Μπορεί άραγε το μπάσκετ να μάθει κάποιον να... ραπάρει από την αρχή; Ο Eminem το προσπάθησε το 2008 και έπειτα από μια τραυματική εμπειρία που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή, μπόρεσε να σταθεί στα πόδια του.

Στις 5 Αυγούστου 2022, ο Eminem κυκλοφόρησε το compilation (συλλογή) άλμπουμ του «Curtain Call 2». Το δεύτερο μέρος του θρυλικού «Curtain Call: The Hits» (2005) το οποίο σύμφωνα με την RIAA έχει επικυρωθεί ως «διαμαντένιο»!

Στο πλαίσιο της προώθησης, λοιπόν, του δεύτερου τέτοιου δίσκου, ο δημοφιλής ράπερ παραχώρησε συνέντευξη στον μάνατζερ του, Πολ Ρόζενμπεργκ. Εκεί συζήτησαν για τη διαδικασία της παραγωγής των άλμπουμ που βρέθηκαν στο «Curtain Call 2». Από το 2009 και έπειτα δηλαδή, όταν και ο, οσονούπω, 50χρονος καλλιτέχνης καθάρισε από τις ναρκωτικές ουσίες.

Η συζήτηση τα έφερε έτσι που ο Eminem αναφέρθηκε στο πρώτο τραγούδι που ουσιαστικά έγραψε μετά το συμβάν που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή. Όταν δηλαδή έπειτα από υπερβολική δόση χαπιών παραλίγο να πεθάνει. Το εν λόγω κομμάτι είχε μπασκετικό χαρακτήρα (όχι κάτι που έχει συνηθίσει τους φαν του) και μιλούσε για τους Νιτρόιτ Πίστονς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Για το πως η ομάδα από την Πολιτεία του Μίτσιγκαν και το μπάσκετ, ουσιαστικά, βοήθησαν τον Μάρσαλ Μάδερς (όπως είναι το κανονικό του όνομα) να πατήσει ξανά στα πόδια του και να βρει σταδιακά τον εαυτό του.

Όταν έφτασε… δύο ώρες μακριά από τον θάνατο

Ο Eminem από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του είχε εθιστεί στις ναρκωτικές ουσίες και ειδικότερα στα ηρεμιστικά χάπια. Έπειτα από χρόνια χρήσης, το 2005 αποφάσισε να μπει σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Το 2006 ο παιδικός του φίλος, «Proof», έπεσε νεκρός αφού δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς έξω από κλαμπ στο Ντιτρόιτ και τότε ήταν που κύλησε ξανά λόγω της κατάθλιψης.

Όπως έχει τονίσει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, βρέθηκε σε σημείο να έχει δέκα διαφορετικούς προμηθευτές και να παίρνει 75-80 χάπια τη μέρα! Στις 23 Δεκεμβρίου 2007 μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έπειτα από υπερβολή δόση. Οι γιατροί ανέφεραν χαρακτηριστικά πως αν είχαν αργήσει να τον βρουν για δύο ώρες τότε δεν θα τα είχε καταφέρει.

Από την στιγμή που επέστρεψε στην δράση έχει μιλήσει αρκετές φορές μέσω της μουσικής του για όσα πέρασε. Με σκοπό να βοηθήσει όσους περισσότερους ανθρώπους με εθισμό μπορεί. Και να τους ωθήσει ώστε να προχωρήσουν παρακάτω.

Η επιστροφή του Eminem και οι… Ντιτρόιτ Πίστονς

Κατά καιρούς ο «Slim Shady» έχει τονίσει πως η μουσική είναι η θεραπεία του και πως δεν μπορεί να την αποχωριστεί, όσο κι αν προσπάθησε. Ωστόσο, έπειτα από ένα τέτοιο συμβάν, όσο καλός και ήταν έπρεπε να εκπαιδεύσει ξανά τον εγκέφαλό του να γράφει.

Στη συνέντευξη στον Πολ Ρόζενμπεργκ, τόνισε πως το πρώτο τραγούδι που πραγματικά έγραψε (2008) μετά το περιστατικό ονομαζόταν «Detroit Basketball». Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό μιλούσε για την ομάδα τού ΝΒΑ, τους Πίστονς, της οποίας ήταν φαν, μιας και αποτελούσε γέννημα θρέμμα του Μίτσιγκαν.

Ήταν λίγο πριν ξεκινήσει να δουλεύει στο πρώτο άλμπουμ της μετά-ναρκωτικών εποχής, το Relapse (2009). Το συγκεκριμένο τραγούδι τον βοήθησε όμως αρκετά ώστε να γράφει και πάλι με άνεση. Μάθαινε ουσιαστικά από την αρχή να ραπάρει και χρειαζόταν ένα πείραμα. Και τι καλύτερο από το να μιλήσει για πράγματα που γνωρίζει, τον έκαναν να νιώθει άνετα και είναι διασκεδαστικά, όπως το μπάσκετ.

Προφανώς και δεν έφτανε τα στάνταρ που βρισκόταν ή βρίσκεται τώρα λυρικά, όμως ήταν μια αρχή. «Νομίζω πως αυτό ήταν το πρώτο τραγούδι που έγραψα. Ήταν πολύ περίεργο, ο εγκέφαλος μου είχε αρχίσει να δουλεύει ξανά σε κανονικούς ρυθμούς. Κοιτούσα τους στίχους ξεχωριστά και έλεγα ‘αυτό δεν είναι καλό’. Δεν ξέρω ποια εκδοχή του διέρρευσε, αλλά θυμάμαι πως είχε 20 διαφορετικές βερσιόν», ανέφερε χαρακτηριστικά για το κομμάτι.

Το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε ποτέ επίσημα, όμως μία από τις 20 εκδοχές του διέρρευσε στο ίντερνετ και πλέον όποιος επιθυμεί μπορεί να το ακούσει.

Όταν απείλησε να καρφώσει στο… πρόσωπο του Τζόρνταν

Η σχέση του Eminem με το μπάσκετ όμως δεν σταματά εκεί. Έχει συνεργαστεί με τον Μάικλ Τζόρνταν στο παρελθόν για την παραγωγή παπουτσιών. Την πρώτη φορά όμως που μιλήσανε, ο ράπερ παραλίγο να τα καταστρέψει όλα όταν… απείλησε τον «MJ» ότι θα καρφώσει στο πρόσωπό του!

«Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που φτάσαμε στο τέλος της συζήτησης τού είπα: ‘πότε θα έρθεις στο Ντιτρόιτ ώστε να καρφώσω στο πρόσωπό σου;’, και ξαφνικά σιγή. Στο κεφάλι μου ήταν πραγματικά ένα αστείο. Ήταν γελοίο από μέρους μου να σκεφτώ πως μπορώ να καρφώσω στον Τζόρνταν, σωστά;», τόνισε αρχικά και συνέχισε:

«Οπότε ήταν ένα από εκείνα τα πράγματα που στο μυαλό σου ακούγεται πιο αστείο από όταν το λες φωναχτά. Δεν θυμάμαι ακριβώς τι είπε, αλλά νομίζω πως απλά γέλασε. Όταν κλείσαμε το τηλέφωνο σκέφτηκα: ‘δεν νομίζω πως ήξερε ότι αστειευόμουν’. Επειδή είναι πολύ ανταγωνιστικός. Πίστεψα πως τα χάλασα όλα».

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, όμως ήταν από τις ελάχιστες φορές που ο «Slim Shady» έφτασε στο σημείο να αγχωθεί για το τι σκέφτεται κάποιος άλλος για εκείνον.

Αφήνοντας για λίγο στην άκρη τον «MJ» και επιστρέφοντας στο βασικό θέμα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως έστω και ελάχιστα το μπάσκετ και οι Πίστονς βοήθησαν τον Eminem να σταθεί στα πόδια του. Εκείνη την εποχή η ομάδα του Ντιτρόιτ είχε ήδη κατακτήσει ένα πρωτάθλημα και είχε πάει άλλη μία φορά σε τελικούς (2007).

Μπορεί να ακούγεται λίγο υπερβολικό. Ίσως και πολύ. Όμως ακόμα και έτσι, οι Πίστονς και το μπάσκετ μπόρεσαν να βάλουν το λιθαράκι τους ώστε να βρεθεί ξανά στο προσκήνιο και να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά. Ένας εκ των κορυφαίων καλλιτεχνών όλων των εποχών. Κάτι αδιαμφισβήτητο, είτε κάποιος συμφωνεί, είτε όχι με όσα έχει κάνει ο Μάρσαλ Μπρους Μάδερς ΙΙΙ στην πλούσια καριέρα του…