Ο Ντάριους Τόμπσον οδηγεί την Μπασκόνια επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την ικανότητα της ομάδας να βρίσκει νέο -και ταλαντούχο-... αίμα.

Η Μπασκόνια εδώ και χρόνια φημίζεται για το σκάουτινγκ και τις επιλογές της. Ο Ντάριους Τόμπσον είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο καλά λειτουργεί αυτός ο οργανισμός. Οι άνθρωποι του συλλόγου έχουν… μάτι και ο Αμερικανός γκαρντ δεν αποτελεί εξαίρεση. Αλλά μέρος του «κανόνα».

Μπορεί να είναι 27 ετών, όμως είναι νέο… αίμα για αυτό το επίπεδο. Στην πρώτη του σεζόν τόσο στη Euroleague, όσο και στη Liga Endesa, δείχνει όλες του τις αρετές. Ένας εξαιρετικός πασέρ, που μπορεί να σκοράρει όταν χρειαστεί και να παίξει άμυνα. Ο Τόμπσον έχει όλο το πακέτο και οδηγεί τους Βάσκους. Έχοντας καταφέρει να αναδειχθεί MVP της αγωνιστικής στη Euroleague δύο φορές (21η και 33).

Ίσως και να άργησε λίγο για να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του. Όμως, όπως λένε, ποτέ δεν είναι αργά. Έτσι μετά το πέρασμά του από Ολλανδία, Ιταλία και Ρωσία έχει φτάσει εκεί που του αξίζει. Να θεωρείται δηλαδή ένας από τους κορυφαίους γκαρντ της σεζόν στην Ευρώπη.

Το… αγροτικό του Τόμπσον στη Γηραιά Ήπειρο και η Ιταλία που του άλλαξε τη ζωή

Μετά την αποφοίτησή του από το Western Kentuky, το 2018, ο Τόμπσον έμεινε εκτός του Draft. Έτσι αποφάσισε να περάσει τον Ατλαντικό. Πρώτη του ομάδα η Λάιντεν από την Ολλανδία. Στη μία σεζόν που έμεινε πρόλαβε να πάρει το Κύπελλο. Να είναι ο MVP του πρωταθλήματος και παράλληλα ο πρώτος σκόρερ τόσο στη λίγκα, όσο και στο FIBA Europe Cup. Ήταν φανερό πως έπεφτε… πολύς για τους Ολλανδούς.

Η μετακίνηση που του άλλαξε τη ζωή έγινε το καλοκαίρι του 2019. Όταν και έγινε παίκτης της Μπρίντιζι στην Ιταλία. Εκεί γνώρισε τη σύζυγό του με την οποία παντρεύτηκε και μαζί της απέκτησε ένα κοριτσάκι. Με τα προσωπικά να πηγαίνουν εξαιρετικά, δεν μπορούσε να απουσιάζει και το μπάσκετ.

Είχε μια καλή πρώτη σεζόν με την ομάδα, όμως στη δεύτερή του χρονιά άρχισε πραγματικά να… λάμπει. Βοήθησε την Μπρίντιζι να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά της Ιταλικής λίγκας. Έχοντας τερματίσει στη δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο. Συνεχίζοντας παράλληλα τα ευρωπαϊκά του βήματα στο Basketball Champions League.

Με τις εμφανίσεις του να προσελκύουν το ενδιαφέρον άλλων ομάδων. Μία από αυτές ήταν και η Λοκομοτίβ Κουμπάν. Οι Ρώσοι του πρόσφεραν διπλάσια χρήματα σε σχέση με τους Ιταλούς και ο Τόμπσον δεν μπόρεσε να αρνηθεί. Έτσι πέρασε τη σεζόν 2021-22 στη VTB League και το EuroCup. Η παραμονή του όμως δεν διήρκεσε περισσότερο αφού έλυσε το συμβόλαιό του λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Τόμπσον δείχνει χαρακτήρα στην Μπασκόνια

Στη «Fernando Buesa Arena» υπάρχει μια πόρτα που χωρίζει τον διάδρομο για τα αποδυτήρια με το παρκέ. Πάνω της αναγράφεται με μεγάλα γράμματα το εξής μήνυμα: «Πέρα από αυτήν την πόρτα, μόνο χαρακτήρας». Και Τόμπσον δεν έχει σταματήσει να κάνει την επιγραφή αυτή πράξη.

Όσο καιρό φορά τη φανέλα της ομάδας από τη Βασκονία δείχνει σαν έτοιμος από καιρό. Σαν να βρίσκεται στην 4-5 σεζόν του στο κορυφαίο επίπεδο και όχι στην πρώτη, στα 27 του χρόνια. Οι εμφανίσεις του απλά εξαιρετικές. Ένα πραγματικός «floor general». Που δείχνει τις ικανότητές του τόσο στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση. Αλλά και στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης.

Πέραν του σκοραρίσματος, του πλεϊμέικινγκ και της άμυνας, ο Τόμπσον έχει πολλά να δώσει. Είναι πάρα πολύ ώριμος στο παιχνίδι του. Έχει τρομερά υψηλό IQ και πολύ καλές σχέσεις με τους συμπαίκτες του. Το κοινό των Βάσκων τον λατρεύει. Έχει κολλήσει απόλυτα στο επιθετικό σύστημα του Ζοάν Πενιαρόγια και μόνο τα καλύτερα μπορούμε να περιμένουμε από εκείνον.