Ο Τόμας Γουόκαπ μέσω επιστολής του στην ΕΟΚ ζήτησε να πάρει ελληνικό διαβατήριο και να παίξει στην Εθνική Ελλάδος.

Μία ανάσα από την απόκτηση ελληνικού διαβατηρίου βρίσκεται ο Τόμας Γουόκαπ. Ο Αμερικανός γκαρντ του Ολυμπιακού αιτήθηκε στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), με επιστολή του ν’ αγωνιστεί με τα χρώματα της εθνικής Ελλάδας. Ανάμεσα σε άλλα, ο Γουόκαπ τονίζει πως πλέον αισθάνεται πατρίδα του την Ελλάδα και πως σκοπεύει να παραμείνει και μετά το τέλος της καριέρας του, ενώ δεσμεύεται πως «σε περίπτωση που αρνηθώ στο μέλλον να παρέχω τις υπηρεσίες μου, να αφαιρεθούν από την Ελληνική Κυβέρνηση τα δικαιώματα που απορρέουν από τη χορήγηση διαβατηρίου».

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Η ΕΟΚ διαβίβασε την επιστολή στην κυβέρνηση και εισηγήθηκε θετικά στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ήδη, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπέγραψε το αίτημα του παίκτη. Εφόσον αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο ο Γουόκαπ προσδοκά ν’ αγωνιστεί για πρώτη φορά με το εθνόσημο στο στήθος στο επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο και να βοηθήσει την εθνική Ελλάδας να διεκδικήσει μία θέση στο βάθρο. Στην τελική ευθεία έχει μπει και η διαδικασία για την έκδοση ελληνικού διαβατηρίου του Ναζ Μήτρου Λονγκ, ο οποίος αγωνίζεται στην Αρμάνι Μιλάνο και έχει Ελληνίδα μητέρα.

Πάντως, στην εθνική ομάδα μπορεί ν’ αγωνίζεται μόνο ένας παίκτης που έχει αποκτήσει την νόμιμη ιθαγένεια της χώρας μέσω πολιτογράφησης, αφού έχει συμπληρώσει τα 16 χρόνια (σ.σ. νατουραλιζέ). Αυτό σημαίνει, πως ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Δημήτρης Ιτούδης, αν ο Γουόκαπ γίνει Έλληνας, θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στον Τάιλερ Ντόρσεϊ και τον γκαρντ του Ολυμπιακού, Τόμας Γουόκαπ ή και τον Μήτρου Λονγκ αν αποκτήσει και αυτός ελληνικό διαβατήριο. Καθώς, όμως ο Ντόρσεϊ απέκτησε ελληνικό διαβατήριο πριν από τα 19 χρόνια του, υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν ενέργειες ώστε να βγει από την κατηγορία των νατουραλιζέ και ν’ αγωνίζεται στην εθνική ομάδα κανονικά ως Έλληνας.

Ο Τόμας Ουόκαπ, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου, υπέγραψε επέκταση συμβολαίου με τον Ολυμπιακό διάρκειας έως το 2027.

Αναλυτικά η επιστολή που έστειλε ο Τόμας Γουόκαπ προς το ΔΣ της ΕΟΚ:

«Αξιότιμε πρόεδρε, αξιότιμα μέλη του ΔΣ,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας εκφράσω την έντονη επιθυμία μου να αγωνιστώ με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος, για όλους τους κατωτέρω αναφερόμενους λόγους.

Όπως καλά γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια αγωνίζομαι στην Ελλάδα σε επαγγελματικό επίπεδο. Από την πρώτη στιγμή, που ήρθα στην Ελλάδα, πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τον πολιτισμό και την εν γένει Ιστορία του φιλόξενου αυτού τόπου. Μάλιστα, το ενδιαφέρον μου για να μάθω την Ιστορία και την πολιτισμό της χώρας, με έχει οδηγήσει στο να διαβάζω συνεχώς και να μαθαίνω όλο και περισσότερα. Η διασύνδεση αυτή με βοήθησε να ενσωματωθώ πολύ γρήγορα στην κουλτούρα του έθνους, το οποίο θεωρώ πλέον πατρίδα μου. Αναμφίβολα, η φιλοξενία των Ελλήνων καθώς και η καθημερινή επαφή με έχουν κάνει να αισθάνομαι όλο και περισσότερο μέρος της Ελλάδας.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Θεωρώ ότι όλα τα παραπάνω, που αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητάς μου, με οδηγούν αναπόφευκτα να ζητήσω από εσάς να με τιμήσετε με την υπέρτατη τιμή για έναν αθλητή, που στην προκειμένη περίπτωση είναι να αγωνιστώ με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας. Θεωρώ από την πλευρά μου ότι θα τιμήσω το εθνόσημο και θα μπορέσω να βοηθήσω, ώστε η Εθνική Ελλάδας να κατακτήσω τους στόχους της. Θέλω επίσης, να ξεκαθαρίσω προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι εφόσον μου δοθεί η δυνατότητα να αγωνιστώ στην Εθνική ομάδας, θέτω τον εαυτόν μου στη διάθεση του εκάστοτε Ομοσπονδιακού προπονητή αλλά και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης γενικότερα για οποιαδήποτε αγωνιστική υποχρέωση. Είναι, δε, τόσο πηγαία η διάθεσή μου να προσφέρω, ώστε δεσμεύομαι ότι σε περίπτωση που αρνηθώ στο μέλλον να παρέχω τις υπηρεσίες μου, να αφαιρεθούν από την Ελληνική Κυβέρνηση τα δικαιώματα που απορρέουν από τη χορήγηση διαβατηρίου.

Καταλήγοντας, θέλω να επισημάνω ότι σκοπεύω να μείνω στην Ελλάδα πολλά χρόνια και να αποτελέσει η χώρα αυτή τον τόπο κατοικίας μου, ακόμα και μετά το τέλος της επαγγελματικής μου καριέρας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Thomas Walkup».

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα. Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα. Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα. Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.