Ο Τζενάρο Γκατούζο μπορεί ποτέ να μην γίνει ο καλύτερος προπονητής του κόσμου ή να μην ήταν ο καλύτερος χαφ, όμως, πάντα το πάλευε. Όπως κάθε μαχητής.

Αν σου έλεγαν να περιγράψεις τον Τζενάρο Γκατούζο πως θα το έκανες; Θα σκεφτόσουν μάλλον τα αμέτρητα δυνατά τάκλιν όταν έπαιζε; Θα θυμόσουν όλες εκείνες τις φορές που πήγε να ξεκινήσει τσαμπουκά με κάποιον; Ή θα σου ερχόταν κατά νου η εικόνα του -σχεδόν- πράου τύπου, όπου δίνει εντολές από την άκρη του πάγκου;

Μπορεί και όλα. Μπορεί και τίποτα από τα παραπάνω. Από τότε που μπήκε στον χώρο του ποδοσφαίρου μέχρι και σήμερα ο «Ρίνο» δείχνει να μην έχει ηρεμήσει ποτέ. Είναι έξαλλος με λίγο από… χαλαρότητα. Όχι το ανάποδο, όπως οι πιο πολλοί άνθρωποι του κόσμου.

Αλλά οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι δεν του χαρίστηκε τίποτα. Ό,τι κέρδισε το έκανε με (πολύ) κόπο και (πολύ περισσότερο) ιδρώτα. Πάντα με φωνή και πάθος. Δεν ήταν από τους πιο τεχνίτες μέσους που έβγαλε το ιταλικό ποδόσφαιρο. Αλλά ήταν από τους πιο μαχητικούς. Από εκείνους που έπαιζαν πάντα στο «κόκκινο» ακόμη και με… μισό πόδι.

Αυτό το συναντάς δύσκολα στις ημέρες μας. Και στο μέλλον δεν αποκλείεται να εξαφανιστούν τελείως από τον χάρτη τέτοιοι παίκτες, όπως ήταν κάποτε ο Γκατούζο.

Μαχητής εντός και εκτός γηπέδων ο Γκατούζο!

Μαχητής εντός και εκτός γηπέδων ο Γκατούζο!

Μία ζωή στα γήπεδα. Ο Τζενάρο Γκατούζο έχει δείξει πολλάκις ότι δεν φοβάται να τα βάλει με όποιον βρεθεί στο διάβα του. Όποιος είχε να αντιμετωπίσει τον «Ρίνο» ήξερε ότι έπρεπε να φτύσει… αίμα. Μπορεί να μην σου γέμιζε το μάτι -δεν είναι δα και δύο μέτρα- όμως είχε σε πάθος ό,τι του έλειπε σε ύψος.

Μερικοί από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου τα βρήκαν… μπαστούνια μπροστά του. Κάτι τέτοιο ελπίζουμε να συμβεί και με τη μυασθένεια που τον ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια. Κάτι που κανείς δεν ήξερε μέχρι που ο τεχνικός της Βαλένθια με δηλώσεις του έκανε γνωστό, οπότε προκάλεσε συγκίνηση.

Είμαστε σίγουροι ότι ο Γκατούζο δεν θα τα παρατήσει ποτέ. Γιατί είναι μαχητής. Εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών.