Ένας ράπερ μόνο έφτασε κοντά στο να παίξει στο NBA και αυτό την δεκαετία του 90. Ο Μαλγαρινός Δημήτρης γράφει για το Debut.gr

To ΝΒΑ και κατά επέκταση το μπάσκετ έχει συνδεθεί με την ραπ μουσική και τους ράπερς όλα αυτά τα χρόνια. Το γεγονός ότι τόσο η ραπ μουσική αλλά και το NBA έχουν υπάρξει αλληλένδετα με την μαύρη κουλτούρα έχει παίξει τον ρόλο του. Και ξέρουμε και αρκετούς ενεργούς παίκτες αυτή την στιγμή που έχουν επιχειρήσει την τύχη τους στη ραπ μουσική. Πιο γνωστό παράδειγμα ο Νταμιάν Λίλαρντ. Ο οποίος θεωρείται ο καλύτερος ράπερ από τους παίκτες του NBA που έχουν δοκιμάσει να το κάνουν. Άλλα παραδείγματα παικτών είναι ο Λόνζο Μπολ και Αάρον Γκόρντον.

Στο παρελθόν έχουν δοκιμάσει και άλλοι γνωστοί παίκτες. Ο Άλλεν Άιβερσον έφερε το χιπ-χοπ ντύσιμο στο NBA με τα φαρδιά παντελόνια και τα καπέλα ως σήμα κατατεθέν. Δοκίμασε να κυκλοφορήσει ένα ραπ άλμπουμ το 2000. Ωστόσο η κριτική που δέχτηκε για ομοφοβικούς στίχους καταπόντισε το άλμπουμ. Προσπάθειες για επέκταση στη ραπ μουσική εκτός από το μπάσκετ έκαναν και ο Ρον Αρτέστ και ο Σακίλ Ο Νιλ. Χωρίς ωστόσο να αφήσουν κάτι εξαιρετικά αξιομνημόνευτο. Έχει επιχειρηθεί όμως ποτέ το αντίστροφο; Δηλαδή ένας ράπερ να δοκιμάσει στο NBA.

Η πρώτη απόπειρα

O Percy Robert Miller Sr. πιο γνωστός ως Master P ήταν ένας αξιόλογος ράπερ στα τέλη της δεκαετίας του 90. Σίγουρα δεν είχε ούτε την ακροαματικότητα ούτε την αναγνωσιμότητα των άλλων κορυφαίων ράπερ της εποχής. Ωστόσο ήταν γνωστός στην underground ραπ σκηνή της Αμερικής έχοντας σημαντική εμπορική επιτυχία. Και σε ηλικία 28 ετών δοκίμασε να κάνει κάτι που δεν είχε καταφέρει κανείς πιο πριν από αυτόν. Να γίνει ο πρώτος ράπερ που θα παίξει στο NBA. Και εν μέρει το κατάφερε. Για δύο βράδια.

Τον Ιανουάριο του 1998 καταφέρνει και υπογράφει το πρώτο δεκαήμερο συμβόλαιο με τους Charlotte Hornets. Σε μία σεζόν που οι συνθήκες των βοήθησαν. Η σεζόν ξεκίνησε αργά λόγω του περίφημου lock-out που έφερε ελλείψεις παικτών στις ομάδες. Η ομάδα της Charlotte έτσι έδωσε την ευκαιρία της στον ράπερ.

Με τους Hornets αγωνίστηκε ένα παιχνίδι, κάτι σαν ανοιχτή προπόνηση. Με το κοινό να γεμίζει το γήπεδο ασφυκτικά. Πράγμα ασυνήθιστο για ανοιχτή προπόνηση. Σκόραρε 9 πόντους με 4 ασίστ. Παρά την καλή του εμφάνιση το 10ήμερο συμβόλαιο του δεν ανανεώθηκε και κόπηκε από την ομάδα. Ο ίδιος θα δήλωνε ότι η επiλογή αυτή έγινε επειδή οι στίχοι του στα κομμάτια του ήταν αρκετά επιθετικοί και προσβλητικοί.

Η δεύτερη ευκαιρία

Ο ράπερ από την Νέα Ορλεάνη όμως δεν το έβαλε κάτω. Και την επόμενη σεζόν ξαναδοκίμασε την τύχη του για ένα συμβόλαιο στην κορυφαία λίγκα. Αυτή την φορά οι Toronto Raptors του δώσανε την ευκαιρία, προσφέροντας του ένα συμβόλαιο 10 ημερών στην pre-season το 1999. Εκεί ο Master P σημείωσε μόλις μία συμμετοχή στην pre-season χωρίς παρόλα αυτά να καταφέρνει να παραμείνει στην ομάδα. Σκόραρε 8 πόντους στο παιχνίδι αυτό. Αποχωρώντας από τους Raptors γκρίνιαξε ότι δεν του δόθηκε μία πραγματική ευκαιρία για να παίξει. Αυτή θα ήταν και η τελευταία του απόπειρα να αγωνιστεί στο κορυφαίο μπασκετικό πρωτάθλημα του πλανήτη.

Αργότερα αγωνίστηκε σε μικρότερα πρωταθλήματα. Για να επιστρέψει στο NBA μόνο για το All Star Game του 2008 και εκεί για το παιχνίδι των celebrity. Οι σκάουτερ της εποχής χαρακτήρισαν τον Master P ως ένα παίκτη που δεν είχε το ταλέντο των άλλων παικτών της εποχής αλλά ούτε και αθλητικά προσόντα για να παραμείνει στο NBA. Ωστόσο έγραψε ιστορία, όντας ο πρώτος ράπερ που αγωνίστηκε σε παιχνίδι του NBA ακόμα και εάν αυτό ήταν στα πλαίσια της pre-season.

Η πρόσφατη (αποτυχημένη) προσπάθεια

Ο J.Cole έχει γνωρίσει τεράστια εμπορική επιτυχία τα τελευταία 10 χρόνια. Αποτελεί σήμερα ένα από τους βασικούς εκπροσώπους της ραπ σκηνής καταφέρνοντας εκτός από την εμπορική επιτυχία να προσθέσει και αρκετά βραβεία Grammy στην συλλογή του. Αυτό όμως που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι ο J Cole στα κολεγιακά του χρόνια έπαιξε μπάσκετ στην ομάδα του St. John’s University. Ένα πανεπιστήμιο που ανήκει στην κατηγορία Division 1, δηλαδή στην κορυφαία κατηγορία για κολεγιακό μπάσκετ.

Ο πολυπλατινένιος καλλιτέχνης στα περασμένα 30 του έτη δοκίμασε την τύχη του στο NBA έχοντας δύο try outs. Ένα με τους Hornets και ένα με τους Pistons. Συμβόλαιο όμως δεν πήρε ούτε έστω και για 10 μέρες ουσιαστικά τοποθετώντας ταφόπλακα στα όποια όνειρα είχε ο ίδιος για το NBA. Ο Jermaine Cole όμως δεν το έβαλε κάτω και αγωνίστηκε σε ηλικία 37 ετών σε 3 παιχνίδια στο πρωτάθλημα της Αφρικής και σε 5 παιχνίδια στο πρωτάθλημα του Καναδά. Όπου ήταν και ο τελευταίος σταθμός της πολύ σύντομης καριέρας του. Χωρίς να ξεπεράσει και στις δύο ομάδες τους 3 πόντους μέσο όρο ανά παιχνίδι.

Περιμένουμε να δούμε εάν ποτέ κάποιος (αμιγώς) ράπερ θα καταφέρει να κάνει το άλμα για το NBA. Αν και γενικότερα με το ταλέντο που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Λίγκα, προσωπικά το θεωρώ απίθανο έως ακατόρθωτό. Κάνοντας τον Master P ή αλλιώς Percy Robert Miller Sr. τον μοναδικό που άγγιξε το όνειρο.