Η Μονακό βρίσκεται στο πρώτο Final 4 της ιστορίας της και της σύντομης παρουσίας της στην Euroleague διεκδικώντας το κάτι παραπάνω.

Στο πρώτο φάιναλ φορ Euroleague της ιστορίας της προκρίθηκε η Μονακό το βράδυ της Πέμπτης (4/5) κάνοντας το 3-2 στη σειρά των πλέι οφ με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, μέσα στο Πριγκιπάτο και αντίπαλός της στον ημιτελικό στις 19 Μαϊου, στο Κάουνας, θα είναι ο Ολυμπιακός! Μόλις στη 2η χρονιά της στη Euroleague, η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς κατάφερε αυτό που της στέρησε ο Ολυμπιακός πέρυσι, στην πρώτη παρουσία της στο κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ. Οι Μονεγάσκοι, όμως φέτος είχαν το πλεονέκτημα έδρας εν αντιθέσει με τη σεζόν 2021-22.

Ένα πλεονέκτημα έδρας που απώλεσαν στο Game 1 στο Μονακό, όταν η Μακάμπι πέρασε νικηφόρα, με 67-79. Για να πεισμώσουν ο Μάικ Τζέιμς, ο Τζόρνταν Λόιντ και η παρέα τους και να φέρουν πίσω στο Μονακό τη σειρά. Η Λοκομοτίβ Κουμπάν, τη σεζόν 2015-16, με προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα είχε γίνει η πρώτη ομάδα που έφτασε μέχρι το φάιναλ φορ (τερμάτισε 3η) στη δεύτερη σεζόν της στη Euroleague. Με τη διαφορά πως η Μονακό το πέτυχε σε δύο διαδοχικές σεζόν (η πρώτη σεζόν 2013-14 και η δεύτερη σεζόν 2015-16), ενώ η Λοκομοτίβ ενδιάμεσα είχε επιστρέψει στο EuroCup (2014-15).

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Η Μονακό κατάφερε να μπει στο ελίτ κλαμπ της Euroleague, χάρη στην κατάκτηση του τίτλου του EuroCup, τη σεζόν 2020-21. Η επιστροφή του Ζβέζνταν Μίτροβιτς στην τεχνική ηγεσία, του προπονητή που την είχε οδηγήσει στην επιστροφή της στην Α΄ κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος το 2015 αποτέλεσε «κλειδί». Εκείνος την οδήγησε και στον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της το 2021. Στους διπλούς τελικούς απέναντι στη ρωσική Ούνιξ Καζάν, η Μονακό πέτυχε δύο νίκες, με 89-87 και με 86-83.

Η Μονακό απέδειξε πως η πρώτη εντυπωσιακή παρουσία δεν ήταν τυχαία. Το πρώτο της επίτευγμα ήταν η 4η θέση και το πλεονέκτημα έδρας που εξασφάλισε, με 21 νίκες – 13 ήττες στην κανονική περίοδο. Οι Μονεγάσκοι βρέθηκαν στο top-4 δηλαδή μαζί με τον Ολυμπιακό των τριών τίτλων (1997, 2012, 2013), την πολυνίκη Ρεάλ Μαδρίτης με 10 τίτλους και την ιστορική Μπαρτσελόνα των δύο τίτλων (2003 και 2010).

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Όμως, η… απειρία της φάνηκε όταν οι παίκτες του Σάσα Ομπράντοβιτς δεν… σεβάστηκαν τον ιδρώτα τους επιτρέποντας στην 5η στη regular season Μακάμπι Τελ Αβίβ (20 νίκες – 14 ήττες) να περάσει νικηφόρα από το «σπίτι» τους ήδη από το Game 1, με 67-79. Ο Ουέιντ Μπάλντγουιν με 20 πόντους, 6 ριμπάουντ και 6 ασίστ ήταν ο «δήμιος» των Μονεγάσκων στην πρεμιέρα των πλέι οφ, στη “Salle Gaston Medecin”.

Στο δεύτερο παιχνίδι στο Μονακό, ο Τζόρνταν Λόιντ… το πήρε προσωπικά, πέτυχε 33 πόντους με 5/9 τρίποντα για το 86-74 της ομάδας του και το 1-1 στη σειρά. Μάλιστα, ο Αμερικανός αναδείχτηκε και MVP των δεύτερων αγώνων πλέι οφ. Η σειρά μεταφέρθηκε στο Τελ Αβίβ, με τη Μονακό να φτάνει εύκολα στη νίκη στο Game 3, αφού βρισκόταν στο +8 (71-79), στα 31΄΄ πριν τη λήξη. Αυτή τη φορά, πρωταγωνιστής της Μονακό ήταν ο Μάικ Τζέιμς, με 21 πόντους (4/11 τρίποντα). Και στο Game 4, πάλι στο Τελ Αβίβ, με μία… αποστομωτική εμφάνιση, υπερασπίστηκε αυτή τη φορά την έδρα της, ισοφαρίζοντας (2-2) τη σειρά και κρατώντας «ζωντανό» το όνειρο της πρόκρισης στο Κάουνας.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Οι Ισραηλινοί συνέτριψαν με 104-69 τους Μονεγάσκους στο 4ο παιχνίδι, χάρη στην κυριαρχία τους σε ριμπάουντ, πιάνοντας υψηλή παραγωγικότητα όπως φαίνεται και από τους 104 πόντους, αλλά και της πιεστικής άμυνας όπως φαίνεται από τους 69 που πέτυχε η Μακάμπι. Μεγάλοι πρωταγωνιστές των νικητών οι Λορέντζο Μπράουν και Ουέιντ Μπάλντγουϊν με 22 και 19 πόντους αντίστοιχα, ενώ από τη Μονακό ξεχώρισε ο Μάικ Τζέιμς με 13. Στο Game 5, οι Μονεγάσκοι έγιναν η 17η ομάδα με πλεονέκτημα έδρας σε ισάριθμα Games 5 που προκρίνεται μέσω 5ου ματς επικρατώντας με 97-86 της ομάδας του Οντεντ Κάτας.. Ο Τζόρνταν Λόιντ του β΄ μέρους, με 21 πόντους πήρε από το χέρι τη Μονακό, ενώ στο α΄ μέρος πέτυχε 21 πόντους ο Μάικ Τζέιμς (άσφαιρος στο β΄).

Η Μακάμπι είχε διπλάσια εύστοχα τρίποντα από τους γηπεδούχους 14/29 έναντι 7/23, αλλά μετά από πολλές εναλλαγές στο προβάδισμα, δεν είχε να δώσει αυτό το κάτι παραπάνω για να προκριθεί στο 13ο φάιναλ φορ της Ιστορίας της και πρώτο από το 2014, όταν είχε κατακτήσει και το τρόπαιο. Ο Ουέιντ Μπάλντγουιν με 27 πόντους και 5/7 τρίποντα ήταν ο πρώτος σκόρερ των Ισραηλινών… αλλά και απαρηγόρητος στο τέλος του αγώνα.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο FACEBOOK και στο INSTAGRAM για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε SUBSCRIBE και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!
Ακόμα εδώ είσαι; Ακόμα εδώ είσαι; Ακόμα εδώ είσαι; Ακόμα εδώ είσαι; Ακόμα εδώ είσαι; Ακόμα εδώ είσαι; Ακόμα εδώ είσαι; Ακόμα εδώ είσαι; Ακόμα εδώ είσαι; Ακόμα εδώ είσαι; Ακόμα εδώ είσαι; Ακόμα εδώ είσαι; Ακόμα εδώ είσαι; Ακόμα εδώ είσαι; Ακόμα εδώ είσαι; Ακόμα εδώ είσαι; Ακόμα εδώ είσαι;