O Σάρλ Λεκλέρ ήταν ο ταχύτερος οδηγός των κατατακτήριων δοκιμών του Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν και χάρισε στην Ferrari την πρώτη της pole position για το 2023. Στο 2-3 οι Red Bull των Φερστάπεν και Πέρεζ

Ο Σάρλ Λεκλέρ ήταν απλά άπιαστος στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Αζερμπαϊτζάν και εκτός απο χαμόγελα στο στρατόπεδο της  Ferrari, έφερε και την πρώτη της pole position για το 2023. Πρόκειται τόσο για την 20η pole position της καριέρας του Μονεγάσκου της Scuderia, όσο και για την τρίτη διαδοχική που κατακτάει στους δρόμους του Μπακού (2021, 2022, 2023). Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι δύο Red Bull Racing των Μαξ Φερστάπεν και Σέρχιο Πέρεζ στην δεύτερη και τρίτη θέση ξεχωριστά.

Στα θετικά, η εμφάνιση του Γιούκι Τσουνόντα. Mε τον Ιάπωνα της Alpha Tauri να κάνει τη θετική έκπληξη της ημέρας με την επίτευξη του όγδοου καλύτερου χρόνου. Επίσης θετική και η πρώτη διπλή (εφετινή) παρουσία της Mclaren σε πρώτη δεκάδα κατατακτήριων (7ος ο Λάντο Νόρις, 10ος ο Όσκαρ Πίαστρι).

Απογοήτευσαν οι Mercedes (5oς ο Λιούις Χάμιλτον, 11ος και εκτός Q3 o Τζόρτζ Ράσελ) και Alpine-Renault (Εστεμπάν Οκόν 12ος, Πιέρ Γκασλί 19ος και εγκατάλειψη από το Q1 λόγω σύγκρουσης).

Σύνοψη κατατακτηρίων:

Το Q1 ήταν αρκετά επεισοδιακό. H διαδικασία μάλιστα διεκόπη δύο φορές λόγω κόκκινης σημαίας. Η πρώτη διακοπή προέκυψε 10 λεπτά πριν το τέλος του Q1. Ο λόγος η σύγκρουση της Alpha Tauri του Νικ Ντε Βρις στoν προστατευτικό τοίχο της στροφής 3.

Η δεύτερη κόκκινη σημαία βγήκε στα 7:30 λεπτά πριν το τέλος του Q1. Μετά και την έξοδο του Πιερ Γκασλί (Alpine-Renault) στο ίδιο σημείο που βγήκε νωρίτερα και ο Ντε Βρις. Oχι και η καλύτερη μέρα για τον Γάλλο πιλότο της Alpine. Ο οποίος και στις ελεύεθες δοκιμές νωρίτερα είδε τον κινητήρα του να φλέγεται προτού εγκαταλείψει και από εκεί.

Ο Σαρλ Λεκλέρ (Ferrari) ήταν τελικά ταχύτερος (1:41:289) με τους Μαξ Φερστάπεν (Red Bull) και Φερνάντο Αλόνσο (Aston Martin) να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα. Εκτός συνέχειας έμειναν οι Γουανγκιου Ζου (Alfa Romeo), οι δύο Haas των Νίκο Χούλκενμπεργκ και Κέβιν Μάγκνουσεν (Haas), όπως και οι Πιερ Γκασλί (Alpine-Renault) και Νικ Ντε Βρις (Alpha Tauri).

Το Q2 κύλησε σαφέστατα πιο ομαλά. Ο ταχύτερος χρόνος (1:40:822) σημειώθηκε από τον Μαξ Φερστάπεν (Red Bull). Με τους Λεκλέρ (Ferrari) και Πέρεζ (Red Bull) να διαμορφώνουν την πρώτη τριάδα. Εκτός από το τρίτο και τελικό σκέλος των κατατακτήριων δοκιμών έμειναν οι Τζόρτζ Ράσελ (Mercedes), Εστεμπάν Όκον (Alpine-Renault), Αλεξάντερ Άλμπον (Williams), Βάλτερι Μπότας (Alfa Romeo) και Λόγκαν Σάρτζεντ (Williams).

Το Q3 της έτσι κι αλλιώς ενδιαφέρουσας διαδικασίας των κατατακτηρίων στο Μπακού ξεκίνησε εκπληκτικά. Συγκεκριμένα, οι δύο βασικοί διεκδικητές της pole Λεκλέρ και Φερστάπεν στην πρώτη τους γρήγορη προσπάθεια σημείωσαν ακριβώς τον ίδιο χρόνο (1:40:445) !

Στο δεύτερο και τελικό του πέρασμα όμως, ο Λεκλέρ ήταν ταχύτατος. Σημειώνοντας το δικό του 1:40:203. Χρόνος ο οποίος τελικά χάρισε και στον Μονεγάσκο της Scuderia την πρώτη του φετινή pole position. Καθώς και την τρίτη του διαδοχική στους δρόμους της πρωτεύουσας των Αζέρων.

Ο Φερστάπεν παρότι βελτίωσε το χρόνο του, περιορίστηκε στη 2η θέση. Mε τον Πέρεζ τρίτο και τον Κάρλος Σάινθ τέταρτο. Ακολούθησαν οι Χάμιλτον, Αλόνσο, Νόρις, Τσουνόντα, Στρολ και Πιάστρι οι οποίοι και συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Μετά και τις πρόσφατες αλλαγές των κανονισμών, η δράση στους δρόμους του Μπακού θα συνεχιστεί αύριο (29/4). Αρχικά με τη διεξαγωγή του πρωινού Sprint Shootout (12:30 μ.μ). Δηλαδή των κατατακτήριων δοκιμών, οι οποίοι θα κρίνουν τη σειρά εκκίνησης του μεσημεριανού αγώνα σπριντ που θα ακολουθήσει. Η εκκίνηση του σπρίντ θα δοθεί στις 16:30 ώρα Ελλάδος.

Σημείωση: Oι θέσεις των κατατακτήριων δοκιμών της Παρασκευής θα αποτελέσουν και τη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής (30/4).