Η Μπαρτσελόνα είναι ξανά πρωταθλήτρια Ισπανίας και ο Μανώλης Μακρόπουλος γράφει στο debut.gr λίγα λόγια για το παρόν και το μέλλον των Καταλανών.

Επιτέλους, η Μπαρτσελόνα είναι ξανά πρωταθλήτρια Ισπανίας! Έπειτα από τρεις σεζόν (δύο τίτλοι για Ρεάλ και ένας για Ατλέτικο) το «καμάρι» της Βαρκελώνης επέστρεψε εκεί όπου ανήκει: στην κορυφή της Ισπανίας!

Όπως είχα πει και στον Γιώργο Ψύχα σε ένα επεισόδιο του Football Break, είναι πολύ δύσκολο να είσαι φίλος της Μπάρτσα, μεγαλωμένος μέσα στους τίτλους και να βλέπεις την ομάδα σου να καταρρέει. Αυτό βεβαίως ισχύει για οποιαδήποτε ομάδα σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα και άθλημα. Όμως η Μπαρτσελόνα επέστρεψε και επίσημα. Όπως -σωστά- λέει ο σοφός λαός, το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή, αλλά να διατηρηθείς σε αυτή. Και αυτό είναι το πιο μεγάλο challenge του Τσάβι Ερνάντεθ.

Η τρομακτική βελτίωση στην άμυνα!

Τη στιγμή που γράφεται το κείμενο η Μπαρτσελόνα είναι μαθηματικά πρωταθλήτρια Ισπανίας, έχει συγκεντρώσει 85 βαθμούς και απομένουν τέσσερις αγωνιστικές. Πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να φτάσει ακόμη και τους… 97 πόντους στη φετινή La Liga!

Κι όμως αν το δει κανείς τελείως ψυχρά, η ομάδα του Τσάβι δεν είναι από αυτές που βλέπεις και λες ότι θα κάνει πάνω από 90 βαθμούς στη σεζόν. Η Μπαρτσελόνα φέτος σίγουρα δεν έθελξε με το ποδόσφαιρο που παρουσίασε στο χορτάρι. Βέβαια βελτίωσετρομακτικά την αμυντική της λειτουργία, με τον Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν εκτός από σπουδαίες αποκρούσεις (και ρεκόρ clean sheets με 25, θέλει άλλο ένα για το απόλυτο στην ιστορία της λίγκας) να έχει μπροστά του μια απροσπέλαστη αμυντική τετράδα.

Ζουλές Κουντέ, Ρόναλντ Αραούχο, Αντρέας Κρίστενσεν και Αλεχάντρο Μπαλντέ (το περίφημο BACK) «έδεσαν» άψογα μεταξύ τους, κάτι που αποδεικνύεται το παθητικό των μόλις 13 γκολ της Μπαρτσελόνα, έπειτα από 34 αγώνες πρωταθλήματος.

Πατούσε γκάζι όταν ήθελε (και μπορούσε)!

Η επίθεση όμως; Ναι, η Μπάρσα έχει την δεύτερη καλύτερη επίδοση όσο αφορά το σκοράρισμα, σίγουρα όμως δεν είναι η ομάδα που βλέπαμε τα περασμένα χρόνια. Πήρε φέτος 11 (!) φορές νίκη με… σκορ Σιμεόνε, 1-0, ενώ λίγα είναι τα παιχνίδια στα οποία το σκορ ξέφυγε (3 γκολ και άνω). Αυτό, είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που καλείται να λύσει ο Τσάβι παρέα με τους συνεργάτες του και φυσικά τη διοίκηση.

Η Μπαρτσελόνα προφανώς έχει την ποιότητα μπροστά. Έναν εξαιρετικό Ραφίνια με 10+ γκολ και ασίστ, τον Ουσμάν Ντεμπελέ που πραγματικά αποτελεί εκ των κορυφαίων παγκοσμίως στο «ένας με έναν» και φυσικά τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι των 21 γκολ στο πρωτάθλημα και 31 συνολικά, αριθμό που ελάχιστοι στο παρελθόν «έπιασαν» στην παρθενική τους σεζόν στην Ισπανία.

Οι τρεις τους, σε συνδυασμό με Γκάβι, Πέδρι, Φρένκι Ντε Γιόνγκ αλλά και τον εξαιρετικό -και- επιθετικά Μπαλντέ, πατούσαν γκάζι όποτε ήθελαν, όταν βέβαια το επέτρεπε και ο αντίπαλος. Είδαμε σε πολλά παιχνίδια με ομάδες που είχαν διπλή ζώνη άμυνας να υπάρχει πρόβλημα στη δημιουργία φάσεων, όμως όταν ο αντίπαλος δεν «κλεινόταν», οι «μπλαουγκράνα» ήταν άκρως επιθετικοί και σκόραραν!

Η Μπαρτσελόνα της Ευρώπης;!

Μακράν το μεγαλύτερο «αγκάθι» των τελευταίων χρόνων για τους Καταλανούς. Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται μακριά από ευρωπαϊκό τίτλο 8 χρόνια, ενώ μετράει μόλις μια παρουσία σε ημιτελικά, το 2020 όταν και ήρθε μια ακόμη «σφαλιάρα» από τη Λίβερπουλ (4-0).

Η ομάδα της Καταλονίας έχει χάσει το «πρεστίζ» της στην Ευρώπη και αυτό οφείλεται κυρίως στα δικά της λάθη, στις δικές της αυτοκτονίες που ξεκίνησαν ένα βράδυ στη Ρώμη με την περίφημη κεφαλιά του Κώστα Μανωλά, και συνεχίζονται μέχρι και φέτος, τη δεύτερη διαδοχική σεζόν που δεν κατάφεραν πρόκριση στα νοκ-αουτ του Champions League.

Θα πει κάποιος ότι δεν υπάρχει και το ανάλογο υλικό για να πρωταγωνιστήσεις στην Ευρώπη. Εν μέρει ναι, χρειάζονται 2-3 παίκτες από «το πρώτο ράφι» ώστε να επιτευχθεί μια σπουδαία πορεία. Όμως το πρώτο και βασικό βήμα είναι να κερδηθεί πίσω ο σεβασμός από τα υπόλοιπα κλαμπ. Και αυτό θα γίνει μόνο με «μεγάλες» νίκες και προκρίσεις.

Το μεγάλο κεφάλαιο «Λιονέλ Μέσι»!

Μετά και την -μαθηματική- κατάκτηση του πρωταθλήματος, είναι βέβαιο πως όλοι στον οργανισμό Μπαρτσελόνα εστιάζουν στην περίπτωση του Λιονέλ Μέσι.

Είναι γεγονός πως ο κοντός θέλει να επιστρέψει στη Βαρκελώνη. Είναι επίσης γεγονός πως η ομάδα θα κάνει από πλευράς της ότι μπορεί ώστε αυτή η επιστροφή να πάρει «σάρκα και οστά». Συν τοις άλλοις, φαίνεται (από τα ρεπορτάζ) πως η λίγκα έχει δώσει το πράσινο φως στους πρωταθλητές, σχετικά με το Financial Fair Play, το μοναδικό στην ουσία πρόβλημα σχετικά με την περίπτωση του Μέσι.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Το ερώτημα που γεννάται βέβαια είναι αν μια τέτοια κίνηση θα κάνει καλό, τη δεδομένη στιγμή στον σύλλογο. Η απάντηση είναι τόσο απλή: φυσικά και ναι. Θέλετε από οικονομικής πλευράς, με τα τεράστια έσοδα και διαφημίσεις που «φέρνει» ο Μέσι; Θέλετε με την ψυχολογική ώθηση σε παίκτες και φιλάθλους; Θέλετε με την άνοδο του πρεστίζ, που όπως είπαμε παραπάνω έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια;

Για το αγωνιστικό, σας παρακαλώ μη ρωτάτε καν. Ο Αργεντινός στα 36 του είναι πολύ περισσότερο πολύτιμος από κάτι Ισπανούς εξτρέμ 24 ετών που ακόμα δεν έχουν πιάσει καν διψήφιο αριθμό σε γκολ ή ασίστ (ονόματα δε λέμε). Το αν ο Μέσι θα γυρίσει, δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Σαν Μανώλης καταθέτω πάντως πως ο Λαπόρτα έχει τρομερή ευκαιρία να διορθώσει την εικόνα του, και να μη μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που έδιωξε, ή τέλος πάντων δεν κατάφερε να κρατήσει στη Μπαρτσελόνα τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της ιστορίας!

Το μέλλον της ανήκει, αλλά πρέπει να επενδύσει σε αυτό!

Το μπλουζάκι των νέων πρωταθλητών Ισπανίας έγραφε στο τέλος πως «το μέλλον μας ανήκει!» Το ασπάζομαι αυτό. Η Μπάρτσα έχει τρομερά ταλαντούχο ρόστερ, έναν προπονητή με ωραίες ιδέες (και εμμονές φυσικά) και γύρω του μια ομάδα συνεργατών ικανή για το καλύτερο.

Η Μπαρτσελόνα πρέπει να «χτίσει» πάνω σε αυτό το πρωτάθλημα, να πάρει ώθηση ώστε η συνέχεια να μην είναι απλώς ανάλογη, αλλά ακόμη καλύτερη. Η πορεία να συνεχίσει να είναι ανοδική και χωρίς βιασύνες να φτάσει εκεί που της αρμόζει: στην ελίτ της Ευρώπης!

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!