Ο Γιόνας Χόφμαν μίλησε αποκλειστικά στο Debut.gr για τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, τη συνεργασία του με τη Γκλάντμπαχ, το φετινό πρωτάθλημα και τη συμμετοχή του σε Champions League και Μουντιάλ.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη περίπτωση ποδοσφαιριστή. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους παίκτες και αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος σε όποια ομάδα κι αν αγωνίζεται. Δεν είναι ο άνθρωπος που του αρέσουν τα λόγια. Ούτε θέλει να τα λέει ούτε να τα ακούει. Το μόνο που θέλει είναι να μιλάει μέσα στο γήπεδο. Με τα γκολ του και τις εμφανίσεις του. Αυτός είναι πάντα ο στόχος του. Γι’ αυτό το λόγο, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί τη μία καλύτερη σεζόν μετά την άλλη και είναι εκεί σε ότι του ζητήσει ο προπονητής του. Αυτός είναι ο Γιόνας Χόφμαν.

Το Debut.gr είχε τη μεγάλη τιμή να επικοινωνήσει μαζί του και εκείνος έδωσε τις δικές του απαντήσεις σε πολλά ζητήματα. Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και πως ήταν τα πρώτα του ποδοσφαιρικά χρόνια; Πώς εξελίχθηκαν οι σεζόν του σε Χόφενχαϊμ και Ντόρτμουντ; Ποιο είναι το μυστικό της μακροχρόνιας συνεργασίας του με τη Γκλάντμπαχ; Είναι η ύψιστη τιμή για έναν αθλητή να αγωνίζεται με την εθνική ομάδα; Αυτά και άλλα πολλά θέματα στην αποκλειστική συνέντευξη του Γιόνας Χόφμαν στο Debut.gr.

Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο;

Θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου να παίζει ποδόσφαιρο. Όταν πήγαινα σχολείο έπαιζα συνέχεια στο προαύλιο με τους φίλους μου. Κάποια στιγμή μου πρότειναν να ξεκινήσω προπονήσεις μαζί τους. Δεν μπορούσαμε να παίζουμε μόνο στα διαλείμματα. Έτσι, ξεκίνησαν όλα!

Πώς ήταν τα πρώτα σου ποδοσφαιρικά χρόνια;

Ήταν πολύ χρήσιμα και διασκεδαστικά. Περίμενα πως και πως τη στιγμή που θα βρεθώ στο γήπεδο μόνο και μόνο για να ρίξω μία κλωτσιά στην μπάλα. Αυτό και μόνο με έκανε πολύ χαρούμενο.

Από το 2004 έως το 2011 αγωνιζόσουν με τη φανέλα της Χόφενχαϊμ. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από εκείνες τις σεζόν;

Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Ναι μεν ήταν ωραία αλλά παράλληλα και δεν ήταν. Φυσικά, έπαιζα μαζί με τους φίλους μου και περάσαμε πολύ χρόνο μαζί στο γήπεδο. Από την άλλη, η πίεση ήταν διαφορετική. Συνεχώς αυξανόταν. Έπρεπε να αποδεικνύεις χρόνο με τον χρόνο πως ήσουν έτοιμος να ανέβεις στην επόμενη ηλικιακή ομάδα. Έπρεπε να είσαι πολύ εργατικός, φιλόδοξος και πειθαρχημένος.

Η Γκλάντμπαχ προσφέρει όλα όσα χρειάζεται για να εξελιχθείς, να νιώθεις καλά και να είσαι ευτυχισμένος.

Τότε δέχτηκες πρόταση από τη Ντόρτμουντ. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου όταν μία ομάδα τέτοιου βεληνεκούς ενδιαφέρθηκες για σένα;

Ήταν ένα υπέροχο συναίσθημα. Η Ντόρτμουντ είχε μόλις αναδειχθεί πρωταθλήτρια Γερμανίας. Παρόλο που στην αρχή αγωνιζόμουν στη Β’ ομάδα, ήξερα πως μπορούσα να εξελιχθώ προκειμένου να ανέβω στην Α’ ομάδα.

Πώς εξελίχθηκε η συνεργασία σου με τη Ντόρτμουντ; Ήταν τόσο καλή όσο περίμενες;

Φυσικά! Είχαμε μία άκρως ταλαντούχα ομάδα και όλοι ήμασταν φιλόδοξοι πως κάτι καλό μπορεί να συμβεί.

Από το 2016 ανήκεις στην οικογένεια της Γκλάντμπαχ. Ποιο είναι το μυστικό της συνεργασίας σας, η οποία κρατά μέχρι σήμερα;

Ο σύλλογος προσφέρει όλα όσα χρειάζεται για να εξελιχθείς, να νιώθεις καλά και να είσαι ευτυχισμένος. Η ομάδα μας έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό περιβάλλον και το γκρουπ είναι πολύ δεμένο. Είμαστε όλοι φίλοι μεταξύ μας.

Ποιοι είναι τόσο οι δικοί σου στόχοι όσο και της ομάδας;

Είμαι πάρα πολύ συνειδητοποιημένος και θέλω πάντα να πετυχαίνω τους στόχους μου. Τι σημαίνει αυτό; Θέλω να κερδίζω κάθε παιχνίδι. Ως ομάδα, θέλαμε να μαζέψουμε όσους περισσότερους βαθμούς μπορούσαμε προκειμένου να πάμε στις καλοκαιρινές διακοπές με θετικό πρόσημο.

Πόσο ξεχωριστή στιγμή είναι για έναν παίκτη να αγωνίζεται στο Champions League;

Το να αγωνίζεσαι στο Champions League είναι κάτι το καταπληκτικό! Είναι πολύ ξεχωριστό να ακούς τον ύμνο της διοργάνωσης πριν από το παιχνίδι. Βιώνεις μία διαφορετική ατμόσφαιρα και είναι σπουδαίο να παίζεις κόντρα στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Είσαι ένας από τους πιο έμπειρους παίκτες που αγωνίζονται στη Bundesliga. Ποιο είναι το στοιχείο που κάνει το πρωτάθλημα να ξεχωρίζει;

Όταν κοιτάς τον βαθμολογικό πίνακα αυτής της χρονιάς, καταλαβαίνεις πόσο συγκλονιστικό είναι και αυτό το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον. Αυτό δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια καθώς η Μπαγέρν Μονάχου κατακτούσε το πρωτάθλημα από πολύ νωρίς. Ωστόσο, τη φετινή χρονιά, το επίπεδο των αγώνων ήταν αρκετά υψηλό. Έπρεπε να δίνεις το 100% σε κάθε παιχνίδι για να εξασφαλίσεις μία νίκη.

Θεωρείς πως το «κάλεσμα» στην Εθνική ομάδα είναι η υψηλότερη τιμή για έναν αθλητή;

Απόλυτα! Είναι η μεγαλύτερη τιμή να μπορείς να αγωνιστείς για τη χώρα σου. Με γεμίζει περηφάνια και υπευθυνότητα όταν τραγουδάω τον εθνικό ύμνο πριν τον αγώνα και φοράω τη φανέλα με τον αετό. Είναι κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό.

Φυσικά είσαι «πιστός στρατιώτης» της Εθνικής Γερμανίας ενώ αγωνίστηκες και στο πρόσφατο Μουντιάλ του Κατάρ. Τι εντυπώσεις σου άφησε η συγκεκριμένη διοργάνωση;

Το να συμμετέχεις σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο είναι τεράστιο επίτευγμα. Η ατμόσφαιρα εκείνης της περιόδου ήταν εξαιρετική. Μόνο ευχάριστες αναμνήσεις μπορώ να φέρω στη μνήμη μου από αυτή την εμπειρία.

Όταν ξεκίνησες να ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο είχες κάποιον παίκτη ως πρότυπο;

Μικρός είχα φανέλες τόσο του Μεχμέτ Σολ όσο και του Κλαούντιο Πιζάρο. Και οι δύο με είχαν γοητεύσει εξίσου. Γιόνας Χόφμαν

Το ταλέντο δεν είναι το παν. Πρέπει να είσαι πάντα προσηλωμένος, πειθαρχημένος και να δουλεύεις πάντα περισσότερο από τους άλλους.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο γκολ που έχεις σημειώσει και ξεχωρίζεις;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο ένα. Αλλά το πρώτο μου τέρμα στη Bundesliga, το Champions League και σε εθνικό επίπεδο, είναι τα καλύτερα. Δεν είναι υπερβολή να πω πως αποτελούν τις καλύτερες αναμνήσεις της καριέρας μου. Γιόνας Χόφμαν

Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν παίκτη που ξεκινάει τώρα την ποδοσφαιρική του καριέρα;

Το ταλέντο δεν είναι το παν. Πρέπει να είσαι πάντα προσηλωμένος, πειθαρχημένος και να δουλεύεις πάντα περισσότερο από τους άλλους. Επίσης, δεν βλάπτει να είσαι και λίγο ταπεινός. Φυσικά, μέσα σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται και λίγη τύχη.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!