Μουντιάλ 2022: Η ένωση καταπολέμησης της διαφθοράς «Anticor» επιβεβαίωσε ότι κατέθεσε καταγγελία στις 7 Απριλίου κατά του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, του πρώην συνεργάτη του Κλωντ Γκεάν και του διαφημιστή Φρανσουά ντε λα Μπροζέ, ως υπόπτους για ύπαρξη συμφώνου διαφθοράς σε σχέση με την απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Η ένωση καταπολέμησης της διαφθοράς «Anticor» επιβεβαίωσε ότι κατέθεσε καταγγελία στις 7 Απριλίου κατά του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, του πρώην συνεργάτη του Κλωντ Γκεάν και του διαφημιστή Φρανσουά ντε λα Μπροζέ, ως υπόπτους για ύπαρξη συμφώνου διαφθοράς σε σχέση με την απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Μουντιάλ 2022

Η καταγγελία, που αποκάλυψε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, στοχεύει επίσης τον πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ Χαμάντ Μπεν Τζάσεμ Αλ-Θάνι για δωροδοκία ξένου δημόσιου λειτουργού, εγκληματική οργάνωση και παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

Για να υποστηρίξει την καταγγελία της, η Anticor βασίζεται σε ένα άρθρο από την ιστοσελίδα ενημέρωσης Mediapart, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, το οποίο αναφέρει τη συνεργασία του Φρανσουά ντε λα Μπροζέ, μέσω της εταιρείας του ZNZ Group, στην προεδρική εκστρατεία που κέρδισε ο Νικολά Σαρκοζί το 2007 και στη συνέχεια ως σύμβουλος επικοινωνίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Το 2011, η ZNZ αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες και ο Φρανσουά ντε λα Μπροζέ, προσέγγισε τον πρώην αρχηγό του γαλλικού κράτους και στη συνέχεια τον τον Κλωντ Γκεάν. Επίσης, σύμφωνα με το Mediapart, το οποίο επικαλείται έγγραφο έρευνας, η ZNZ και η εταιρεία του Κατάρ Q.Media υπέγραψαν στη συνέχεια μνημόνιο κατανόησης το καλοκαίρι του 2011 για τη δημιουργία μιας διαδικτυακής τηλεόρασης, «Enjoy Qatar».

Η Q.Media, ιδιοκτησίας του γαμπρού του κ. Αλ Θάνι, φέρεται να πλήρωσε 600.000 ευρώ στη ZNZ. Στην καταγγελία της η Anticor αναφέρει επίσης άλλα τιμολόγια και τη συμμετοχή της Q.Media στη γαλλική εταιρεία.

Η Anticor θα ήθελε αυτά τα στοιχεία να επισυναφθούν στις δικαστικές πληροφορίες σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους, στις 2 Δεκεμβρίου 2010, η FIFA ανέθεσε στο Κατάρ τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο διεξήχθη το περασμένο φθινόπωρο στο εμιράτο. Η Anticor είναι πολιτικός διάδικος σε αυτή την υπόθεση.

Σε αυτόν τον φάκελο, που άνοιξε από το 2019, οι ανακριτές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν υπήρξε «μια συμφωνία δώστε και παίρνετε» που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 23 Νοεμβρίου 2010, παρουσία του Νικολά Σαρκοζί, του Μισέλ Πλατινί, τότε πρόεδρος της UEFA, και ο κ. Αλ-Θάνι, διάδοχο του Κατάρ που έγινε εμίρης το 2013. Μουντιάλ 2022

Για τον δικηγόρο της Anticor «ήταν σημαντική η ενασχόληση με αυτήν την υπόθεση λόγω των πιθανών δεσμών της με την απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ αφενός, αλλά και λόγω της πιθανής επιρροής και των πράξεων διαφθοράς που θα είχε διαπραχθεί άμεσα σε σχέση με μια προεδρική εκστρατεία».

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.