Η Μάντσεστερ Σίτι γίνεται σήμερα 129 ετών - Από τις «στάχτες» της Έιρντγουίκ AFC, της Γουέστ Γκόρντον Σεντ Μαρκς το 1880 και της Γκόρτον το 1884.

Η Μάντσεστερ Σίτι γίνεται σήμερα 129 ετών. Προήλθε από τις «στάχτες» της Έιρντγουίκ AFC, η οποία ήταν μεταξύ των ιδρυτικών συλλόγων της δεύτερης κατηγορίας, η οποία με τη σειρά της ονομαζόταν προηγουμένως Γουέστ Γκόρντον Σεντ Μαρκς το 1880.

Το 1884 συγχωνεύτηκε με την Γουέστ Γκόρντον Αθλέτικ για να γίνει Γκόρτον, παίζοντας στο «Pink Bank Lane». Το 1894 έγινε τελικά η Μάντσεστερ Σίτι.

Το πρώτο τρόπαιο που τοποθετήθηκε στη βιτρίνα ήρθε το 1904, με τη νίκη του Κυπέλλου Αγγλίας επί της Μπόλτον. Οι «Πολίτες» κέρδισαν ξανά μετά από τριάντα χρόνια, άλλο ένα Κύπελλο, αυτή τη φορά κόντρα στην Πόρτσμουθ, το 1934. Το 1937 φτάνει ο πρώτος τίτλος, το πρωτάθλημα, που κατακτήθηκε με τρεις βαθμούς διαφορά Τσάρλτον.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Η «χρυσή» περίοδος όμως είναι γύρω στη δεκαετία του εβδομήντα: Το 1968 κατακτά ξανά το πρωτάθλημα, ενώ το 1970 φτάνει το πρώτο Κύπελλο Κυπελλούχων απέναντι στους Πολωνούς της Γκόρνικ. Μετά από χρόνια σκαμπανεβάσματα μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, το 1998 -πριν από είκοσι πέντε χρόνια- η Σίτι υποβιβάστηκε ακόμη και στην τρίτη σειρά. Είναι η μόνη βρετανική ομάδα που έχει κερδίσει ευρωπαϊκό τίτλο για να κατέβει σε τόσο χαμηλή κατηγορία.

Το 2002 επέστρεψε, εξασφαλίζοντας την άνοδο στην Premier League και, από εκεί και πέρα, ένας αγώνας…ταχύτητας. Πρώτα ο Σιναβάτρα, πρώην πολιτικός της Ταϊλάνδης, που φέρνει τους πρώτους «πρωταθλητές» για να μεγαλώσει το σύλλογο.

Αλλά το 2008 έρχεται το Abu Dhabi United Group του Μανσούρ και αλλάζει τα πάντα: Ρομπίνιο, Τέβες, Αντεμπαγιόρ, Τουρέ, Ρομπέρτο Μαντσίνι, Νταβίντ Σίλβα , Γιάγια Τουρέ, Μπόατεγκ, Τζέκο, Ντε Μπρόινε, πολλοί άλλοι, φυσικά ο Πεπ Γκουαρντιόλα και εσχάτως Έρλινγκ Χάαλαντ.

Έκτοτε πολλοί τίτλοι εντός έδρας, αλλά κανένας στην Ευρώπη.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο FACEBOOK και στο INSTAGRAM για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε SUBSCRIBE και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!