Την δεύτερη του φετινή pole position πανηγύρισε στις κατατακτήριες δοκιμές της Μελβούρνης ο Μαξ Φερστάπεν, μπροστά από τους Τζόρτζ Ράσελ και Λιούις Χάμιλτον που έκαναν το 2-3 για την Mercedes.

αμφίρροπες κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Αυστραλίας δεν επηρέασαν τον Μαξ Φερστάπεν, ο οποίος με χρόνο στο 1:16:732 έφτασε σε ακόμη μια pole position. Πρόκειται για την δεύτερη φετινή pole του Ολλανδού πρωταθλητή της Red Bull Racing, αλλά και την 22η συνολικά της καριέρας του. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι δύο Mercedes των Τζόρτζ Ράσελ και Λιούις Χάμιλτον στην δεύτερη και τρίτη θέση ξεχωριστά. Χαρμολύπη για την Red Bull με τον Σέρχιο Πέρεζ να εγκαταλείπει την διαδικασία έπειτα από έξοδο στο Q1 και να ξεκινάει τον αγώνα από την τελευταία θέση!

Απασχόλησε ξανά θετικά η Aston Martin (4oς ο Φερνάντο Αλόνσο, 6ος ο Λανς Στρολ). Ωστόσο την ευχάριστη έκπληξη έκαναν οι Αλεξάντερ Άλμπον και Νίκο Χούλκενμπεργκ. Τόσο ο βρετανοταυλανδός της Williams, όσο και ο έμπειρος Γερμανός της Haas, έκαναν εντυπωσιακή εμφάνιση καθ’ όλη την διάρκεια των κατατακτηρίων με αμφότερους να πλασάρονται στην πρώτη δεκάδα (8ος ο Άλμπον, 10ος ο Χούλκενμπεργκ). Απογοήτευσε για ακόμη μια φορά η Mclaren. Ο Λάντο Νόρις μόλις 13ος και 16ος ο τοπικός ήρωας Όσκαρ Πιάστρι. Θέση από την οποία και θα εκκινήσει τον παρθενικό εντός έδρας αγώνα του.

Σύνοψη κατατακτηρίων:

Το Q1 στην συννεφιασμένη Μελβούρνη και την πίστα του Άλμπερτ Παρκ ξεκίνησε επεισοδιακά. Αρχικά ο Λόγκαν Σάρτζεντ (Williams) έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου χωρίς να συγκρουστεί του και λίγο αργότερα ο μεγάλος άτυχος της ημέρας Σέρχιο Πέρεζ (Red Bull) εγκαταλείψε έπειτα από έξοδο λόγω βλάβης στα φρένα στην αμμοπαγίδα της στροφής 6. Εξέλιξη, η οποία έφερε την κόκκινη σημαία και μαζί την διακοπή της διαδικασίας.

Η συνέχεια και επανεκκίνηση είχε πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη με συνεχείς εναλλαγές θέσεων. Ο ταχύτερος χρόνος (1:17:304) ωστόσο σημειώθηκε από τον Μαξ Φερστάπεν (Red Bull) με τις δύο Mercedes των Tζόρτζ Ράσελ και Λιούις Χάμιλτον να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα. Εκτός Q2 έμειναν οι Όσκαρ Πιάστρι (Mclaren), Γκουανγκιου Ζου (Alfa Romeo), Λόγκαν Σάρτζεντ (Williams), Βάλτερι Μπότας (Alfa Romeo) και Σέρχιο Πέρεζ (Red Bull).

To Q2 κύλησε σαφώς πιο… ήρεμα με τον ταχύτερο χρόνο να σημειώνεται πάλι από τον Μαξ Φερστάπεν (1:17:). Οι Φερνάντο Αλόνσο (Aston Martin) και Κάρλος Σάινθ (Ferrari) διαμόρφωσαν την πρώτη τριάδα. Eκτός Q3 έμειναν οι Εστεμπάν Οκόν (Alpine-Renault), Γιούκι Τσουνόντα (Alpha Tauri), Λάντο Νόρις (Mclaren), Κέβιν Μάγκνουσεν (Haas) και Νικ ντε Βρις (Alpha Tauri).

Το Q3 ξεκίνησε με μεγάλη πιθανότητα βροχής. Οι οδηγοί έτσι εκμεταλλεύτηκαν την στεγνή άσφαλτο και πραγματοποίησαν την πρώτη τους προσπάθεια. Ο Λιούις Χάμιλτον, ήταν προτωπόρος στα 32 χιλιοστά του δευτερολέπτου ταχύτερος από την Aston Martin του Φερνάντο Αλόνσο και με τον Τζορτζ Ράσελ να ακολουθεί από κοντά. Ο Φερστάπεν όμως κατά τον δεύτερο γρήγορο του γύρο, ανέκτησε την πρώτη θέση. Εννέα μόλις χιλιοστά μπροστά από τον Χάμιλτον.

Οι διαφορές ήταν απίστευτα μικρές. Με τους τέσσερις πρώτους να χωρίζονται από μόλις 1 δέκατο του δευτερολέπτου. Η βροχή δεν εμφανίστηκε τελικά και οι οδηγοί επέστρεψαν στα γκαράζ τους για να βάλουν φρέσκα μαλακά ελαστικά. Ενόψει και της τελικής τους προσπάθειας. Εκεί, με έναν εκπληκτικό γύρο, ο Μαξ Φερστάπεν διατήρησε την πρώτη θέση με το τελικό του 1:16:762. Ανακόπτωντας όλες τις ελπίδες των υπολοίπων διεκδικητών της pole position.

Οι δύο Mercedes όμως έκλεψαν την παράσταση. Με τον Τζορτζ Ράσελ στην 2η θέση και την πρώτη σειρά εκκίνησης μπροστά από τον ομόσταβλο του Λούις Χάμιλτον. Ο οποίος με τη σειρά του άφησε στην 4η θέση τον Φερνάντο Αλόνσο. Ακολούθησαν στην δεκάδα οι Κάρλος Σάινθ, Λανς Στρολ, Σαρλ Λεκλέρ, Αλεξάντερ Άλμπον, Πιερ Γκασλί και Νίκο Χούλκεννμπεργκ.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα ΕΔΩ

H εκκίνηση του αυριανού (2/4) αγώνα για το GP Aυστραλίας, το τρίτο της φετινής σεζόν για την Formula 1 θα λάβει χώρα στις 08:00 ώρα Ελλάδος.