Ο Χριστόφορος Στεφανίδης ανέλυσε στο Debut.gr τους ημιτελικούς του Final Four της EuroLeague, επισήμανε τα σημεία «κλειδιά» της νίκης του Ολυμπιακού απέναντι στη Μονακό αλλά και τον επερχόμενο τελικό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Ολυμπιακός, η καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου της Euroleague, θα είναι στον τελικό της Κυριακής (21/5, 20:00) και 9ο τελικό στη διοργάνωση στην ιστορία του, με στόχο να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης για 4η φορά. Με ανατροπή, αφού γύρισε από το -12 (29-41) του ημιχρόνου και ένα… μαγικό 3ο δεκάλεπτο, η ομάδα του Πειραιά των δώδεκα φάιναλ φορ απέκλεισε την πρωτάρα Μονακό και τον Μάικ Τζέιμς, με 76-62, στον πρώτο χρονικά ημιτελικό του φάιναλ φορ του Κάουνας. Την Κυριακή (21/5, 20:00) στον τελικό θα βρει τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Για να φτάσει στη νίκη έπρεπε να περάσει από πολλά εμπόδια. Με κυριότερο τον ίδιο του τον εαυτό. Ωστόσο, όταν έπαιξε το δικό του μπάσκετ όλα έγιναν πιο απλά. Ποια ήταν όμως τα «κλειδιά» της νίκης του Ολυμπιακού; Πόσο σημαντικό είναι σε μία ομάδα το σύνολο; Πόσο επιδραστικός είναι ο Ταβάρες στο παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης και πως μπορούν να τον αντιμετωπίσουν οι «ερυθρόλευκοι»; Ποια ήταν τα στοιχεία που έκριναν τον ισπανικό ημιτελικό; Το Debut.gr επικοινώνησε με τον Χριστόφορο Στεφανίδη και εκείνος έδωσε όλες τις απαντήσεις…

Ολυμπιακός

Η αστοχία από τη γραμμή των βολών και η υπερβολική νευρικότητα έφεραν τη διαφορά των 12 πόντων

«Είναι φανερό πως μιλάμε για δύο διαφορετικά παιχνίδια, μέσα στο ίδιο παιχνίδι. Στο πρώτο ημίχρονο, υπήρξε νευρικότητα και υπερβολικό άγχους από το μέρος του Ολυμπιακού. Θεωρώ πως αυτό ξάφνιασε ακόμα και τους ίδιους τους ανθρώπους του συλλόγου. Ήταν το δεύτερο Final-4 μέσα σε δύο χρόνια και ίσως δεν περίμεναν να υπάρχει τόσο μεγάλη νευρικότητα. Η Μονακό χωρίς να κάνει σπουδαία πράγματα κατάφερε να πάρει το προβάδισμα. Η αστοχία του Ολυμπιακού στις βολές αλλά και η νευρικότητα στο να τελειώσουν φάσεις που ήταν το σήμα κατατεθέν τους, ήταν ικανή να δημιουργήσει αυτή τη διαφορά των 12 πόντων. Παράλληλα, η απουσία του Τόμας Γουόκαπ από το παιχνίδι (που φορτώθηκε νωρίς με 2 φάουλ) δημιούργησαν μία εικόνα πως ο Ολυμπιακός είναι αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό, παρά με τη Μονακό.

Οι 29 πόντοι που έβαλε ο Ολυμπιακό στο πρώτο ημίχρονο ήταν λίγοι. Δεν μας έχει συνηθίσει η ομάδα σε κάτι τέτοιο. Η κρισιμότητα του αγώνα επηρέασε αρκετά τους παίκτες. Δεν νομίζω πως κάποιος μπορεί να επικαλεστεί κάτι διαφορετικό. Κουβαλά ένα τεράστιο βάρος από τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει ο ίδιος και είναι απόρροια του μπάσκετ που έχει παίξει. Στους παίκτες έχει «μπει» μέσα τους πως πρέπει να φτάσουν πιο μακριά από πέρσι. Έτσι, το πρώτο ημίχρονο κινήθηκε σε αυτή τη νευρικότητα».

Το τρίτο δεκάλεπτο του Ολυμπιακού ήταν το καλύτερό του σε όλους τους τομείς

Τα πάντα όμως άλλαξαν στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός έπαιξε ένα εξαιρετικό μπάσκετ και με επιμέρους σκορ 27-2 κατάφερε να ανατρέψει το ματς. Πολλοί λένε πως «με την επίθεση κερδίζεις φήμη, αλλά με την άμυνα κερδίζεις το παιχνίδι». Ο Ολυμπιακός στην προκειμένη περίπτωση είχε και τα δύο.

«Στο τρίτο δεκάλεπτο, η ομάδα μπήκε μέσα με διαφορετική αυτοπεποίθηση. Στο πρώτο κρίσιμο τρίλεπτο, όχι μόνο δεν άφησε τη διαφορά να ξεφύγει αλλά την «ψαλίδισε». Οι ίδιοι παίκτες του πρώτου δεκαλέπτου, ήταν αυτοί που έβαλαν 27 πόντους (ενώ στο πρώτο ημίχρονο σημείωσαν 29). Δεν έχουμε δει ξανά ένα τέτοιο σερί 27-2. Εκείνη τη στιγμή φάνηκε η διαφορά μπάσκετ που πρεσβεύουν ο Ολυμπιακός και η Μονακό. Από τη μία έχουμε την ομάδα των πολλών και την ομάδα του προπονητή που έχει παίξει όλη τη χρονιά του μπάσκετ που θέλει. Από την άλλη η Μονακό, που είναι εξίσου επιτυχημένη διότι έφτασε στο Final-4, στηρίζεται στο τρομακτικό επιθετικό ταλέντο των παικτών.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Το μπάσκετ δεν είναι μονόπλευρο. Το τρίτο δεκάλεπτο του Ολυμπιακού ήταν το καλύτερό του σε όλους τους τομείς. Ήταν το μοναδικό στο οποίο κυριάρχησε διότι στο τέταρτο δεκάλεπτο συντήρησε τη διαφορά που είχε ήδη χτίσει. Ήταν κυρίαρχος και στις δύο μεριές του παρκέ. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως στην άμυνα μπορείς να τους σταματήσεις. Δεν είναι τυχαίο που οι ομάδες με την καλύτερη αναλογία ασίστ/λαθών προκρίθηκαν στον τελικό. Το νούμερο του Ολυμπιακού ήταν πάρα πολύ καλό. Έχει δώσει 23 ασίστ ενώ έχει κάνει 12 λάθη. Από την άλλη η Μονακό έχει 10 ασίστ/12 λάθη. Αυτό δείχνει και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το παιχνίδι οι δύο ομάδες.  Ο Ολυμπιακός πήγαινε το παιχνίδι φάση-φάση. Έκανε ένα 8-0 σερί χωρίς να το καταλάβουν οι αντίπαλοί του. Δεν εκβίασε προσπάθειες, ούτε πήρε βιαστικά σουτ.

Η αντίδραση του Ολυμπιακού δείχνει πως έχει μάθει από το περσινό Final-4. Παρά το κακό πρώτο ημίχρονο, παρέμειναν ψύχραιμοι και το γύρισαν. Όλοι επισήμαναν για το πόσο ήρεμα τους μίλησε ο κόουτς Μπαρτζώκας στα αποδυτήρια. Ήταν η καλύτερη επιλογή που πήρε. Όλοι είναι έτοιμοι να παίξουν και θέλουν να φτάσουν στην κορυφή. Μία άλλη αντιμετώπιση μπορεί να έφερνε περισσότερο άγχος. Για παράδειγμα, ο Σάσα Βεζένκοφ, παρά την αρχική αστοχία, φάνηκε πως έχει βοηθηθεί από τον περσινό αγώνα κόντρα στην Εφές που επίσης ήταν άστοχος. Με καθαρό μυαλό σκόραρε και βοήθησε την ομάδα του».

Γιαννούλης Λαρεντζάκης © Eurokinissi

Στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι δύσκολο να στηριχθείς σε έναν ή δύο παίκτες για να εκφράσεις όλο το επιθετικό σου ταλέντο ή ακόμα και την αμυντική σου προσπάθεια

Πάντα το σύνολο σε μία ομάδα παίζει μεγάλο ρόλο. Και αυτό αποδεικνύεται με το δεύτερο ημίχρονο που έκανε ο Ολυμπιακός. Όλοι συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η ανατροπή. Άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο. Αυτό δεν είναι και ένα σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας;

«Στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι δύσκολο να στηριχθείς σε έναν ή δύο παίκτες για να εκφράσεις όλο το επιθετικό σου ταλέντο ή ακόμα και την αμυντική σου προσπάθεια. Ο Γουόκαπ δεν είναι ο μοναδικός που παίζει άμυνα ή ο Σλούκας και ο Βεζένκοφ δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να σκοράρουν. Άμα συνδυάσουμε τους πόντους που έχουν πετύχει οι Βεζένκοφ και Παπανικολάου σε εντός πεδιάς προσπάθειες, βλέπουμε πως είναι πάνω από 50%. Σε επίπεδο ημιτελικού EuroLeague αυτό το νούμερο είναι πάρα πολύ καλό. Παρόλο που ο Βεζένκοφ ξεκίνησε με κάποια άστοχα σουτ. Δεν είναι ένα απλό παιχνίδι. Ο Παπανικολάου ηγήθηκε της προσπάθειας και ο Σλούκας το τελείωσε. Στο τέταρτο δεκάλεπτο, η άμυνα που παίζει ο Γουόκαπ πάνω στον Τζέιμς αλλά και στον Οκόμπο είναι καταλυτική. Τους αναγκάζει να πάρουν σουτ κάτω από αρκετά δύσκολες συνθήκες. Τους έβγαλαν από το σκεπτικό της ομάδας και πήγαν να πάρουν το παιχνίδι μόνοι τους. Δεν ήξεραν πως να αντιμετωπίσουν μία αντίδραση. Ο Ολυμπιακός δεν βρέθηκε σε κάποια τρομερή μέρα στην επίθεση. Είχε χαμηλό ποσοστό στις βολές και κανονικό ποσοστό από τη γραμμή του τριπόντου. Όμως, είχε πολύ καλό πρόσωπο στο δίποντο καθώς σκόραρε πολλά εύκολα καλάθια από «κοψίματα» που στο πρώτο ημίχρονο δεν έμπαιναν. Σε συνδυασμό και με το πάθος στην άμυνα κατάφερε να «κλειδώσει» το παιχνίδι».

Η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να διαχειριστεί παιχνίδια στα οποία βρίσκεται πίσω στο σκορ

Ο Ολυμπιακός κλήθηκε στο δεύτερο ημίχρονο να κάνει την ολική ανατροπή προκειμένου να πάρει την πρόκριση για τον τελικό. Ένα χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ομάδας είναι πως δεν τα παρατά ποτέ. Αυτό συνέβη και τώρα. Ωστόσο, δεν πρέπει να πανηγυρίζει. Υπάρχει ένα τελευταίο παιχνίδι απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, που φέτος έχει αποδείξει πως είναι φτιαγμένη για τα δύσκολα.

«Τα συναισθήματα μεταβάλλονται αμέσως. Ειδικότερα τώρα που τα παιχνίδια είναι knock-out. Αν η Μονακό είχε σκοράρει κάποιους πόντους στα πρώτα λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου, θα βλέπαμε άλλο παιχνίδι. Μπορεί να έχει απελευθερωθεί από κάποιο στρες μετά τη νίκη και να δούμε ένα καλύτερο και όχι νευρικό πρώτο δεκάλεπτο. Από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μία ομάδα που βρισκόταν στο 0-2 απέναντι στην Παρτίζαν και έχει καταφέρει με τέσσερις συνεχόμενες νίκες να βρεθεί στον τελικό της διοργάνωσης. Μπορεί να διαχειριστεί παιχνίδια στα οποία βρίσκεται πίσω στο σκορ. Ίσως οι απουσίες που έχει, να έχουν αφαιρέσει κάποιο από το άγχος. Αλλά και πάλι δεν παύει να είναι κομβικές. Περιμένουν όλοι το πότε θα χάσει, αλλά δεν χάνει».

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους © Eurokinissi

Η Μπαρτσελόνα είχε τρομερή πίεση για την πρόκριση – Αν κάτι διακατέχει τη Ρεάλ Μαδρίτης, αυτό είναι η ηρεμία

Η Μπαρτσελόνα βρέθηκε σε ένα ακόμα Final-4 όπου στόχος ήταν η κατάκτηση του τροπαίου. Μάλιστα, κυκλοφορούσαν σενάρια που ανέφεραν πως σε περίπτωση αποτυχίας, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θα αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα. Η Ρεάλ Μαδρίτης αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να πεθάνει και πήρε την πρόκριση στον τελικό. Ο Χριστόφορος Στεφανίδης τονίζει πως ένα από τα «κλειδιά» της νίκης ήταν η ηρεμία που έδειξε η Ρεάλ Μαδρίτης στα κρίσιμα σημεία αλλά και η παρουσία του υπερηχητικού Ταβάρες:

«Η Μπαρτσελόνα είχε τρομερή πίεση. Έπρεπε να προκριθεί στον τελικό. Από την άλλη η Ρεάλ Μαδρίτης, προέρχεται από μία μεγάλη ανατροπή (3-2 με την Παρτίζαν). Ο Ταβάρες, με την τρομακτική βελτίωση που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια, μπορεί και καθορίζει όλο το παιχνίδι. Όταν βρίσκεται στο παρκέ, μιλάμε για έναν διαφορετικό αγώνα. Όταν αποσύρεται, η Ρεάλ δεν είναι η ίδια ομάδα. Η Μπαρτσελόνα δεν έδειξε πως μπορεί να διαχειριστεί καταστάσεις όπου βρίσκεται πίσω στο σκορ. Αν κάτι διακατέχει τη Ρεάλ Μαδρίτης, αυτό είναι η ηρεμία. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Μίροτιτς προσπάθησε με βεβιασμένα σουτ να γυρίσει το παιχνίδι υπέρ της ομάδας του. Αυτό δεν το κατάφερε.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Η παρουσία του Ταβάρες δυσκολεύει πάρα πολύ τις προσπάθειες των αντιπάλων του και αυτό δείχνει το πόσο επιδραστικός είναι μέσα στο παιχνίδι. Η Μπαρτσελόνα σημείωσε 14 τρίποντα, 10 δίποντα και μόλις 4 βολές. Το πρώτο της δίποντο το σημείωσε στο δεύτερο δεκάλεπτο. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο Σατοράνσκι έχασε ένα δεξί drive όπου ο Ταβάρες δεν είχε προλάβει να στηθεί και να τον εμποδίσει. Υπό άλλες συνθήκες θα είχε ευστοχήσει. Η παρουσία του Ταβάρες δημιουργεί συνεχώς πρόβλημα στους αντιπάλους. Οι τρεις ψηλοί της Μπαρτσελόνα σημείωσαν μαζί 5 πόντους και μάζεψαν 11 ριμπάουντ. Από την άλλη ο Ταβάρες πέτυχε 20 πόντους, μάζεψε 15 ριμπάουντ και είχε 4 block. Ήταν ο άνθρωπος του ημιτελικού. Φυσικά, υπάρχει και ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ που σκόραρε τους συνεχόμενους πόντους στο τέταρτο δεκάλεπτο. Ωστόσο, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στον Μάριο Χεζόνια και στον τρόπο που είχε προετοιμαστεί για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Έπαιξε έναν ρόλο που δεν τον έχουμε συνηθίσει και δεν παίζει φανατικά. Στην επίθεση σημείωσε 14 πόντους αλλά και στο αμυντικό κομμάτι ήταν πάρα πολύ καλός. Μάρκαρε πιεστικά τον Μίροτιτς, κέρδισε σχεδόν όλες τις μάχες των ριμπάουντ και έδειξε ικανός πως μπορεί να παίξει όλους τους ρόλους. Ήταν έτοιμος να κάνει ότι του ζητούσε η ομάδα του προκειμένου να νικήσει. Έπαιξε σαν νικητής. Έκανε όλα τα μικρά πράγματα που σε άλλα σημεία της καριέρας του δεν τα έκανε».

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης 66-78 © Eurokinissi

Το αν του ταιριάζει ή όχι η Ρεάλ Μαδρίτης δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο. Είναι ένα παιχνίδι και εκεί πρέπει να εστιάσει

Σαράντα λεπτά κρατούν τον Ολυμπιακό μακριά από την κατάκτηση του τροπαίου. Ποια είναι τα στοιχεία στα οποία πρέπει να εστιάσει για να πάρει τη νίκη; Πόσο επιδραστική θα είναι η κούραση ειδικά στο στρατόπεδο της Ρεάλ; Έχει σημασία που ο Ολυμπιακός έχει νικήσει δύο φορές φέτος τη Ρεάλ Μαδρίτης;

«Προσωπικά θεωρώ πως δεν έχει καμία σημασία πως την κέρδισε δύο φορές. Και από τη Μονακό είχε χάσει δύο φορές, αλλά στο τέλος βγήκε νικητής. Αυτή είναι η ομορφιά του Final-4. Είναι ένα παιχνίδι σαράντα λεπτών. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να αντιμετωπίσει το παιχνίδι με λιγότερη ανησυχία και νευρικότητα. Θα πρέπει να το δει σαν μία ευκαιρία να φτάσει στην κορυφή διότι ποτέ δεν ξέρεις πότε θα φτάσεις ξανά σε Final-4. Να τα δώσει όλα και να παραδώσει στο παρκέ τόσο το σώμα του όσο και το πνεύμα του. Δεν χρειάζεται να αναλωθεί σε αρκετή σκέψη πριν το παιχνίδι. Να παίξει το μπάσκετ που ξέρει και να κατακτήσει το τρόπαιο. Το αν του ταιριάζει ή όχι η Ρεάλ Μαδρίτης δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο. Είναι ένα παιχνίδι και εκεί πρέπει να εστιάσει. Σίγουρα θα παίξει ρόλο η ευστοχία από το μακρινό σουτ. Όμως, πιστεύω πως θα μπει έτοιμος από την αρχή του τελικού. Φυσικά, πρέπει να βρει τους καλύτερους τρόπους ώστε να επιτεθεί σε αυτό το «θηρίο» που λέγεται Ταβάρες διότι είναι πραγματικά παντού.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Χεζόνια Ρεάλ Μαδρίτης © Eurokinissi

Ο Ολυμπιακός έχει τον Φαλ που μπορεί να «ματσάρει» τον Ταβάρες σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Ο Γουόκαπ μπορεί να αντιμετωπίσει τους περιφερειακούς της Ρεάλ, που έχουν πιο αργά πόδια από τη Μονακό αλλά είναι πιο δυνατοί στο πνευματικό κομμάτι. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει τη δυνατότητα να επιστρέφει σε παιχνίδια ακόμα κι αν αυτά έχουν «στραβώσει». Δεν είναι Μονακό που παρά το σπουδαίο επιθετικό ταλέντο που διαθέτει έδειξε να παραδίνεται. Ο Ολυμπιακός πρέπει να αυξήσει την ένταση και να μην αφήσει παίκτες όπως τον Γκος ή τον Κοζέρ να μπουν στο παιχνίδι. Σχετικά, με την επίθεση δεν πρέπει να φοβηθεί τον Ταβάρες. Να είναι όσο το δυνατό περισσότερο θαρραλέος. Κι αν αστοχήσει να διεκδικήσει ένα ριμπάουντ εφόσον έχει «τραβήξει» έξω τον Ταβάρες.

Από θέμα κούρασης, σε μία τόσο γυμνασμένη ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, δεν νομίζω πως θα υπάρξει πρόβλημα παρόλο που Βεζένκοφ και Παπανικολάου αγωνίστηκαν πάνω από 30 λεπτά. Από την άλλη, για τη Ρεάλ Μαδρίτης χρησιμοποιήθηκε αρκετά τόσο Χεζόνια όσο και ο Ταβάρες. Για τον τελευταίο, επειδή αντιμετωπίζει ένα μικρό πρόβλημα τραυματισμού από τα playoff, δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται αφού θα παίξει δεύτερο παιχνίδι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Ολυμπιακός έχει τα εφόδια και το μυαλό προκειμένου να κερδίσει».

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!