Το διαιτητικό λάθος που έγινε και πιθανόν να άλλαζε όλη την ιστορία του NBA. Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης γυρνάνε τον χρόνο πίσω και θυμούνται.

Σήμερα γυρνάμε τον χρόνο πίσω στο 2009, όπου ένα διαιτητικό λάθος (ίσως και δύο, θα το αναλύσουμε παρακάτω) να άλλαζαν για πάντα την σύγχρονη ιστορία του NBA. Πίσω λοιπόν στο 2009. Το ημερολόγιο γράφει 7 Ιουνίου και στο Staples Center λαμβάνει χώρα το δεύτερο παιχνίδι των τελικών του NBA. Από την μία γηπεδούχοι Los Angeles Lakers ως πρωταθλητές Δύσης, έχοντας αποκλείσει τους Nuggets του Carmelo Anthony ένα γύρο πριν. Από την άλλη οι Orlando Magic ως πρωταθλητές Ανατολής, έχοντας αποκλείσει με την σειρά τους, τους Cleveland Cavaliers αντέχοντας στα θαύματα που έκανε ο Lebron James. Στη μία πλευρά Kobe Bryant, Pau Gasol, Lamar Odom και Derek Phiser. Στην άλλη πλευρά Dwight Howard, Rashard Lewis, Hedo Turkoglu και Janeer Nelson.

Εάν και πρώτης άποψης οι Lakers μοιάζουν παντοδύναμοι μπροστά στους Magic, η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική. Τόσο ο Howard, όσο και ο Lewis αλλά και ο Nelson με τον Turkoglu βρίσκονται στην καλύτερη περίοδο της καριέρας τους. Αυτό μαζί με το γεγονός ότι αποτελούν ένα πολύ καλό σύνολο, κάνουν τους τελικούς μια κλειστή σειρά. Οι Lakers κερδίζουν το πρώτο παιχνίδι με χαρακτηριστική άνεση. Η συνέχεια είναι όμως διαφορετική. Το δεύτερο παιχνίδι είναι ντέρμπυ.

Το παιχνίδι…

Έπειτα από ένα θρίλερ το σκορ είναι 88-88 και απομένουν 9.1″ για την λήξη της κανονικής διάρκειας με την μπάλα να είναι στους Lakers. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος μαντικές ικανότητες για να μαντέψει ποιος πήρε το τελευταίο σουτ. Η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του Kobe Bryant και αυτός θα αποφασίσει να πάρει μια προσπάθεια με σχεδόν όλη την αντίπαλη άμυνα πάνω του. Ο Turkoglu θα βρεθεί από πίσω του και θα τον κόψει. Και ενώ όλοι νομίζουν ότι η κανονική διάρκεια έχει τελειώσει και οδηγούμαστε σε παράταση, ένα call για time-out του Stan Van Gundy, προπονητή των Magic θα αλλάξει ολικά την κατάσταση.

Ο προπονητής τον Magic κάλεσε το time-out σε σχεδόν νεκρό χρόνο με αποτέλεσμα 0.6″ να απομένουν στο ρολόι και μια επαναφορά από το κέντρο για τους φιλοξενούμενους. O Van Gundy θα σχεδιάσει ένα σύστημα για τον εναπομείναντα χρόνο, αλλά βλέποντας την διάταξη των Lakers θα καλέσει νεο time-out. Εκεί θα σχεδιάσει ένα “αριστουργηματικό” play για τον rookie τότε Courtney Lee που αγωνιζόταν με μάσκα στο συγκεκριμένο ματς. Και αυτό θα γίνει.

Ο Turkoglu θα κάνει την επαναφορά από το κέντρο. Ο Rashard Lewis θα στήσει ένα πολύ καλό σκριν και ο Courtney Lee που μαρκάρεται από τον Kobe Bryant θα περάσει από αυτό. Και θα υποδεχτεί την πάσα του Turkoglu κάτω από το καλάθι για ένα alley hoop που θα τους δώσει το παιχνίδι. O Lee θα πιάσει την μπάλα, όμως για κακή του τύχη θα αστοχήσει. Και κάπου εδώ οι ρέφερι κλείνουν τα μάτια και ξεκινάει ένα μεγάλο What If.

Η επίμαχη φάση:

Ο rookie τότε Lee αστοχεί και προφανώς και το putback κάρφωμα του Ηoward δεν μέτρησε. Το παιχνίδι οδηγείται στην παράταση όπου οι Lakers πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες των Magic θα κερδίσουν με 101-96. Και αυτό το χαμένο alley hoop στοιχειώνει ακόμα τους φίλους των Magic. Καθώς η σειρά θα πήγαινε στο 1-1 και μετά όλα μπορεί να είχαν κυλήσει διαφορετικά. Για την ιστορία αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται εύκολο καλάθι, δεν είναι. Η γωνία που έχει ο Lee είναι αρκετά δύσκολη. Εκτός αυτού καλείται να ευστοχήσει πάνω στην άμυνα του Pau Gasol με τα μακριά του χέρια. Οπότε δεν μιλάμε για μια περίπτωση όπου ένας παίκτης χάνει ένα φαινομενικά εύκολο καλάθι.

Το πρώτο διαιτητικό λάθος

Υπάρχουν δύο χαμένα διαιτητικά σφυρίγματα όμως σε αυτή τη φάση που δεν δόθηκαν και πολύ πιθανόν να άλλαζαν την ιστορία ολόκληρου του NBA. Το ένα αντιληπτό με γυμνό μάτι, το δεύτερο χρειάζεται ένα διαφωτιστικό ριπλέι. Οπότε πάμε στο πρώτο. Η προσπάθεια του Courtney Lee θα έπρεπε να μετρήσει ως καλάθι γιατί ο Gasol αγγίζει αντικανονικά το διχτάκι. Όπως φαίνεται και από την φωτογραφία κάτω στο τίτλο του κειμένου. Η παράβαση είναι γνωστή και ως goaltending. Μπορεί να πει κάποιος ότι δάχτυλα του Ισπάνού μπλέκονται άθελα του στο διχτάκι στην προσπάθεια του να εμποδίσει το lay-up του Lee αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι αποτελεί παράβαση και ότι το καλάθι θα έπρεπε να μετρήσει. Το σκορ θα γινόταν 88-90, με μηδέν υπόλοιπο στο χρονόμετρο, αφού το σουτ έγινε σε νεκρό χρόνο. Οι Orlando Magic θα έπαιρναν ένα μεγάλο διπλό, η σειρά θα γινόταν 1-1, και μετά όλα θα ήταν ανοιχτά.

Το δεύτερο διαιτητικό λάθος

Όπως σημειώθηκε και παραπάνω το δεύτερο διαιτητικό λάθος που δεν δόθηκε δεν είναι τόσο ξεκάθαρο και ειδικά για τελικούς NBA. Αν προσέξει κανείς καλύτερα την φάση ειδικά μετά το ριπλέι θα δει ότι ο Kobe Bryant που μαρκάρει τον Courtney Lee κρατάει το δεξί χέρι του τελευταίου όταν αυτός πάει να περάσει από το σκριν. Ο Kobe Bryant θεωρείται “μανούλα” σε τέτοιες παραβάσεις που διέπραττε συχνά αλλά σπάνια σφυριζόταν. Είναι ξεκάθαρη περίπτωση φάουλ. Ωστόσο οι τελικοί του NBA φημίζονται για την “σκληράδα” τους. Ένα τέτοιο σφύριγμα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί και ειδικά σε αυτή τη φάση του παιχνιδιού. Γιατί παρότι είναι φάουλ, είναι η τελευταία φάση του παιχνιδιού. Και αν οι διαιτητές εξαντλούσαν την αυστηρότητα τους θα έκριναν το παιχνίδι. Καθώς το φάουλ αυτό θα οδηγούσε σε βολές. Και ο Lee χρειαζόταν μόλις μία εύστοχη για να δώσει το ματς στους Magic και η σειρά να πάει στο 1-1.

Τι θα άλλαζε αν δεν γινόταν το λάθος

Ένα ξεκάθαρο διαιτητικό λάθος, ένα σφύριγμα που θα μπορούσε να δοθεί, όμως εύλογα ρωτάει κανείς κατά πόσο θα μπορούσαν να αλλάξουν την ιστορία του NBA για πάντα. Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί. Όμως μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι με την σειρά στο 1-1 εάν είχαν αποφευχθεί τα λάθη, θα μιλούσαμε για πολύ διαφορετικούς τελικούς.  Οι Orlando Magic πήραν το τρίτο παιχνίδι της σειράς για να γίνει το 2-1 υπέρ των Lakers. Εάν το καλάθι του Courtney Lee είχε μετρήσει πιθανότατα η σειρά να ήταν 2-1 υπέρ των Magic με δύο παιχνίδια να ακολουθούν στην έδρα τους ώστε να τελειώσουν την σειρά. Και οι τελικοί να είχαν εντελώς διαφορετική τροπή. Και μπορεί γιατί και όχι διαφορετικό νικητή.

Όμως εκτός από διαφορετικό νικητή μπορεί να είχαμε και διαφορετικό αντίκτυπο σε ένα ολόκληρο οργανισμό. Οι Orlando Magic πιθανόν να κέρδιζαν τον πρώτο τίτλο στην ιστορία τους. Από το 1989 που δημιουργήθηκαν, έχουν συμμετάσχει στους τελικούς μόλις δύο φορές, το 1995 και το 2009. Αν το διαιτητικό λάθος ή λάθη δεν είχε γίνει τότε θα μιλούσαμε με τελείως διαφορετικό τρόπο για την ιστορία τους στο NBA.

Πως θα επηρεαζόταν οι καριέρες των παικτών

Όπως είπαμε το διαιτητικό λάθος αυτό μπορεί να άλλαζε όλη την ιστορία του NBA. Όχι μόνο γιατί το πρωτάθλημα να κατέληγε στο Orlando, αλλά και γιατί θα επηρέαζε και τις καριέρες πολλών παικτών. Ας ξεκινήσουμε με την περίπτωση του Kobe Bryant. Αν και ο τότε 31χρονός Kobe είχε ήδη τρία δαχτυλίδα πρωταθλητή, αυτό του 2009 το ήθελε απεγνωσμένα. Και αύτο γιατί επί μια 6ετία τον κυνηγούσε το φάντασμα του Shaquille O’Neal. Και ότι χωρίς αυτόν δεν μπορεί να φτάσει στη κορυφή της λίγκας. Ας μην ξεχνάμε ότι και στα 3 προηγούμενα πρωταθλήματα των Lakers από την περίοδο 2001 έως το 2003, ο O’Neal ήταν αυτός που ανακυρήχθηκε MVP των τελικών. Έπειτα και από την διαμάχη τους το 2004 που οδήγησε την μετακίνηση του O’Neal στο Miami, o Kobe Bryant ήθελε διακαώς να αποδείξει ότι μπορεί και χωρίς αυτόν.

Και το 2009 ήταν μια χρονιά δικαίωσης για αυτόν έπειτα απο την ήττα στους τελικούς την προηγούμενη σεζόν από τους Celtics. Εάν όμως είχε μετρήσει το καλάθι του Lee και οι Magic στην συνέχεια κέρδιζαν τους τελίκους, η καριέρα του Kobe θα ήταν πολύ διαφορετική με ένα πρωτάθλημα λιγότερο. Ή ακόμα και οι Lakers να πήγαιναν σε σαρωτικές αλλαγές την επόμενη σεζόν μετά από δύο συνεχόμενες αποτυχίες σε τελικούς. Και να μην κέρδιζαν ούτε το πρωτάθλημα του 2010 που ακολούθησε. Σίγουρα στο τέλος της καριέρας του, o Kobe Bryant δεν θα έχαιρε την ίδια αναγνώριση που χαίρει σήμερα.

Ίσως το διαιτητικό λάθος να άλλαζε και την πορεία του Howard στο NBA

Εάν όμως είχε μετρήσει το καλάθι του Courtney Lee και δεν είχε γίνει το διαιτητικό λάθος και άλλες καριέρες παικτών του NBA θα είχαν επηρεαστεί. Όπως αυτή του Dwight Howard. Με την προυπόθεση ότι οι Magic θα κέρδιζαν στους τελικούς. Ο θηρειώδης center θα είχε κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα στο Orlando και πιθανότατα θα είχε μετατραπεί σε θρύλο για την τοπική ομάδα. Να θυμήσουμε ότι o Howard αποχώρησε από την ομάδα περίπου 2,5 αργότερα αναζητώντας μία ομάδα, ικανή να φτάσει στο τέλος. Εάν με το Orlando είχε κερδίσει τον πολυπόθητο τίτλο πιθανόν να παρέμενε το υπόλοιπο της καριέρας του εκεί. Και να μην ξεκινούσε μια οδύσσεια συνολικά 6 ομάδων σε 8 χρόνια μέχρι να στεφθεί πρωταθλητής με τους Lakers το 2019 παρέα με τον Lebron James, ερχόμενος μάλιστα από τον πάγκο. Ίσως και φέτος να είχε εισαχθεί στους 75 καλύτερους παίκτες της ιστορίας του NBA που κόπηκε οριακά.

διαιτητικό λάθος NBA

Η ουσία όμως είναι ότι η παράβαση του Gasol δεν δώθηκε, το καλάθι δεν μέτρησε και οι Lakers κατέκτησαν στο τέλος της σεζόν το πρωτάθλημα. Και αυτό θα γράψει ιστορία. Λίγοι έως ελάχιστοι θα θυμούνται την συγκεκριμένη φάση. Και όσο τα χρόνια περνάνε ακόμα λιγότεροι. Για πάντα όμως θα αποτελεί μία από τις What If ιστορίες. Και είναι εντυπωσιακό πως μια φάση μπορεί να αλλάξει τόσα πολλά πράγματα. Αν το καλάθι είχε μετρήσει, μπορεί οι Magic να έφταναν στο πρώτο τους πρωτάθλημα και η ιστορία τους να είναι τελείως διαφορετική. Με συνέπεια δύο θρύλοι του αθλήματος να έχουν εντελώς διαφορετικές καριέρες. Από την μία ο Kobe να είχε μια καριέρα με λιγότερα πρωταθλήματα και μικρότερο legacy.  Από την άλλη ο Dwight Howard να είχε παράμεινει για πάντα στο Orlando χαίρωντας αναγνώριση θρύλου. Όλα αυτά όμως θα μείνουν για πάντα στα χαρτιά.