Ο Κιλιάν Μπαπέ δείχνει από την πρώτη κιόλας ημέρα ότι δεν έχει κανένα θέμα ή πρόβλημα με το...παραπάνω βάρος στις πλάτες του.

Η Γαλλία ανά καιρούς μας έχει χαρίσει σπουδαίους παίκτες. Μεγάλες φυσιογνωμίες. Ο Κιλιάν Μπαπέ από την… κούνια του κιόλας, όταν ακόμη βρισκόταν στη Μονακό και κατέκτησε μαζί της το πρωτάθλημα, έδειχνε ότι θα είναι ο επόμενος ηγέτης των «τρικολόρ».

Από τότε και μέχρι σήμερα δεν μας έχει απογοητεύσει. Ο νεαρός στράικερ κάθε μέρα που περνάει, κάθε χρόνος που συμπληρώνεται, τον κάνει ολοένα και καλύτερο. Ολοένα και πιο αποτελεσματικό. Λογικό και επόμενο πλέον να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους του κόσμου. Και όχι άδικα, όπου για μερικούς είναι ο καλύτερος παίκτης που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Ο Κιλιάν Μπαπέ τα έχει όλα στο παιχνίδι του. Έκρηξη, ταχύτητα, τεχνική κατάρτιση, τελειώματα, πάσες, γκολ, ασίστ. Μπορεί να σκοράρει εντός, αλλά και εκτός περιοχής. Μα παράλληλα να βγει μπροστά όταν η μπάλα καίει. Όταν σφίγγουν τα… γάλατα. Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη, όπου ο τεχνικός της εθνικής Γαλλίας, Ντιντιέ Ντεσάν, του έδωσε το περιβραχιόνιο, μετά τη φυγή του Ούγκο Γιορίς.

Πολλοί ήταν εκείνοι που ήταν αντίθετοι σε αυτό. Το έδειξαν με τις δημόσιες δηλώσεις τους εναντία στον σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν. Πήραν ανοιχτά θέση υπέρ του Αντουάν Γκριεζμάν που ήταν και παραμένει ο…υπαρχηγός. Έκαναν λόγο για ασέβεια μιας και ο Μπαπέ είναι πολύ πιο νέος σε ηλικία από τον «Γκριζού».

Όμως, όλοι εκείνοι ξεχνούν πως αυτό που σε κάνει αρχηγό ή ηγέτη δεν είναι η ηλικία. Ή πότε αναγράφει η ταυτότητα ή το διαβατήριο ότι έχεις γενέθλια. Αλλά οι καταστάσεις και οι συνθήκες. Ο πρωταθλητισμός που βιώνεις και πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορείς να τον αντιμετωπίσεις. Ο Κιλιάν Μπαπέ έχει δώσει τις… εξετάσεις του και τις έχει περάσει προ πολλού. Το περιβραχιόνιο του αρχηγού ήταν απλά το… πτυχίο στα χέρια του.

Κιλιάν Μπαπέ: Από μικρός στα… βάσανα!

Ήταν ακόμα αμούστακο αγόρι ο Κιλιάν Μπαπέ όταν σήκωσε το πρώτο του πρωτάθλημα. Ήταν Μάιος του 2017 όταν με εκείνο σε πρωταγωνιστικό ρόλο η Μονακό έσπασε την αυτοκρατορία και το σερί της Παρί Σεν Ζερμέν.

Λίγο αργότερα οι Παριζιάνοι πρέπει να σκέφτηκαν «αν δεν μπορείς να τους νικήσεις, τουλάχιστον αγοράσέ τους». Έτσι,έδωσαν 180 εκατομμύρια ευρώ για χάρη του. Μία κίνηση που έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια του συλλόγου, αλλά και της καριέρας του Κιλιάν Μπαπέ.

Μέσα σε πολλούς σταρ, μέσα σε ένα… περίεργο κλίμα, όχι απλά δεν χάθηκε. Αλλά κατάφερε παρά το νεαρό της ηλικίας του να ξεχωρίσει. Να βγει μπροστά. Να κερδίσει όλα αυτά που έπρεπε. Τίποτα δεν του χαρίστηκε. Ότι πλέον είναι το κορυφαίο όνομα σε μία μαρκίζα γεμάτη από τέτοια είναι καθαρά δικό του κατόρθωμα. Ότι τον θέλει η Ρεάλ Μαδρίτης, επίσης, δεδομένο.

Το ότι έχει ήδη παραπάνω από 201 γκολ με τη φανέλα της Παρί και είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ίσως να λέει πολλά από μόνο του. Πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς ότι τα κατάφερε από τα 24 του! Για άλλους ήταν και παραμένει το… κακομαθημένο παιδί. Αυτός που κάνει κουμάντο στα αποδυτήρια και ενίοτε χαλάει το κλίμα με τα καπρίτσια του.

Εξαρτάται πως βλέπει το ποτήρι ο καθένας. Παρόλα αυτά όλοι του αναγνωρίζουν ότι όχι μόνο δεν λύγισε από τα «πρέπει» και τις απαιτήσεις που εκείνος είχε δημιουργήσει. Αλλά έσπασε πολλές φορές το «ταβάνι» του,  κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι, όπως έχουν αποδείξει άλλες ιστορίες μεγάλων ταλέντων κατά το παρελθόν.

Ηγέτης εκτός αγωνιστικού χώρου…

To πρώτο ημίχρονο μόλις έχει τελειώσει. Η Αργεντινή είναι μπροστά στο σκορ με 2-0 και όλα δείχνουν πως θα κατακτήσει… άκοπα το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το τρίτο στην ιστορία της και το πρώτο του Λιονέλ Μέσι.

Η Γαλλία όχι μόνο δείχνει να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αλλά αλλού πατάει και αλλού βρίσκεται. Το κλίμα στα αποδυτήρια είναι βαρύ. Ψυχρό. Η αμηχανία κόβεται με… μαχαίρι.

«Δεν μπορούμε να παίξουμε χειρότερα από αυτό που παρουσιάσαμε στο πρώτο ημίχρονο. Είτε μπαίνουμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και πάμε να τα δώσουμε όλα, παίζοντας με ένταση σε κάθε μονομαχία. Είτε τους αφήνουμε να νικήσουν.

Είναι τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου παιδιά. Μπορούμε να το γυρίσουμε. Μην τα παρατάτε. Αυτό το ματς γίνεται μία φορά στα τέσσερα χρόνια».

Κανείς άλλος παίκτης, είτε πιο έμπειρος, είτε πιο παλιός δεν είχε να πει τίποτα. Μόνο ο Κιλιάν Μπαπέ, όπου μετά τον συμπλήρωσε ο τεχνικός της ομάδας, Ντιντιέ Ντεσάν.

…αρχηγός εντός αγωνιστικού χώρου

Τα υπόλοιπα από εκεί και πέρα είναι λίγο ως πολύ ιστορία. Και μάλιστα πρόσφατη. Ο Κιλιάν Μπαπέ όχι απλά βγήκε μπροστά. Όχι απλά σημείωσε γκολ. Αλλά μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα πρόλαβε να φέρει… τούμπα τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μόνος του εναντίον όλων. Και τα κατάφερε!

Ο Γάλλος στράικερ με τα δύο τέρματά του στην κανονική διάρκεια έστειλε το ματς στην παράταση. Στα έξτρα 30 λεπτά είχε ακόμη ένα… δωράκι για τον Εμιλιάνο Μαρτίνες. Το ίδιο και στη διαδικασία των πέναλτι. Σίγουρα στο τέλος το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θα ήθελε ο ίδιος ή εκατομμύρια Γάλλοι. Αλλά έδειξε γιατί είναι ένας πραγματικός ηγέτης εντός αγωνιστικού χώρου.

Βάρος; Ποιο βάρος;

To να είσαι αρχηγός είναι κάτι σημαντικό. Διαφορετικό. Ξεχωριστό. Είναι κάτι που σε γεμίζει με ιδιαίτερη τιμή, αλλά και ευθύνες. «Great power comes great responsibility», όπως είχε πει και ο θείος Μπεν στον Πίτερ Πάρκερ (α.κ.α Σπάιντερ μαν).

Ο Κιλιάν Μπαπέ όχι απλά δεν εμφανίστηκε επηρεασμένος ή τρακαρισμένος ή να τρέμουν τα… πόδια του. Αλλά στο εντός έδρας ματς με τη φανέλα της εθνικής Γαλλίας απέναντι στην Ολλανδία σημείωσε δύο γκολ και έδωσε μία ασίστ στα πλαίσια της πρώτης αγωνιστικής των προκριματικών του Euro 2024.

Και αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε σκεφτείτε ποια μπορεί να είναι η συνέχεια!