Ο Καρόν Μπάτλερ ήταν ένας παίκτης που μπορούσε να σκοράρει από παντού, να μαζεύει ριμπάουντ και να παίζει εξαιρετική περιφερειακή άμυνα. Κατάφερε να κάνει όνομα στο ΝΒΑ αγωνιζόμενος συνολικά σε εννέα ομάδες. Aλλά για πάντα έμεινε ένας ρολίστας...

Ο Καρόν Μπάτλερ ήταν ένας παίκτης που μπορούσε να σκοράρει από παντού, να μαζεύει ριμπάουντ και να παίζει εξαιρετική περιφερειακή άμυνα. Κατάφερε να κάνει όνομα στο ΝΒΑ αγωνιζόμενος συνολικά σε εννέα ομάδες.  Ήταν ένας παίκτης που είχε άνετα στο τσεπάκι τους 15-20 πόντους ανά παιχνίδι, αλλά για πάντα έμεινε ένας ρολίστας. Παρά το γεγονός ότι επιλέχθηκε σε δύο ομάδες All-Star κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Ωστόσο αυτό δεν το κράτησε μακριά από το δακτυλίδι του πρωταθλητή.

Μια ιστορία χιλιοπαιγμένη αλλά πάντα επίκαιρη στην Αμερική

Ο Καρόν Μπάτλερ δεν ήταν ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος άνθρωπος που δραπέτευσε από τα αμερικάνικα γκέτο για μια καλύτερη ζωή. Και τι ζωή! Στο βιβλίο του το 2015, Tuff Juice: My Journey from the Streets to the NBA, ο κάποτε πρωταθλητής του ΝΒΑ περιγράφει τα πάντα για την ταραγμένη ζωή του στα γκέτο του Γουινσκόνσιν πριν το draft του 2002. Εκείνη την εποχή -αντί να αποδείξει την αξία του στα παρκέ- έπρεπε να περιπλανιέται στους δρόμους ως συμμορίτης και έμπορος ναρκωτικών.

Ο Μπάτλερ τα έχει δει όλα: σκοτώθηκαν φίλοι του, καυγάδες με συμμορίες, συνελήφθη 15 φορές πριν από την ηλικία των 15 ετών. Η ζωή στο γκέτο δεν είναι εύκολη, και οι άνθρωποι που μεγάλωσαν σε ένα τόσο εξαντλητικό μέρος είτε δεν μεγαλώνουν για να δουν τα γεράματα τους, είτε μένουν εκεί για όλη τους τη ζωή. Αλλά αυτά τα success story έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Διότι κρύβουν απρόσμενες διεξόδους. Στην περίπτωση του Μπάτλερ, η διέξοδος ήταν το μπάσκετ.

Πως έγινε η γνωριμία με το μπάσκετ;

Ενώ ήταν έγκλειστος σε κέντρο ανηλίκων στα πρώτα εφηβικά του χρόνια, ο Καρόν Μπάτλερ αγκάλιασε το μπάσκετ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη ζωή του. Μετά από 11 μήνες νηφαλιότητας και απαλλαγής από τα ναρκωτικά, ο Μπάτλερ ανέπτυξε τις μπασκετικές του ικανότητες σε τεράστιο βαθμό. Έπαιξε σε ερασιτεχνικές ομάδες ως νεαρός αλλά και μερικά χρόνια στο Racine Park High School. Χωρίς ναρκωτικά και αφοσιωμένος στο μπάσκετ, η ζωή του άρχισε να αλλάζει.

Ο Μπάτλερ φοίτησε στο Maine Central Institute Prep School από το 1998-1999. Την πρώτη του χρονιά, θεωρήθηκε ένας από τους πιο ελπιδοφόρους νέους παίκτες που πέρασαν από το πρόγραμμα. Είχε μέσο όρο 19 πόντους και 12 ριμπάουντ. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης χρονιάς του στο σχολείο,  τραβούσε πλέον τα βλέμματα των ομάδων με τις εμφανίσεις του. Οι μέσοι όροι του έκαναν άλμα στους 26 πόντους και 13 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.  Το 1999, ο Καρόν Μπάτλερ έλαβε υποτροφία για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και να παίξει στην ανδρική ομάδα μπάσκετ των Connecticut Huskies υπό τον προπονητή Τζιμ Καλχούν. Έκανε άμεση εντύπωση από την ημέρα που μπήκε στο γήπεδο. Μετά από μια εκπληκτική πρώτη σεζόν με μέσο όρο 15,6 πόντους και 7,6 ανά αγώνα, ο Μπάτλερ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών της FIBA το 2001.

Η δεύτερη σεζόν του στο Κονέκτικατ ήταν ακόμη καλύτερη – με μέσο όρο 20,3 πόντους και 7,5 ριμπάουντ ανά αγώνα. οδήγησε τους Huskies στην κατάκτηση του τίτλου της Big East. Επιπλέον οδήγησε τους Huskies στην Elite 8 του τουρνουά μπάσκετ του NCAA. Οι Huskies ηττήθηκαν από τους Maryland Terrapins στα τέλη του τουρνουά.

https://twitter.com/WashWizards/status/1593695878207967234?s=20

Η ώρα του NBA

Το 2002, ήταν επιτέλους καιρός για τον Καρόν Μπάτλερ να γίνει επαγγελματίας. Πέντε χρόνια νωρίτερα, πουλούσε ναρκωτικά στους δρόμους του Γουισκόνσιν, και τώρα, επρόκειτο να γίνει πολυεκατομμυριούχος. Ο Ντέιβιντ Στερν τη νύχτα του ντραφτ δήλωσε: “Οι Μαϊάμι Χιτ επιλέγουν τον φόργουορντ των Connecticut Huskies, Καρόν Μπάτλερ, με τη 10η επιλογή στο ντραφτ του ΝΒΑ του 2002”. Ο Μπάτλερ είχε μια εντυπωσιακή ρούκι σεζόν με μέσο όρο 15,4 πόντους, 5,1 ριμπάουντ και 1,8 κλεψίματα ανά αγώνα για τους Μαϊάμι Χιτ (25-56). Κέρδισε τέσσερις φορές το βραβείο του Ρούκι του Μήνα και συμπεριλήφθηκε στην πρώτη ομάδα Ρούκις του ΝΒΑ της σεζόν 2002-2003.

Ο Μπάτλερ υπέγραψε συμβόλαιο 5 ετών και 46 εκατομμυρίων δολαρίων για να παίξει στους Ουάσινγκτον Γουίζαρντς, μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τον Κόμπι Μπράιαντ και τους Λος Άντζελες Λέικερς την περίοδο 2004-2005. Από το 2005 έως το 2010,  παρέμεινε στους Ουίζαρντς και απόλαυσε μερικές από τις καλύτερες σεζόν του. Το 2007, σημείωσε ρεκόρ καριέρας σε πόντους, ασίστ, κλεψίματα και ποσοστό σουτ εντός πεδιάς. Εκείνη ήταν και η σεζόν που επιλέχθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του, σε ομάδα All-Star του ΝΒΑ.

Από το 2010 έως το 2013, άλλαξε παραστάσεις, κατακτώντας το πρωτάθλημα με τους Ντάλας Μάβερικς το 2011. Το 2012 και το 2013 ήταν βασικό γρανάζι στην πορεία των Λος Άντζελες Κλίπερς στα πλέι οφ. Αν και είχε αρχίσει να επιβραδύνει στις αρχές της δεκαετίας του 2010, ο Μπάτλερ εξακολουθούσε να βάζει περίπου 10-15 πόντους ανά αγώνα για τις ομάδες που αγωνιζόταν. Πριν ολοκληρώσει την καριέρα του στο ΝΒΑ ως μέλος των Σακραμέντο Κινγκς το 2016, ο Μπάτλερ τα κατάφερε όλα. Κάποτε ήταν ένα νεαρό παιδί από τους δρόμους  του Ουισκόνσιν χωρίς μέλλον. Τώρα είναι ένας βετεράνος επαγγελματίας μπασκετμπολίστας με εκατομμύρια και ένα δαχτυλίδι στο χέρι. Από το 2020, διατελεί και βοηθός προπονητή των Μαϊάμι Χιτ.