To Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης γυρίζουν τον χρόνο πίσω και θυμούνται άγνωστες ιστορίες, από την ζωή ενός ροκ σταρ, αυτή του Γκίλμπερτ Αρίνας.

Ο Γκίλμπερτ Αρίνας αγαπήθηκε όσο κανείς στην Ουάσιγκτον. Είναι από αυτούς παίκτες, που η ζωή τους θυμίζει περισσότερο την ζωή ενός ροκ σταρ παρά μπασκετμπολίστα. Η ταραχώδης καριέρα του, το απίστευτο ταλέντο και το άδοξο τέλος τον κάνουν τόσο ξεχωριστό που δυσκολεύεσαι να βρεις αθλητή με παρόμοια πορεία. Ο Γκίλμπερτ Αρίνας αποτελεί ένα κομμάτι μιας άλλης εποχής του NBA ίσως και πιο “ρομαντικής”, ίσως πιο αγνής. Είναι μέλος μιας γενιάς παικτών όπως ο Kobe, ο Iverson ή ο Pierce που έκαναν μόδα το εκκεντρικό τους ύφος εντός και εκτός παρκέ. Κάτι που λίγο ή πολύ λείπει σήμερα από τα παρκέ του NBA.

Η ζωή του θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο για ταινία στο Hollywood. Η άνεση που είχε να βάζει την μπάλα στο καλάθι ήταν χαρακτηριστική. Το έκανε να φαίνεται τόσο απλό και τόσο όμορφο. Ταυτόχρονα οι προκλητικοί με την καλή έννοια, πανηγυρισμοί του, η υπερβολική πίστη στον εαυτό του και ανώμαλη εξωγηπεδική του ζωή τον έκαναν ως έναν από τους πιο αγαπητούς παίκτες του κοινού.

Αν και ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία του αθλήματος αρκετοί νέοι αγνοούν το αποτύπωμα που άφησε. Ίσως η έλλειψη ενός δαχτυλιδιού πρωταθλητή ή μιας μεγάλης πορείας στα playoff να έπαιξε τον ρόλο της αλλά αυτό δεν αναίρει την ξεχωριστή καριέρα του. Σίγουρα το μυαλό του μέσου φαν, όταν ακούει το όνομα του Γκίλμπερτ Αρίνας πάει κατευθείαν στο συμβάν στο οποίο άναψαν τα αίματα στα αποδυτήρια των Wizards και τα όπλα μπήκαν στο τραπέζι. Σκηνικό πρωτόγνωρο για την Λίγκα που από τότε δεν έχει επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο. Επειδή λίγο πολύ η ιστορία είναι γνωστή θα την παραλείψουμε και θα δούμε άλλες ιστορίες από την ζωή του σταρ επίσης πικάντικες αλλά και τόσο ξεχωριστές.

Γκίλμπερτ Αρίνας εναντίον Κόμπι Μπράιαντ

Ο Κόμπι Μπράιαντ  έχει επιλεγεί 12 φορές στην καριέρα του στην κορυφαία αμυντική πεντάδα της χρονιάς. Κανένας άλλος γκαρντ δεν έχει επιλεγεί περισσότερες. Οι αμυντικές ικανότητες του Κόμπι Μπράιαντ  είναι αδιαμφισβήτητες. Ή μήπως όχι; Αυτό μας έκανε να πιστέψουμε ο Γκίλμπερτ Αρίνας ένα βράδυ τον Δεκέμβριο του 2006. Ο Agent 0, όπως ήταν το προσωνύμιο του, σκόραρε 60 πόντους (ναι καλά διαβάσατε) κόντρα στους Lakers του Κόμπι Μπράιαντ  σε μια ιστορική νίκη των Wizards στην παράταση. Οι 60 πόντοι συνοδεύτηκαν και από 8 ασίστ και 8 ριμπάουντ. Αυτό που κάνει την εμφάνιση του Γκίλμπερτ Αρίνας ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι ότι οι 16 πόντοι ήρθαν στην παράταση. Εκεί δηλαδή που η μπάλα έκαιγε. Η εμφάνιση αυτή ήταν η καλύτερη παραγωγικά εμφάνιση στη καριέρα του και συνδυάστηκε με μια βαθιά υπόκλιση στο τέλος στο κοινό του Los Angeles.

Γκίλμπερτ Αρίνας εναντίον Μάικλ Τζόρνταν

Ο Γκίλμπερτ Αρίνας απέδειξε ότι αποτελεί κορυφαίο σκόρερ απέναντι στους κορυφαίους. Και όταν λέμε για κορυφαίους δεν μπορεί να λείπει από την λίστα το όνομα του Μάικλ Τζόρνταν. Ο Agent 0 συνάντησε τον Air δύο φορές στην rookie σεζόν του. Και μάλιστα βγήκε νικητής και τις δύο φορές έχοντας και τις δύο αρκετά παραπάνω πόντους από τον Τζόρνταν. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συνάντησε τον κορυφαίο κατά πολλούς στην δύση της καριέρας του στην θητεία του στους Ουνσιγκτόν Γουίζαρντς. Όμως αυτό που είναι αξιομνημόνευτο η δεύτερη μεταξύ τους αναμέτρηση. Ο Αρίνας σκόραρε 41 πόντους κόντρα στους Γουίζαρντς του Τζόρνταν αποτελώντας την κορυφαία παραγωγική του επίδοση για την rookie χρόνια.

Μάλιστα σχετικά πρόσφατα μάθαμε ότι ο Agent 0 είχε ένα παραπάνω κίνητρο απέναντι στον Τζόρνταν. Ο Τζόρνταν και ο Γκίλμπερτ Αρίνας είχαν βρεθεί αντιμέτωποι στα πλαίσια pick up παιχνιδιών. Ο Τζόρνταν τότε είχε πει στον Γκίλμπερτ Αρίνας ότι ο Agent 0 του θυμίζει ένα παλιό του συμπαίκτη. Ο Γκίλμπερτ Αρίνας ενθουσιασμένος αρχικά νόμιζε ότι εννοούσε ότι τον Σκότι Πίππεν. Όμως ο Air του εξήγησε ότι εννοούσε τον παλιό και άσημο γκαρντ Ράντι Μπράουν. Η παρομοίωση αυτή δεν άρεσε καθόλου στο νεαρό σταρ Agent 0. Και όταν ήρθε η ώρα, απάντησε με τον τρόπο του. Τον Μάρτιο του 2003 ήρθε αντιμέτωπος για δεύτερη φορά με τον Air τον οποίο φιλοδώρησε με 41 πόντους, δίνοντας και την νίκη συγχρόνως στους Warriors.

Draft

Το Draft του 2001 είχε πάρα πολλές εκπλήξεις. Μια από αυτές ήταν και ο Γκίλμπερτ Αρίνας. Ο νεαρός τότε γκαρντ ήταν παντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό, μαζί και οι ικανότητες. Οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς τον επέλεξαν στο πολύ μακρινό νούμερο 31. Για την ιστορία στο 28 ήταν ένας άλλος θρύλος του αθλήματος, ο Τόνυ Πάρκερ. Το ακόμα πιο περίεργο και εντυπωσιακό όμως δεν είναι η επιλογή του Γκίλμπερτ Αρίνας στο 31. Είναι το γεγονός ότι ήταν η τρίτη επιλογή των Γουόριορς.

Η ομάδα του Σαν Φρανσίσκο επέλεξε δύο παίκτες πιο πάνω από τον Agent 0. Έχοντας την επιλογή νο.6 επέλεξε τον Τζέισον Ρίτσαρντσον και με την επιλογή νο.14 διάλεξε τον Τροΰ Μέρφι. Κανείς δεν αμφισβητεί την καριέρα του Τζέισον Ρίτσαρντσον αλλά ποτέ δεν κατάφερε να πιάσει τα στάνταρ του Αρίνας. Όσο για τον Τροΰ Μέρφι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Οι Γουόριορς στάθηκαν τυχεροί πολύ τυχεροί εκείνο το βράδυ. Πιθανότατα δεν το είχαν συνειδητοποιήσει αλλά είχαν αποκτήσει με μια επιλογή του δεύτερου γύρου ένα από τους χαρισματικούς σκόρερ της περασμένης δεκαετίας.

Το νούμερο 0

Και κάπου εκεί στο Ντραφτ ξεκινάει και η ιστορία πίσω από το αριθμό 0. Όπως είπαμε ο Γκίλμπερτ ήταν εκκεντρικός σταρ. Το βράδυ του Ντραφτ οι περισσότεροι αναλυτές του NBA προέβλεψαν ότι θα θα σημειώσει 0 λεπτά συμμετοχής στο NBA. Στην ουσία ότι δεν θα καταφέρει ποτέ να πατήσει το πόδι στα παρκέ του NBA. Νομίζω είναι περιττό να αναφερθούμε κατά πόσο επιβεβαιώθηκαν οι εικασίες τους. Ωστόσο ο Αρίνας κράτησε αυτά τα λόγια και φόρεσε το νούμερο 0 για να τους θυμίζει πόσο έξω πέσανε οι προβλέψεις τους.

Το στρίψιμο του νομίσματος

Το στρίψιμο του νομίσματος συχνά χρησιμοποιείται ως παιχνίδι για μια απόφαση. Κανείς δεν βασίζει όμως μια σοβαρή απόφαση στο στρίψιμο του νομίσματος. Εκτός κι αν είσαι ο Γκίλμπερτ Αρίνας… Η διαδικασία του Ντραφτ τον βρίσκει να τραβάει δρόμο για τον Σαν Φρανσίσκο και τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Ως rookie και η επιλογή του τρίτου γύρου θα εισπράξει ένα χαμηλό συμβόλαιο. Όμως οι εμφανίσεις τις 2 σεζόν 2001-2003 θα ανεβάσουν κατακόρυφα τις μετοχές του. Μάλιστα την χρόνια 2002-2003 θα κερδίσει και το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη στο NBA. Οι καινούργιες απαιτήσεις του Agent 0 δεν μπορούν καλυφθούν από τους Γουόριορς λόγω του salary cap. Έτσι θα μένει ελεύθερος(free Agent). Στα χέρια του θα έρθουν προτάσεις από τους Λος Άντζελες Κλίπερς και τους Ουανσιγκτόν Γουιζάρντς. Ο Γκίλμπερτ Αρίνας διχασμένος ανάμεσα σε αυτές τις 2 ομάδες θα αποφασίσει ίσως με τον πιο κατάλληλο τρόπο που θα ταίριαζε στον χαρακτήρα του. Θα στρίψει ένα νόμισμα και θα υποσχεθεί στον εαυτό του να κάνει το αντίθετο από την επιλογή του νομίσματος. Το νόμισμα θα δείξει Λος Άντζελες Κλίπερς και ο Γκίλμπερτ Αρίνας θα καταλήξει στην Ουάσιγκτον και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το κοινό εκεί και όχι μόνο, θα τον αγαπήσει όσο κανέναν.

Ο τελευταίος χώρος στην Κίνα

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Γκίλμπερτ Αρίνας τελείωσε την καριέρα του εκτός NBA. Μετά το μάλλον αποτυχημένο για τα δεδομένα πέρασμα του από τους Magic, η σεζόν 2012-2013 θα τον βρει στην Κίνα. Ο Agent 0 θα αγωνιστεί για μια σεζόν στους Shanghai Sharks, την ομάδα που ανέδειξε τον Yao Ming. Εκεί θα καταγράψει μια πολύ καλή χρονιά με μέσους όρους που θα αγγίξουν τους 21 πόντους, 7 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Η κινεζική ομάδα παρόλα αυτά θα σημειώσει πολύ λίγες νίκες και θα χάσει το τρένο των play-off.

Και κάπου εκεί θα τελειώσουν όλα. Αυτό θα είναι το κύκνειο άσμα του, ίσως και πολύ άδοξο για την τεράστια καριέρα του. Από εκεί και ο Αρίνας θα τραβήξει τον δρόμο που τράβηξαν πολύ πρώην παίκτες. Αυτόν του αναλυτή.

Πρόκειται για ένα παίκτη που αγαπήθηκε πάρα πολύ στην Ουάσιγκτον και δημιούργησε πολλές εικονικές στιγμές. Ο πανηγυρισμός πριν καν μπει το τρίποντο αποτελεί μια από τις χαρακτηριστικότερες.

**Το συμβάν με το όπλο, αν και έχει στιγματίσει την καριέρα του είναι λίγο πολύ γνωστό. Για αυτό και δεν αναφέρθηκε στο κείμενο.