Μαραντόνα και γκολ είναι συνώνυμα. Το παστέλι όμως που είχε πετύχει με τη φανέλα της Νάπολι, δεν το ξεχνάς εύκολα, όσο κι αν προσπαθήσεις.

Ήταν 24 Φεβρουαρίου του 1985 όταν η Νάπολι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα υποδέχτηκε στην έδρα της Λάτσιο.

Η ομάδα του Νότου πριν την έλευση του Αργεντινού επιθετικού ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο “Ντιεγκίτο” την έβαλε στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Σίγουρα αυτό δεν είναι υπερβολή.

Ειδικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία που είχαν δει τους “παρτενοπέι” του Μαραντόνα. Μία ομάδα που έφτασε στην κατάκτηση του ιταλικού πρωταθλήματος δύο φορές. Όχι μία. Γι’ αυτό το λόγο και ο ίδιος λατρεύεται ως Θεός από τους κατοίκους της πόλης.

Γι’ αυτό το λόγο και εκείνοι δεν έχουν ξεχάσει ακόμη και τώρα το γκολ που σημείωσε απέναντι στους “λατσιάλι”.

Αυτά τα έκανε μόνο ο Μαραντόνα!

Ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είχε δύσκολο έργο στις καλοδουλεμένες ιταλικές άμυνες. Ειδικά εκείνη την εποχή που η κλωτσιά έπεφτε… βροχή.

Κι όμως. Δεν μπορούσε να τον σταματήσει κανείς. Μόνο ο κακός του εαυτός…

Αποτέλεσμα; Εκείνος να σημειώνει το ένα γκολ μετά το άλλο. Συγγνώμη. Λάθος. Θέλαμε να πούμε “να σημειώνει το ένα φανταστικό γκολ μετά το άλλο”. Ένα από αυτά που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στα ιταλικά γήπεδα ήταν το “κρέμασμα” με τη Λάτσιο.

Τι και αν είναι από μακρινή απόσταση; Τι και αν η θέση του σώματός του είναι περίεργη; Ο Μαραντόνα έκανε αυτό που μόνο στη σκέψη θα είχαν φτάσει άλλοι.

Ήταν 24 Φεβρουαρίου του 1985.