Η λέξη «Pelé», που είναι το προσωνύμιο του θρυλικού Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, Πελέ, είναι -και επίσημα- συνώνυμη της αριστείας.

Η λέξη «Pelé», που είναι το προσωνύμιο του θρυλικού Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, Πελέ, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι και επίσημα μία από τις 167.000 λέξεις στο λεξικό των κοινών ονομάτων της πορτογαλικής γλώσσας και των 265 εκατομμυρίων ομιλητών της σε όλο τον κόσμο.

Το προσωνύμιο του Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, που από πολλούς θεωρείται ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών και ο οποίος απεβίωσε στις 29 Δεκεμβρίου σε ηλικία 82 ετών, χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη στη Βραζιλία ως συνώνυμο της αριστείας.

Σε μία αντίστοιχη περίπτωση, για την Γαλλία, η δημοφιλής έκφραση της αριστείας είναι ο «Μότσαρτ».

Στο λεξικό Michaelis της πορτογαλικής γλώσσας, το «pelé» (χωρίς το κεφαλαίο γράμμα) είναι συνώνυμο του «εξαιρετικού, ασύγκριτου, μοναδικού».

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Πιο συγκεκριμένα, ο σχετικός ορισμός της λέξης pele, είναι: «Κάτι ή κάποιος ασυνήθιστος, κάτι ή κάποιος που από την ποιότητα, την αξία ή/και την υπεροχή του δεν μπορεί να ταυτισθεί με τίποτα ή με κανέναν άλλο, όπως το Pelé ® , το προσωνύμιο του Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο (1940-2022). Θεωρείται ο μεγαλύτερος αθλητής όλων των εποχών», όπως αναφέρευαι χαρακτηριστικά στην ηλεκτρονική έκδοση του λεξικού.

Στην ίδια έκδοση, δίνονται και ορισμένα παραδείγματα χρήσης της λέξης pele: «Είναι ο πελέ του μπάσκετ», «είναι η πελέ του βραζιλιάνικου δράματος», «είναι ο πελέ της ιατρικής».

Ωστόσο, η Ακαδημία Γραμμάτων της Βραζιλίας, η οποία επιμελείται της πορτογαλικής γλώσσας στην «χώρα της σάμπας», όπου ζουν 215 εκατομμύρια Πορτογάλοι ομιλητές, δεν εισήγαγε τη λέξη «pelé» στην ψηφιακή της έκδοση.

Αυτή η προσθήκη στο λεξικό, είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής εκστρατείας που άρχισε στις 14 Απριλίου από το Ιδρυμα Pelé, σε συνεργασία με την Σάντος, τον σύλλογο όπου έλαμψε ο τρις παγκόσμιος πρωταθλητής (1958, 1962, 1970) από το 1956 έως το 1974, και το κανάλι Sportv, του ομίλου Globo, του μεγαλύτερου ομίλου ΜΜΕ της χώρας.

Τέσσερις μήνες μετά τον θάνατό του, το αιώνιο «Νο 10» της Σάντος και της «σελεσάο», εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πολλών αφιερωμάτων, όπως ενός λεπτού σιγή πριν από όλους τους αγώνες στο πρωτάθλημα Βραζιλίας και σε διεθνείς διοργανώσεις της Νότιας Αμερικής, όπως το Copa Libertadores ή το Copa Sudamericana.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο FACEBOOK και στο INSTAGRAM για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε SUBSCRIBE και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!
Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε!