Να είστε σαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Και για τον εαυτό σας αλλά και για τους γύρω σας. Πήξαμε από Έρικ και Γιουλ.

Σε μία μόλις ημέρα το παγκόσμιο μπάσκετ κατάφερε να μας δώσει δύο εξαιρετικά μαθήματα ζωής. Το ένα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δια χειρός του δικού μας, Γιάννη Αντετοκούνμπο και το άλλο λίγο πιο κοντά, στη Μαδρίτη, με την υπογραφή του Σέρχιο Γιουλ.

Ας τα πάρουμε, όμως, με χρονική σειρά. Τα ξημερώματα της Πέμπτης, οι Μπακς υποδέχονται τους Χιτ στο Μιλγουόκι για τα playoffs του ΝΒΑ. Ή για να το θέσουμε καλύτερα: Οι κορυφαίοι της regular season, με το καλύτερο ρεκόρ νικών της χρονιάς, Μπακς υποδέχονται τους Χιτ. Το Μαϊάμι προηγείται στη σειρά με 3-1 και τα «ελάφια» είναι με την πλάτη στον τοίχο. Χρειάζονται τη νίκη οπωσδήποτε προκειμένου να πάνε στην έδρα των Χιτ και να ισοφαρίσουν σε 3-3 και, και, και… 

Όλα τα φώτα είναι πάνω σε ένα πρόσωπο. Τον φυσικό ηγέτη των πρωταθλητών του 2021, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τρία παιχνίδια πριν, έχει τραυματιστεί στη μέση και αγωνίζεται με ενέσεις. Δείχνει αυταπάρνηση διότι γνωρίζει πως το φορτίο που κουβαλάει είναι μεγάλο. Βλέπετε, είναι ξανά στους φιναλίστ για το βραβείο του MVP, η ομάδα του έχει κάνει την καλύτερη regular season και ο ίδιος φέρει τα τελευταία χρόνια τον -άτυπο- τίτλο του κορυφαίου της λίγκας. Οι Μπακς, όμως, είναι μία ήττα πριν αποκλειστούν από τους όγδοους Χιτ. Από τους Χιτ των play-in, των περιόδων αμφισβήτησης μέσα στη χρονιά και του «σας ξαναπετάξαμε έξω το 2020 στη φούσκα». Οι επιλογές που έχει, λοιπόν, ο Γιάννης δεν είναι πολλές. Πρέπει να παίξει. Να σηκώσει ξανά το βάρος. Την ευθύνη. Και το κάνει.

Το αποτέλεσμα, γνωστό. Οι Χιτ με έναν Μπάτλερ… εξωγήινο παίρνουν τη νίκη, την πρόκριση και αφήνουν τους Μπακς εκτός. Η διαδικασία που ακολουθεί, γνωστή. Παίκτες και επιτελεία οδεύουν στα αποδυτήρια και ακολουθεί η συνέντευξη Τύπου. Στο Game 4, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είχε μιλήσει στους δημοσιογράφους λόγω των ενοχλήσεων που είχε. Αναμενόμενα, λοιπόν, οι δημοσιογράφοι περιμένουν εκείνον για τις πρώτες δηλώσεις του μετά τον αποκλεισμό.

«Τι μπορεί να σκέφτεται ο Γιάννης;», «Θα φύγει επιτέλους από τους Μπακς;», «Πώς νιώθει που τον πέταξαν έξω ξανά οι Χιτ;», μερικές από τις ερωτήσεις που σίγουρα γράφονται στα μπλοκάκια των ρεπόρτερ, οι οποίοι περιμένουν στην γωνία τον Αντετοκούνμπο για να τον «στριμώξουν». Ποιος θα προλάβει να βγάλει καλύτερο τίτλο; Και υπάρχει καλύτερο πλάνο, καλύτερο αποκλειστικό από το να βλέπεις τον κορυφαίο να αποτυγχάνει; Όπως είχε πει, άλλωστε, και ο Γουίλεμ Νταφόε ως Γκριν Γκόμπλιν «But the one thing they love more than a hero is to see a hero fail, fall, die trying. In spite of everything you’ve done for them, eventually they will hate you». 

Ένας από τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο press room κάνει την πρώτη κίνηση και ρωτά τον Γιάννη αν θεωρεί την σεζόν αυτή αποτυχία. Και εκεί έρχεται το πρώτο σπουδαίο μάθημα ζωής της ημέρας. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, βλέπετε, μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά όχι μόνο απάντησε στον ρεπόρτερ, έδωσε απλόχερα σε όλους να καταλάβουν πώς θα έπρεπε όλοι να βλέπουν τη ζωή. Τις δυσκολίες. Και εν προκειμένω, την αποτυχία. Όχι ως κάτι καθ’ όλα αρνητικό. Εξ’ ολοκλήρου αποκαρδιωτικό. Αλλά ως κομμάτι της βελτίωσης. Ως ένα ακόμα βήμα πριν τον τελικό στόχο. Μας τόνισε πως το «αυτομαστίγωμα» και το να σκύβουμε το κεφάλι δεν είναι λύση όταν αποτυγχάνουμε. Είναι μία ευκαιρία ακόμα να βελτιωθούμε. Να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο και να επανέλθουμε καλύτεροι. 

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι εκτός όσων αναφέραμε, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μας δίδαξε πώς να συμπεριφερόμαστε σε όσους προσπαθούν να μας τονίσουν τις αστοχίες μας. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν κάποιος αποτυγχάνει ή κάνει λάθος, θα βρεθεί κάποιος να του το υποδείξει. Να του κάνει μάθημα. Να του κουνήσει το δάχτυλο. Και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μας έδειξε ότι σε όλους όσους σκέφτονται με αρνητισμό πρέπει να αντιδρούμε. Να μην επιτρέπουμε να μας τραβούν περισσότερο προς τα κάτω. Να διακρίνουμε την κακεντρέχειά τους και να επιλέγουμε τη θετική σκέψη. Ο Γιάννης μας είπε να τα βρούμε επιτέλους με τον εαυτό μας. Και ας χάσουμε μία φορά. Ή και δύο. Simple as that, όπως είπε και εκείνος.

Ο Γιουλ και κάθε bad loser εκεί έξω

Simple as that για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, complicated as f@ck για τον Σέρχιο Γιουλ. Για κάθε άνθρωπο που σκέφτεται ώριμα, παραγωγικά και υπό θετική οπτική γωνία, υπάρχει και ένας Σέρχιο Γιουλ. Ένας bad loser (στην περίπτωση του χθεσινού αγώνα) που όταν βλέπει πως κάτι δεν πάει σύμφωνα με τα πλάνα του, καταφεύγει σε άλλες λύσεις. Φτηνές, εύκολες και ανώριμες.

Εν προκειμένω, ο Σέρχιο Γιουλ, ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες της Ευρώπης και του κόσμου, είδε την ομάδα του να ηττάται κατά κράτος από την Παρτίζαν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες. Οι Σέρβοι πήγαν στη Μαδρίτη και όχι μόνο έκαναν break, βρίσκονται μία νίκη μακριά από το final-4 του Κάουνας, με τη σειρά να μεταφέρεται στο Βελιγράδι. Με ελάχιστο χρόνο να απομένει στο ρολόι, ο Γιουλ προέβη σε ένα ανούσιο αντιαθλητικό φάουλ πάνω στον Πάντερ, εξοργίζοντας τον παίκτη της Παρτίζαν για να ακολουθήσει το «χάος». Σκηνές απείρου κάλλους στο παρκέ που αμαύρωσαν την εικόνα όχι μόνο των παικτών και των ομάδων αλλά και όλης της διοργάνωσης. Το αποτέλεσμα το είδαμε και απευχόμαστε να το ξαναδούμε ποτέ σε οποιαδήποτε μορφή του στον αθλητισμό.

Αυτό που, όμως, πρέπει να μας απασχολεί είναι ο παράγοντας που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα. Και αυτός δεν είναι άλλος από την αυτοκριτική που ασκεί ο καθένας και προφανώς δεν έχει κάνει ο Σέρχιο Γιουλ. Η αυτοκριτική, που με τη σειρά της οδηγεί στην αυτοβελτίωση και τη συνειδητοποίηση πως η αποτυχία είτε στον αθλητισμό είτε γενικότερα στις ζωές μας είναι ένα ακόμα βήμα προς την επιτυχία. Που απλά, δεν ήρθε σήμερα. Θα έρθει, όμως, αύριο. Μεθαύριο. Κάποια άλλη στιγμή.

Στη μία, λοιπόν, άκρη είναι ο Σέρχιο Γιουλ που αρνείται οποιαδήποτε μορφή αποτυχίας γιατί δεν τα έχει καλά με τον εαυτό του και στην άλλη ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που θα την χρησιμοποιήσει για να βελτιωθεί και να πετύχει περισσότερα την επόμενη φορά.

Και κάπου στη μέση, φυσικά, ο Έρικ, ο δημοσιογράφος που έκανε την ερώτηση αυτή στον Γιάννη, ο οποίος αντικατοπτρίζει όλους εκείνους που θέλουν να σε δουν να αποτυγχάνεις. Και όταν το κάνεις, δεν θα σου πουν πως δεν τελείωσε ο κόσμος για να σε κάνουν μελλοντικά σαν τον Αντετοκούνμπο. Αλλά θα σου φωνάξουν, θα σου κουνήσουν το δάχτυλο, θα σε μειώσουν χωρίς να ξέρουν ότι φτιάχνουν έναν καινούριο Γιουλ.

Να είστε σαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Και για τον εαυτό σας αλλά και για τους γύρω σας. Πήξαμε από Έρικ και Γιουλ.