Μέσα σε...θύελλα βρέθηκε σήμερα η Ligue 1, έπειτα από την άρνηση αρκετών ποδοσφαιριστών να συμμετάσχουν σε μια καμπάνια κατά της ομοφοβίας.

Μέσα σε…θύελλα βρέθηκε σήμερα (15/5) η κορυφαία κατηγορία της Γαλλίας (Ligue 1), έπειτα από την άρνηση αρκετών ποδοσφαιριστών να συμμετάσχουν σε μια καμπάνια κατά της ομοφοβίας το Σαββατοκύριακο.

Η γαλλική Λίγκα (LFP), είχε ζητήσει από τους παίκτες της Ligue 1 να φορέσουν μια φανέλα με νούμερο στο χρώμα του ουράνιου τόξου στην πλάτη στους αγώνες αυτού του Σαββατοκύριακου ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Τετάρτης (17/5), κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Διφοβίας. Ωστόσο, αρκετοί παίκτες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Η ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Γαλλίας (UNFP) ανέφερε ότι δεν εναπόκειται στους παίκτες να μεταφέρουν «συλλογικά μηνύματα», ενώ σε σχετική ανακοίνωση σημείωσε την έκπληξή της που οι σύλλογοι έπρεπε να τους ζητήσουν να το κάνουν.

Η Τουλούζ άφησε έξω τους παίκτες που δεν ήθελαν να φορέσουν τη φανέλα. Όμως ο Μαροκινός αμυντικός του συλλόγου Ζακάρια Αμπουχλάλ υπερασπίστηκε την επιλογή του να μην λάβει μέρος:

«Ο σεβασμός είναι μια αξία που εκτιμώ πολύ. Επεκτείνεται και στους άλλους, αλλά περιλαμβάνει επίσης σεβασμό για τις δικές μου προσωπικές πεποιθήσεις. Ως εκ τούτου, δεν πιστεύω ότι είμαι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να συμμετάσχω σε αυτήν την εκστρατεία», έγραψε στο twitter.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Ο προπονητής της Μπρεστ, Έρικ Ρόι, χαρακτήρισε την καμπάνια «καταστροφική», ένα σχόλιο που προκάλεσε εκτεταμένη κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν παίκτες που έχουν πρόβλημα με αυτό. Ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράσει τις απόψεις του. Προσωπικά, δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Υπάρχουν όμως παίκτες που μπορεί να έχουν πρόβλημα με αυτό», είπε συμπληρώνοντας ότι ήταν λάθος να προγραμματιστεί κάτι τέτοιο σε μια εποχή που οι παίκτες πάλευαν για να αποφύγουν τον υποβιβασμό.

Ο ομόλογός του της Ρεμς, Μπρούνο Τζενέσιο, είπε ότι ενώ ήταν ενάντια σε κάθε είδους διάκριση, «δεν ήταν σίγουρος ότι ήταν καλή ιδέα να οργανωθεί μια ημέρα κατά της ομοφοβίας».

Η υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουεντά-Καστερά στάθηκε στη διαμάχη υπέρ της καμπάνιας:

«Νομίζω ότι είναι ευθύνη των συλλόγων να επιβάλουν κυρώσεις», είπε. «Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κίνησης, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι σύλλογοι για το βασικό θέμα της μη διάκρισης, πρέπει να εμφανιστείς».

Όπως είναι γνωστό στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, η FIFA απείλησε επτά εθνικές ομάδες από την Ευρώπη με κυρώσεις εάν φορούσαν το περιβραχιόνιο «One Love» που συμβολίζει τη διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο FACEBOOK και στο INSTAGRAM για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε SUBSCRIBE και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!