Μία ημέρα σαν σήμερα το μακρινό 1993 ο Φραντσέσκο Τότι φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Ρόμα που δεν έβγαλε ποτέ από πάνω του!

Ο Φραντσέσκο Τότι ήταν ένας από τους λίγους παίκτες που μπορούσαν να «μιλήσουν» με τα πόδια τους. Αλλά ακόμη και όταν το έκανε σαν τους απλούς κοινούς… θνητούς μπορούσε και πάλι να έχει το ίδιο αποτέλεσμα: να προκαλέσει ανατριχίλα. Όχι απαραίτητα μόνο στους φίλους της Ρόμα. Αλλά σε κάθε ποδοσφαιρόφιλο.

Οι ατάκες του που έμελλε να μείνουν στην ιστορία πολλές. Σαν τα μαγικά γκολ του. Ή τις απίθανες ασίστ του. Ωστόσο, μία από αυτές ξεχωρίζει λίιιιιιγο παραπάνω από τις υπόλοιπες και στην ουσία «φωτογραφίζει» την καριέρα του στους «τζιαλορόσι»: «Θα μπορούσατε ποτέ να αφήσετε την φτωχή σας οικογένεια που αγαπάτε τόσο πολύ και να πάτε να μείνετε και να ζήσετε με κάποιους πλούσιους ξένους;».

Ο Φραντσέσκο Τότι αυτή την απάντηση είχε δώσει όταν τον ρώτησαν πως γίνεται μετά από τόσα χρόνια να παρέμεινε πιστός στη Ρόμα που δεν του χάρισε ούτε πολλά χρήματα, ούτε τόσα τρόπαια όσα θα μπορούσε να είχε κατακτήσει με κάποιους «πλούσιους ξένους». Ωστόσο, κάποιες φορές τα συναισθήματα, ακόμη και σε αυτή την εποχή, είναι πιο πάνω απ΄όλους και όλα!

Η ιστορία του «capitano» με τη Ρόμα ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου του 1993 και έμελλε να μην τελειώσει ποτέ. Ακόμη και μετά το 2017 που κρέμασε τα παπούτσια του στο «Ολίμπικο».

Φραντσέσκο Τότι: Έκανε χαρούμενο το παιδί που είχε μέσα του!

Είναι σπάνιο. Αλλά συμβαίνει. Γι’ αυτό και όταν παίρνει σάρκα και οστά είναι τόσο ωραίο. Η αγάπη σε λίγες, αλλά εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να διαπεράσει σύνορα, δυσκολίες και ένα σωρό άλλα πράγματα. Μέχρι και τον χρόνο. Όταν συμβεί το τελευταίο τότε γίνεται αιώνια.

Όπως ήταν και η αγάπη του Φραντσέσκο Τότι στη Ρόμα. Αιώνια. Από τότε που ήταν πιτσιρικάς και πήγαινε στα εντός έδρας ματς της. Μέχρι και το ντεμπούτο του σε ηλικία 16 ετών. Αλλά και αργότερα όταν είχε το περιβραχιόνιο και την οδήγησε στο τελευταίο της πρωτάθλημα το 2001.

«Απάτησα πολλές φορές τις κοπέλες που έβγαινα μικρός. Αλλά ποτέ τη Ρόμα», είχε δηλώσει όταν ακόμα φορούσε τα εξάταπα. Η μεγαλύτερη αγάπη του Τότι δεν ήταν ούτε ο εαυτός του, ούτε το ποδόσφαιρο. Μα φυσικά η Ρόμα που την είδε ακόμα παιδάκι. Και αυτό το παιδί το έκανε υπερήφανο και χαρούμενο και στις 785 συμμετοχές που φόρεσε τη φανέλα της.