Η Άρσεναλ στα τελευταία της ματς έχει βγάλει και πάλι «παθήσεις» που έμοιαζαν να ανήκουν στο -όχι και τόσο τελικά- παρελθόν.

Η Άρσεναλ φέτος έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον εαυτό της. Οι παίκτες του Μίκελ Αρτέτα μέσα σε ένα καλοκαίρι ωρίμασαν, όπως κανείς δεν θα περίμενε. Ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος της αγγλικής ομάδας δεν μπορούσε να φανταστεί τις εμφανίσεις που θα έκαναν οι Λονδρέζοι τη φετινή χρονιά.

Καλό ποδόσφαιρο; Τσεκ. Άνετες νίκες με πολλά γκολ; Τσεκ. Νίκες σε ντέρμπι; Τσεκ. Νίκες με ανατροπή; Τσεκ. Νίκες με γκολ στα χασομέρια; Τσεκ.

Η Άρσεναλ φέτος έχει δείξει χαρακτήρα. Οι «κανονιέρηδες» σε πολλές περιπτώσεις φέτος έβαλαν πολλά “τικ” στη δική τους check list, όμως, όταν βρίσκεσαι στο πιο δύσκολο και πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου, όπως είναι η Premier League, αυτή η λίστα φαίνεται ώρες- ώρες να μην έχει τελειωμό. Να είναι τεράστια.

Από την ώρα και τη στιγμή που η πίεση και το «πρέπει» μπήκε ακόμα πιο έντονα στην καθημερινότητα της Άρσεναλ οι παίκτες της έδειξαν να αντέχουν την πίεση, αλλά να… παραπατάνε. Να βρίσκονται στο όριο.

H αρχή του… κακού!

Τελευταία φορά που η Άρσεναλ είχε πάρει «διπλό» στην έδρα της Λίβερπουλ ο Μίκελ Αρτέτα φορούσε εξάταπα και βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο για λογαριασμό των Λονδρέζων. Ήταν το όχι και τόσο μακρινό 2012.

Από εκεί και πέρα κάθε επίσκεψη των Λονδρέζων στο «Άνφιλντ» όχι απλά συνδυαζόταν με ήττα. Αλλά και με πολλά γκολ στις αποσκευές τους. Φέτος τα δεδομένα έδειχναν και ήταν διαφορετικά. Από τη μία το σύνολο του Ισπανού τεχνικού που είχε δείξει τον χαρακτήρα του. Από την άλλη οι «κόκκινοι» που μόνο… μάτια δεν βγάζουν με τα συνεχόμενα σκαμπανεβάσματα που έχουν.

Η Άρσεναλ έκανε ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο. Μέχρι το 42′. Όταν το υπέρ της 2-0 έγινε 2-1 από τον Σαλάχ. Στο δεύτερο μέρος οι Λονδρέζοι θα μπορούσαν άνετα να έχουν χάσει. Θα μπορούσαν, όμως, να σημειώσουν και εκείνοι κάποιο γκολ στις αντεπιθέσεις τους. Ωστόσο, αν κρατούσαν άμυνα για μερικά λεπτά ακόμα θα έπαιρναν ένα ιστορικό «διπλό». Ένα αποτέλεσμα που δεν θα τους έδινε μόνο τρεις βαθμούς. Αλλά και το απαραίτητο ψυχολογικό έναυσμα που τόσο ήθελαν και χρειάζονταν.

Αντί αυτού ήρθε το τέρμα του μόνιμου δήμιου της Άρσεναλ: του Φιρμίνο στο 87′ για να επισημάνει με έντονο τρόπο και χρώμα τις αδυναμίες που είχαν κρύψει καλά οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας.

Αρτέτα έχουμε… πρόβλημα!

Εντάξει απέναντι στη Λίβερπουλ. Εντάξει μέσα στο «Άνφιλντ». Οι φίλοι και οι παίκτες της Άρσεναλ είχαν πολλές δικαιολογίες για το “Χ” μέσα σε μία από τις πιο αφιλόξενες έδρες του κόσμου. Κάποιος θα μπορούσε να δει το ποτήρι μισοάδειο. Κάποιος μισογεμάτο. Άλλος ότι δεν έχασε δύο βαθμούς -και ήταν μπροστά με δύο γκολ- αλλά κέρδισε έναν εκεί που η Μάντσεστερ Σίτι, η Νιούκαστλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν ηττηθεί!

Ωστόσο, στο εκτός έδρας ματς με τη Γουέστ Χαμ η Άρσεναλ έδειξε και πάλι να μην πιστεύει τόσο πολύ στα πόδια της. Να μην μπορεί να «σκοτώσει» τον αντίπαλο όταν έπρεπε και όταν είχε την ευκαιρία.

Οι παίκτες του Αρτέτα δεν έμαθαν από τα λάθη τους. Και πάλι ήταν μπροστά στο σκορ με δύο γκολ διαφορά. Και πάλι δέχτηκαν ένα τέρμα λίγο πριν το τέλος του πρώτου μέρους. Και στο φινάλε το αποτέλεσμα ήταν ίδιο (2-2).

Απλά αυτή τη φορά τα «ελαφρυντικά» δεν υπήρχαν. Το πρόβλημα της Άρσεναλ στον χώρο του κέντρου, αλλά και γενικότερα στην άμυνα και την αμυντική λειτουργία ήταν μεγάλο και έκανε ξεκάθαρα την εμφάνισή του την χειρότερη στιγμή για τους «κανονιέρηδες» που πονούσαν πιο πολύ, μετά την γκέλα τους, και απ’ ό,τι η πλάτη του Γουίλιαμ Σαλιμπά που είναι στα «πιτς», λόγω προβλήματος στην πλάτη από το εντός έδρας ματς με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας για το Europa League.

Η Άρσεναλ παραμένει… Άρσεναλ

Και σε άλλα ματς φέτος η Άρσεναλ έχει κάνει τη ζωή της δύσκολη, παρά εύκολη, όταν… πρέπει να πάρει ένα αποτέλεσμα. Όταν έχει τον τίτλο του φαβορί οι παίκτες της χάνουν το μυαλό τους. Τα πόδια τους τρέμουν και κάνουν λάθη που δεν έχουμε δει φέτος. Ή που δεν έχουν θέση σε αυτό το επίπεδο.

Κάτι που φάνηκε στο εντός έδρας ματς κόντρα, στην τελευταία της βαθμολογίας, Σαουθάμπτον και το… φτηνό γκολ που σχεδόν χάρισε ο Άαρον Ράμστντεϊλ για το 1-0 μόλις στο 30ο δευτερόλεπτο. Κάτι που είχε γίνει και απέναντι στην -τότε τελευταία- Μπόρνμουθ που είχε πάρει το προβάδισμα μέσα στο «Έμιρεϊτς» στο 19ο δευτερόλεπτο.

Αλλά δεν γίνεται κάθε φορά η τύχη να είναι με τους Λονδρέζους. Τότε ο Ρέις Νέλσον έδωσε τη νίκη στο 96:59. Απέναντι στους «Άγιους» οι παίκτες της Άρσεναλ έφτασαν μία… ανάσα από μία πιο μεγάλη ανατροπή. Επική θα μπορούσε να πει κάποιος, αφού ο Όντεγκαρντ και ο Σάκα μετέτρεψαν το 1-3 σε 3-3 μέσα σε δύο λεπτά (88′,90′). Όμως, ο Λεάντρο Τροσάρ είδε την μπάλα στο 92′ να καταλήγει στο οριζόντιο δοκάρι αντί για τα δίχτυα.

Έτσι, η Άρσεναλ έδειξε ότι ακόμα και φέτος, ακόμη και τώρα, έχει την… αναξιοπιστία στο τσεπάκι της. Ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τόσο ακόμα -ακόμα τουλάχιστον- την πίεση όταν αυτή είναι μεγάλη. Και ας έδειξε χαρακτήρα και κουράγιο. Και ας έφτασε κοντά σε μία επική ανατροπή.

All or nothing!

Το καλοκαίρι του 2022 βγήκε στον «αέρα» μία μίνι σειρά έξι επεισοδίων από την Amazon για την περσινή σεζόν της Άρσεναλ. Αυτή είχε τίτλο All or nothing και επί της ουσίας μας μεταφέρει μέσα στα αποδυτήρια της αγγλικής ομάδας. Στο προπονητικό της κέντρο και ό,τι άλλο γίνεται μεταξύ των ποδοσφαιριστών πίσω από τις κάμερες.

Εκεί πραγματικά φαίνεται πόση δουλειά έχει ρίξει και συνεχίζει να ρίχνει ο Μίκελ Αρτέτα. Πόσο πιστεύει έναν προς έναν τους παίκτες του. Κάτι τέτοιο κάνει και μετά τις παραπάνω «γκέλες». Πλέον ο Ισπανός τεχνικός καλείται να προετοιμάσει τους ποδοσφαιριστές του, σωματικά και ψυχικά, για το εκτός έδρας ματς κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι που θα λάβει χώρα στο «Έτιχαντ» την Τετάρτη (26/4).

Ένα παιχνίδι που είναι… τελικός για τους Λονδρέζους. Μία αναμέτρηση που θα κρίνει αν μπορούν να πάνε ως το τέλος και να τα πάρουν το πρώτο τους πρωτάθλημα, μετά το 2004. Ή αν θα μείνουν με άδεια χέρια, τις εντυπώσεις και το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League.

Κοινώς ή όλα ή τίποτα. All or nothing.

https://www.youtube.com/watch?v=Ta3CLkX-bzk