μετά τις δύσκολες εγχειρήσεις ήταν πως ο Λίβινγκστον θα χρειαζόταν μήνες για να περπατήσει κανονικά. Όσον αφορά το  μπάσκετ, το μέλλον της καριέρας του ήταν δυσοίωνο. Μιλάμε ξεκάθαρα για τραυματισμό που τερματίζει καριέρες. Ωστόσο ο ο Λίβνσγκτον δεν έδειξε ούτε στιγμή πως έχει σκοπό να τα παρατήσει. Εκπαιδεύτηκε με πειθαρχία, χρησιμοποιούσε πειραματικές θεραπείες για την ανάρρωσή του, και τελικά επέστρεψε στη λίγκα στα τέλη του 2008, περίπου 20 μήνες μετά τον τραυματισμό του.

Η μετέπειτα καριέρα και η καταξίωση

Μετά την επιστροφή του, η καριέρα του Λίβινγκστον δεν ήταν η ίδια, γεγονός αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς την σοβαρότητα του τραυματισμού του. Από νέος και ανερχόμενος παίκτης στα 23 του, κατέληξε σε παίκτη “what If”.  Τις επόμενες επτά σεζόν, ο Λίβινγκστον πέρασε από οκτώ διαφορετικές ομάδες. Μεταξύ αυτών οι Μπακς, οι Χιτ, οι Γουίζαρντας και οι Νετς. Το καλοκαίρι του 2015 υπέγραψε με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και η καριέρα του έμελλε να πάρει την πιο αναπάντεχη τροπή.

Παίζοντας αθόρυβα πίσω από τον σούπερ σταρ  της ομάδας Στεφ Κάρι, έκανε την δουλειά που άλλοι παίκτες δεν θα δεχόταν να κάνουν. Ξεκούραζε τους βασικούς γκαρντ, έδινε ανάσες και έπαιζε σημαντικές άμυνες σε στιγμές που οι άλλοι γκαρντ ήταν φορτωμένοι με φάουλ. Επιπλέον, έκανε παραγωγικά παιχνίδια στα οποία οι “splash brothers” ήταν “στεγνοί”. Ήταν καθοριστικός στα τρία πρωταθλήματα των Γουόριορς το 2015. το 2017 και το 2018. Στο Γκόλντεν Στέιτ τον εμπιστεύτηκε και εκείνος τους δικαίωσε. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας έφερε τον Λίβινγκστον στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Κανείς δεν το αποκαλεί πλέον “what if” παίκτη αλλά πρωταθλητή του NBA.