Ο Γρανίτ Τζάκα φεύγει από την Άρσεναλ, μετά από επτά χρόνια, γεμάτος από έντονα και πολλά συναισθήματα. Και ακόμη περισσότερες αναμνήσεις.

Η σχέση του Γρανίτ Τζάκα με την Άρσεναλ τα είχε όλα. Και μάλιστα από πολύ. Θα μπορούσε να είναι από εκείνες τις ιστορίες που γίνονται μεταφέρονται στο σινεμά και γίνονται ταινία. Από αυτές που τύπου Rocky. Είναι κάποιος που δεν ήταν ποτέ πρωταγωνιστής, όλοι είναι εναντίον του, κανείς δεν τον πιστεύει και εκείνος λίγο πριν τα παρατήσει καταφέρνει, μετά από εσωτερική πάλη, να γυρίσει για τα καλά τον διακόπτη.

Από εκεί που είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος καταφέρνει να είναι η ψυχή και το σώμα μιας ομάδας. Ενός συνόλου που στα μάτια του βλέπει έναν ηγέτη. Εκείνον τον τύπο που έφτασε να join the dark side, όμως, στο τέλος το καλό πάντα κερδίζει. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει με την Άρσεναλ που πάντα το τέλος κάτι γίνεται και είναι… Άρσεναλ, με αποτέλεσμα να χάσει το πρωτάθλημα από τα χέρια της από τη Μάντσεστερ Σίτι παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην κορυφή της Premier League για το 93% της χρονιάς.

Μια χρονιά που θα την θυμάται για πολλά χρόνια ο Γρανίτ Τζάκα. Όχι μόνο γιατί απέδωσε -επιτέλους- το καλύτερο ποδόσφαιρο που θα μπορούσε. Ούτε γιατί δεν πήρε καμία κόκκινη. Ή σημείωσε αρκετά και σημαντικά γκολ. Αλλά γιατί κλείνει τον κύκλο του στην ομάδα του Βόρειου Λονδίνου με τον δικό του τρόπο. Γιατί η δική του ιστορία είναι η απόλυτη ιστορία ανατροπής, εξιλέωσης, επιστροφής.

Σίγουρα δεν είναι τέλεια. Αλλά, όμως, επειδή είναι πραγματική την κάνει ακόμη καλύτερη.

Ο νέος Ελβετικός… σουγιάς της Άρσεναλ!

Καλοκαίρι 2016. Ο Αρσέν Βενγκέρ έχει φάει τον κόσμο για να βρει έναν χαφ που μπορεί να τα κάνει όλα και να συμφέρει. Κάποιον που να μπορεί να τρέχει, να μαρκάρει, να δημιουργεί και ενίοτε να σκοράρει. Εκείνη την εποχή ανακοινώνει την απόκτηση του Γρανίτ Τζάκα.

Ο Ελβετός κατά το παρελθόν έχει δώσει τα… ρέστα του με τη φανέλα της Γκλάντμπαχ στην απαιτητική Bundesliga, δείχνοντας ότι μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω στην καριέρα του. Άλλωστε πέρα από την καλή τεχνική του κατάρτιση αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν ότι ήταν πρώτος σε τάκλιν, πρώτος σε κερδισμένες μονομαχίες και πρώτος σε τελικές πάσες για τα «πουλάρια».

Η Άρσεναλ για να τον αποκτήσει έβγαλε από τα ταμεία της 35 εκατομμύρια λίρες. Όχι και λίγα εδώ που τα λέμε. Άλλωστε πέρα από την ποιότητά του ήταν και το νεαρό της ηλικίας του τότε (24 ετών) που έδειχναν ότι μπορεί να τα… γυρίσει αυτά τα χρήματα.

Κάθε σεζόν και πιο δύσκολη!

Η Άρσεναλ εκείνη την περίοδο δεν βρισκόταν και στην καλύτερη φάση της. Αυτή ήταν η αλήθεια. Και πλέον τώρα που έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε φαίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρα. Ωστόσο, οι φίλοι του συλλόγου περίμεναν έναν παίκτη που θα έκανε τη διαφορά στη μεσαία γραμμή των Λονδρέζων.

Ο Γρανίτ Τζάκα ειδικά στα πρώτα του παιχνίδια με το κανόνι στο στήθος δεν έδειξε να κάνει τη διαφορά. Αλλού πατούσε και αλλού βρισκόταν. Βάλτε μέσα σε όλα αυτά και τη γενική κακή εικόνα του συλλόγου.

Βάλτε το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ της Bundesliga και της Premier League είναι πολύ μεγάλη και ο ρυθμός δεν έχει καμία σχέση. Τότε μπορείτε με άνεση να καταλάβετε γιατί ο Τζάκα, παρά τα όποια γκολ σημείωσε που ήταν άκρως εντυπωσιακά, δεν κατάφερε να καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους παίκτες της Άρσεναλ.

Μιας και οι εμφανίσεις του δεν είχαν τη συνοχή που θα έπρεπε γι’ αυτό το επίπεδο. Κάτι που δεν έχει συμβεί άλλωστε μόνο σε εκείνον μα και σε άλλους ποιοτικούς παίκτες που έχουν προσπαθήσει να κάνουν τη μετάβαση από ένα άλλο πρωτάθλημα προς το αγγλικό, με αποτέλεσμα η πρώτη σεζόν να είναι πάντα δύσκολη. Αν και στη δική του περίπτωση τα πράγματα δεν άλλαξαν προς το καλύτερο ούτε και στο μέλλον.

Η κόντρα του με τους οπαδούς της Άρσεναλ

Το 2019 δεν είχε ξεκινήσει και πολύ καλά για την Άρσεναλ. Πόσο μάλλον για τον Γρανίτ Τζάκα που έδειχνε να παίζει ολοένα και χειρότερα με τους Λονδρέζους. Ωστόσο, ο κόμπος έφτασε στο χτένι στο εντός έδρας ματς με την Κρίσταλ Πάλας. Ο Ουνάι Έμερι, που ήταν τότε προπονητής της ομάδας, έβαλε τον Μπουκάγιο Σάκα στη θέση του Ελβετού μέσου.

Αυτό δεν άρεσε και τόσο πολύ στον ίδιο. Αλλά τα πράγματα ξέφυγαν όταν μεγάλη μερίδα του κόσμου τον αποδοκίμασε και τον έβρισε. Με τον ίδιο να αντιδρά εν θερμώ και να πετάει το περιβραχιόνιο του αρχηγού που φορούσε. Κάτι που έκανε ακόμη χειρότερα τα πράγματα σε εκείνο το σημείο, αλλά και αργότερα.

Η απόλυτη ανατροπή με τον Αρτέτα

Το καλοκαίρι του 2022 ήταν από τα πιο δύσκολα για τον Γρανίτ Τζάκα. Το κλίμα στα αποδυτήρια, αλλά και στις τάξεις των φίλων του συλλόγου για εκείνον ήταν βαρύ. Όσο δεν πάει. Η Άρσεναλ δέχτηκε κάποιες προτάσεις, ώστε να τον παραχωρήσει. Κάτι που σίγουρα θα έκανε καλό σε κάθε πλευρά. Σε εκείνον και την οικογένειά του. Ιδίως στον σύλλογο που θα έβαζε ένα αρκετά ικανοποιητικό χρηματικό ποσό στα ταμεία του και με κάποιον τρόπο θα τα «μπάλωνε» για να μην φανεί η απουσία του.

Ο Τζάκα μίλησε με τον Αρτέτα. Πολλές φορές. Όχι μία και δύο. Ο Ισπανός τεχνικός προσπάθησε να του περάσει στο μυαλό και στη φιλοσοφία του πόσο σημαντικός ήταν για την ομάδα. Για το project που είχε κατά νου. Εν τέλει τον έπεισε. «Αν δεν ήταν ο Αρτέτα θα είχα φύγει όσο πιο γρήγορα και όσο πιο μακριά γινόταν», η σταράτη τοποθέτησή του.

Αλλά η ανατροπή με τον Ισπανό τεχνικό δεν ήταν μόνο αυτή. Μα ότι κατάφερε να μετατρέψει τον Ελβετό μέσο ως έναν από τους καλύτερους της Premier League για τη σεζόν 2022-2023 και γενικότερα να δείξει σε όλους πόσο καλός είναι. Κάτι που δεν ήταν εύκολο σε καμία περίπτωση. Παρά το εξαντλητικό ρυθμό, το απαιτητικό pressing και τις απαιτήσεις ο Γρανίτ Τζάκα δεν λύγισε σε κανένα σημείο της σεζόν.

Σίγουρα από ένα σημείο και έπειτα προς το τέλος όταν η ομάδα γενικότερα έχανε βαθμούς και δεν τα πήγαινε καλά επηρεάστηκε και εκείνος. Ωστόσο, όλοι θα έχουν να λένε για την φοβερή και τρομερή σεζόν του. Και ότι άργησε αρκετά χρόνια για να δείξει ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει.

Το πιο γλυκό φινάλε

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξέρουμε με μεγαλύτερη σιγουριά τι πρόκειται να συμβεί με εμένα και την ομάδα. Όπως και να ‘χει όμως φέτος θα ήθελα να κλείσουμε τη χρονιά με ένα πρωτάθλημα. Αυτό δεν έγινε. Όμως, αυτό που με ικανοποιεί είναι η σχέση μου που έχω με τους φίλους της Άρσεναλ.

Και για να πω την αλήθεια δεν περίμενα κάτι τέτοιο πριν από έναν χρόνο. Τους ευχαριστώ για την αγάπη και τη στήριξή τους. Ελπίζω να τους δώσω και εγώ κάτι πίσω στο τελευταίο εντός έδρας ματς της σεζόν απέναντι στη Γουλβς».

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για τον Γρανίτ Τζάκα. Οι Γερμανοί προσφέρουν 15 εκατομμύρια ευρώ και όλα δείχνουν πως ο Ελβετός μέσος θα επιστρέψει στη Bundesliga. Μία κίνηση που θα τον βοηθήσει τόσο επαγγελματικά, όσο και στα προσωπικά του. Παρόλα αυτά εκείνος θέλει να κλείσει την καριέρα του στο Βόρειο Λονδίνο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Όχι μόνο για εκείνον. Αλλά και για κάθε φίλο της Άρσεναλ που του… έσουρε πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Όμως, στο τέλος θα μείνει κάτι γλυκό και ωραίο. Και αυτό είναι κάτι που θέλει να κρατήσει κάθε πλευρά.