Ο Φίλιπ Κρούσλιν μίλησε αποκλειστικά στο Debut.gr για τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, τη συνεργασία του με τη Σάσαρι, το μέλλον της εθνικής Κροατίας αλλά και τη στιγμή που ξεχωρίζει από την πορεία του στο χώρο.

Σε όποια ομάδα κι αν αγωνίστηκε προσπαθούσε να κάνει τη διαφορά. Δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από τη νίκη. Με βασικό του «όπλο» το σουτ τριών πόντων και την πιεστική άμυνα, αποτελεί έναν από τους καλύτερους παίκτες της Σάσαρι και σίγουρα κάθε ομάδα θα τον ήθελε στο δυναμικό της. Φυσικά, μιλάμε για τον Φίλιπ Κρούσλιν.

Το Debut.gr είχε τη μεγάλη τιμή να επικοινωνήσει μαζί του και ο παίκτης της ιταλικής ομάδας μίλησε για όλους και για όλα. Ποιο είναι το «μυστικό» της επιτυχημένης συνεργασίας του με τη Σάσαρι; Ποια είναι η στιγμή που ξεχωρίζει από την καριέρα του; Ποιο είναι το το στοιχείο του παιχνιδιού του που τον χαρακτηρίζει; Τι συμβουλή θα έδινε σε κάποιον που θα ξεκινούσε τώρα την καριέρα του; Όλα αυτά στην αποκλειστική συνέντευξη του Φίλιπ Κρούσλιν.

Φίλιπ Κρούσλιν © BCL

Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με το μπάσκετ;

Σε ηλικία 6 ετών, στο δημοτικό σχολείο ξεκίνησαν να κάνουν προπονήσεις μπάσκετ. Τότε αποφάσισα πως ήθελα να συμμετάσχω παρόλο που έκανα κι άλλα αθλήματα. Έτσι, έπεισα τη μητέρα μου να ξεκινήσω. Μετά από 2 με 3 χρόνια που έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα, είχα καταλάβει πως το μπάσκετ ήταν αυτό που μου ταίριαζε.

Πώς ήταν τα πρώτα σου μπασκετικά χρόνια;

Αν μπορούσα να τα περιγράψω με μία λέξη, αυτή θα ήταν διασκέδαση. Μου άρεσε πάρα πολύ να παίζω και να βάζω καλάθια. Θεωρώ πως αυτό είναι και το πιο σημαντικό σε αυτή την ηλικία. Τα μικρά παιδιά να διασκεδάζουν και να απολαμβάνουν αυτό που κάνουν.

Έχεις αγωνιστεί σε κορυφαίες ομάδες στην Κροατία. Αν σου ζητούσαμε να ξεχωρίσεις μία στιγμή από όλα αυτά τα χρόνια ποια θα ήταν αυτή;

Η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου είναι όταν προκριθήκαμε με την εθνική ομάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Πραγματικά ήταν μία αρκετά συναισθηματική και σημαντική στιγμή για εμένα. Δεύτερη σημαντική στιγμή είναι όταν κερδίσαμε το Κύπελλο Κροατίας με την Τσεντεβίτα και ήμουν MVP του τελικού. Θυμάμαι σκόραρα 7 τρίποντα και αυτό συνέβη μόλις 2 εβδομάδες μετά τη γέννηση του πρώτου μου γιου. Οπότε ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για εμένα και την οικογένειά μου.

Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω τα χρόνια μου στη Τσιμπόνα μόνο με μία λέξη, αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου.

Με την Τσιμπόνα έχεις συνεργαστεί πάρα πολλές σεζόν. Αν μπορούσες να περιγράψεις με μία λέξη την Τσιμπόνα, ποια θα ήταν αυτή;

Ω, είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω τα χρόνια μου στην Τσιμπόνα μόνο με μία λέξη. Ξεκίνησα να παίζω στην ομάδα όταν ήμουν 13 ετών. Φυσιολογικά υπάρχουν πολλές αναμνήσεις. Σίγουρα η Τσιμπόνα αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου.

Το 2016 υπέγραψες με την ομάδα της Τσεντεβίτα . Ποια ήταν τα συναισθήματά σου όταν υπέγραψες με τον σύλλογο;

Ένιωσα πολύ καλά από την αρχή γιατί κατάλαβα πως ήρθα σε έναν αρκετά καλό σύλλογο με μεγάλες φιλοδοξίες. Προπονητής εκείνη την εποχή ήταν ο Βέλικο Μρσιτς και τον ευχαριστώ πολύ που μου έδωσε την ευκαιρία να δείξω την ποιότητά μου. Δύο χρόνια πριν είχα να αντιμετωπίσω πολύ σοβαρά προβλήματα τραυματισμών και ο κόουτς μου έδωσε μια ευκαιρία να δείξω τι αξίζω.

Με την ομάδα κατέκτησες αρκετούς τίτλους ενώ το 2019 αναδείχθηκες και MVP του κυπέλλου Κροατίας. Ένιωσες πως οι κόποι σου άρχισαν να ανταμείβονται μετά από αυτές τις επιτυχίες;

Ναι, εκείνη τη στιγμή ένιωσα πραγματικά περήφανος. Σε όλη μου την καριέρα, είμαι ένας παίκτης που δούλευε σκληρά. Παρόλα αυτά ήμουν αρκετά άτυχος τόσο με τους τραυματισμούς όσο και με κάποιους άλλους παράγοντες. Ωστόσο, πάντα πίστευα πως για το οτιδήποτε πρέπει να δουλεύουμε σκληρά. Επίσης, πρέπει να έχεις μαζί σου και τον παράγοντα τύχη. Χωρίς αυτή ίσως τα πράγματα να είναι δύσκολα.

Φίλιπ Κρούσλιν © BCL

Στη συνέχεια, υπέγραψες στην ιταλική Σάσαρι. Στην ομάδα παραμένεις μέχρι και σήμερα. Ποιο είναι το μυστικό της συνεργασίας;

Για μένα η Σάσαρι είναι σαν το σπίτι μου. Όλοι οι άνθρωποι που γνώρισα εδώ, από την πρώτη στιγμή με έκαναν να νιώσω ευπρόσδεκτος. Για μένα η σχέση μεταξύ των ανθρώπων είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Και αυτό ισχύει στην περίπτωση τη δική μου με της Σάσαρι.

Ποιοι είναι οι στόχοι τόσο οι δικοί σου όσο και της ομάδας από τη φετινή σεζόν;

Προσωπικοί μου στόχοι είναι να προσπαθήσω να παίξω όσο καλύτερα μπορώ και να βοηθήσω την ομάδα να κερδίσει παιχνίδια. Οι στόχοι της ομάδας είναι να προσπαθήσει να είναι ανταγωνιστική σε όλες τις διοργανώσεις. Να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια, να παίζουμε πολύ καλό μπάσκετ και να παραμείνουμε ψηλά στη βαθμολογία. Το πιο σημαντικό είναι να τελειώσουμε δυνατά τη σεζόν.

Θεωρείς πως το να αγωνίζεται κάποιος με την εθνική του ομάδα αποτελεί την ύψιστη τιμή για έναν αθλητή;

Ναι, πιστεύω πως είναι. Είναι η πιο περήφανη στιγμή για έναν αθλητή. Εκπροσωπείς τη χώρα σου και έναν ολόκληρο λαό. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό.

Πώς βλέπεις το μέλλον της εθνικής Κροατίας;

Πολύ δύσκολη ερώτηση. Και δεν είμαι τόσο καλός στις προβλέψεις. Σίγουρα έχουμε καλούς παίκτες και ελπίζω να έχουμε και καλά αποτελέσματα στο μέλλον.

Όλες οι καριέρες έχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά νομίζω ότι τελικά αυτή είναι η ομορφιά.

Κατά την άποψή σου, ποιο στοιχείο του παιχνιδιού σου θα έλεγες ότι σε χαρακτηρίζει;

Ξεχωρίζω την ικανότητά μου στο σουτ αλλά και να παίζω καλή και πιεστική άμυνα. Αυτά είναι που κάνω καλύτερα και εστιάζω περισσότερο.

Έχεις κάποια παράπονα από την μέχρι τώρα καριέρα σου;

Κανένα παράπονο. Νομίζω ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο και μπορείς να μάθεις από κάθε στιγμή κάτι καινούργιο. Όλες οι καριέρες έχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά νομίζω ότι τελικά αυτή είναι η ομορφιά.

Έχεις παρακολουθήσει κάποιο παιχνίδι της EuroLeague; Θα ήθελες να συμμετάσχεις και συ σε αυτό το υψηλό επίπεδο;

Σίγουρα παρακολουθώ πολλούς αγώνες γιατί αγαπώ πολύ το μπάσκετ. Είχα παίξει στην EuroLeague όταν ήμουν 18 χρονών με την Τσιμπόνα. Αλλά ήμουν πολύ μικρός. Θεωρώ πως όλοι όσοι αγωνίζονται στην Ευρώπη αν είχαν την ευκαιρία θα ήθελαν να παίξουν στην EuroLeague.

Φίλιπ Κρούσλιν © BCL

Όταν ξεκινούσες την καριέρα σου είχες κάποιον παίκτη ως πρότυπο;

Σαν πρότυπο όχι. Όμως είχα παίκτες που μου άρεσαν πολύ. Προφανώς ένας από αυτούς ήταν ο Μάικλ Τζόρνταν γιατί είναι απλά ο καλύτερος. Πάρα πολύ μου άρεσε ο Βινς Κάρτερ και ο Ρέι Άλεν.

Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον νέο παίκτη που θα ξεκινούσε τώρα το μπάσκετ;

Απλά να προσπαθήσει να το απολαύσει όσο περισσότερο μπορεί. Η ζωή του επαγγελματία αθλητή είναι πολύ μικρή και αυτό δεν φαίνεται όταν ξεκινάς να ασχολείσαι με το μπάσκετ. Να το διασκεδάσει γιατί όταν τελειώσουν όλα, τότε θα του λείψει.

Καταλήγοντας, αν ζητούσαμε από τον Φίλιπ Κρούσλιν να δημιουργήσει την καλύτερη πεντάδα αθλητών, ποια θα ήταν αυτή;

«Μάτζικ» Τζόνσον, Μάικλ Τζόρνταν, Κέβιν Ντουράντ, Τιμ Ντάνκαν και Σακίλ Ο’ Νιλ.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!

Φίλιπ Κρούσλιν. Φίλιπ Κρούσλιν.