Έχουμε δει κατά καιρούς να διαδραματίζονται σπουδαίες αναμετρήσεις στον «μαγικό κόσμο» του NBA. To Debut.gr κάνει ένα μακρινό flashback στη μάχη ανάμεσα σε έναν εκ των πιο ταλαντούχων σέντερ όλων των εποχών, στον Χακίμ Ολάζουον, στον νεαρό (τότε) Σακίλ Ο΄Νίλ και στο... μονό του ενός εκατομμυρίου.

Ανάμεσα στο διάλλειμα του Μάικλ Τζόνταν από το μπάσκετ και τα δύο threepeat, οι φαν τους αθλήματος είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία από τίς μεγαλύτερες μάχες στην ιστορία της λίγκας. Στους τελικούς του NBA του 1995 μεταξύ των Ορλάντο Μάτζικ και των Χιούστον Ρόκετς, ο κόσμος είδε δύο από τους σημαντικότερους σέντερ στην ιστορία του αθλήματος να μάχονται σώμα με σώμα για τέσσερις αγώνες. Η μάχη ήταν ανάμεσα σε έναν εκ των πιο ταλαντούχων σέντερ όλων των εποχών, στον Χακίμ Ολάζουον και στον νεαρό Σακίλ Ο΄Νίλ, έναν παίκτη που θα κυριαρχούσε στο NBA τα επόμενα χρόνια.

Η σκούπα των Ρόκετς

Η σειρά όμως δεν κράτησε όσο θα περίμενε κανείς. Οι Μάτζικ αποδείχθηκαν ανάξιοι των περιστάσεων και οι Ρόκετς τους υπέταξαν με σκορ 4-0. Μια από τις πιο κυρίαρχες σκούπες στην ιστορία των τελικών του NBA. Ο Χακίμ ήταν ονειρικός στη σειρά με αποτέλεσμα να σκοράρει περισσότερους από 30 πόντους σε κάθε αγώνα. Είχε 32.8 πόντους μ.ο ανά αγώνα και επικράτησε του Σακίλ Ο΄Νίλ ο οποίος είχε 28. Καθόλου άσχημα για έναν 22χρονο σωστά; Ο Σακ όμως ποτέ δεν έβλεπε τον εαυτό του ως προϊόν έκπληξής. Ποτέ δεν φοβήθηκε κανέναν από τους αντίπαλους σέντερ σε όποια ηλικία και αν τους αντιμετώπισε. Αυτό του το mindset ήταν και ο λόγος που μετά την σειρά έκανε μία από τις πιο εξωφρενικές προτάσεις στην 75χρονη ιστορία της λίγκας. Αυτό βασικά, αλλά και τα πολλά νευρά που είχε μετά τη σκούπα.

Το μονό του ενός εκατομμυρίου

Ο Σακίλ Ο΄Νίλ ήταν εξαγριωμένος με το γεγονός πως σε κάθε βήμα του στους τελικούς του 95, ο Χακίμ ήταν σχεδόν δύο βήματα μπροστά. Η σκούπα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε  το ποτήρι.  Έτσι, μετά την λήξη της σειράς, αποφάσισε να δημιουργήσει και να διοργανώσει την απόλυτη πρόκληση.  Προκάλεσε τον Χακίμ σε ένα μονό ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ναι καλά διαβάσατε, και εδώ και στον τίτλο του άρθρου. Έστειλε μάλιστα στον Ολάζουον ένα γράμμα που έγραφε:

«Χακίμ- Η σειρά μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά μεταξύ μας δεν έχει τελειώσει τίποτα. Σίγουρα, είσαι πολύ καλός με την ομάδα σου από πίσω, αλλά σε θέλω έναν προς έναν».

Ο Χακίμ δεν άργησε να συμφωνήσει και η αλυσίδα fast food, Taco Bell, μπήκε σφήνα ως χορηγός για να διαφημίσει το event. Το «One-on-One Challenge» γεννήθηκε και δημιουργήθηκε μέχρι και διαφημιστικό σποτ που ανακοίνωνε την ημερομηνία, το βραβείο και το πως το κοινό θα μπορούσε να παρακολουθήσει την μονομαχία των δύο σέντερ.

Δυστυχώς, ο Χακίμ αποσύρθηκε από τον αγώνα μόλις μια μέρα πριν διεξαχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες υπέστη κάποια τραβήγματα στο γυμναστήριο λίγες μέρες πριν. Οι σπόνσορες προσπάθησαν να πείσουν τον Αλόνζο Μούρνινγκ να πάρει τη θέση του Χακίμ αλλά τίποτα τέτοιο δεν υλοποιήθηκε τελικά. Πολλοί πιστεύουν πως ο κομισάριος Ντέιβιντ Στερν έπαιξε ρόλο στα παρασκήνια και κατ’ επέκταση στη μη διεξαγωγή του αγώνα. Άλλοι θεώρησαν πως όλη η ιστορία ήταν απλά ένα διαφημιστικό trick. Αν γνωρίζεις όμως λίγα για τον Σακ, δεν δυσκολεύεσαι και πολύ να πιστέψεις ότι το challenge ήταν αληθινό. Εμείς θα πούμε ένα μεγάλο “κρίμα” που τελικά δεν διεξήχθη αυτό το απίστευτο μονό.