Η Παρί Σεν Ζερμέν πρέπει να κοιτάξει τον καθρέφτη της και να κάνει σκληρή, αλλά, τίμια αυτοκριτική όσον αφορά τον Νεϊμάρ.

Ο Νεϊμάρ ήταν και  είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες που έχουν πατήσει το πόδι τους στα ευρωπαϊκά γήπεδα τα τελευταία χρόνια.

Οι ενδείξεις ότι μπορεί να αφήσει εποχή. Ή έστω να κάνει πολύ πιο… νόστιμο το ποδόσφαιρο υπήρχαν και ήταν πολλές από τότε ακόμη που έκανε «παπάδες» με τη φανέλα της Σάντος.

Η αξία του εκτοξεύτηκε στη συνέχεια. Η μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα τον έφερε -κοντά- στην κορυφή. Και αν δεν ήταν εκεί έδειχνε ότι κάποια στιγμή θα γινόταν το μεγάλο όνομα της μαρκίζας. Ο ένας και μοναδικός σταρ μιας ομάδας που θα ήθελε να τον έχει ηγέτη, αφού τα ηνία στη Βαρκελώνη τα είχε πολύ πριν από εκείνον ο Λιονέλ Μέσι.

Το καλοκαίρι του 2017 στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για την απόκτησή του. Η Παρί Σεν Ζερμέν τον πίστεψε και τα έσκασε… χοντρά για χάρη του. Πολύ χοντρά. Σε μία εποχή, όπου τα εκατομμύρια μοιάζουν πετσετάκια και το ένα ρεκόρ σπάει το άλλο, εκείνο της μεταγραφής του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα στους Γάλλους ήταν και παραμένει το πρώτο. Τα 222 εκατομμύρια ευρώ ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί.

Αλλά ακόμα αυτά τα χρήματα… πονάνε τους Παριζιάνους. Μιας και βλέπουν ολοένα και ξεκάθαρα ότι δεν έπιασαν τόπο με τον Λατίνο στράικερ να μην φτάνει εκεί που ήθελαν ή έστω πίστευαν οι άνθρωποι της Παρί.

Λίγο πριν την Παρί Σεν Ζερμέν

Ήταν καλοκαίρι του 2017. Η Μπαρτσελόνα δεν είχε κατακτήσει ούτε το πρωτάθλημα, ούτε το Champions League. Παρά μόνο το φτωχό, πλην τίμιο, Copa del Rey. Ήταν η εποχή που σιγά- σιγά τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου έβγαιναν ολοένα και περισσότερο στην επιφάνεια.

Ακόμα δεν είχε φτάσει στο σημείο που δεν θα μπορούσε να κάνει μεταγραφές ή ανανεώσεις ποδοσφαιριστών (spoil alert). Ο Νεϊμάρ ήταν κάτι παραπάνω από ουσιαστικός και παραγωγικός με τη φανέλα των Καταλανών, αφού τελείωσε τη σεζόν με…

Στην Παρί έψαχναν έναν παίκτη με λαμπρό παρόν. Αλλά ακόμη πιο αστραφτερό μέλλον. Όλοι και όλα έδειχναν προς τον Νεϊμάρ. Άλλωστε το δικό του brand είχε ξεκινήσει να έχει πολλούς θαυμαστές -ανεξαρτήτως ηλικίας- και για αρκετούς ήταν ο τρίτος ή τέταρτος καλύτερος παίκτης του κόσμου.

Στην αρχή τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μία πρόταση εξαγοράς του από τη γαλλική ομάδα που θα ξεπερνούσε τα 200 εκατομμύρια ευρώ έμοιαζε σαν fake news. Μέχρι που έγινε το μεγάλο… μπαμ!

Ένας Βραζιλιάνος στο Παρίσι

Από τότε που οι Άραβες μπήκαν για τα καλά στην καθημερινότητα και στο… παιχνίδι με την Παρί Σεν Ζερμέν οι αστέρες που έφεραν στη γαλλική πρωτεύουσα μόνο λίγοι δεν ήταν.

Ο Νεϊμάρ στην ουσία, όπως φαίνεται μερικά χρόνια αργότερα, ήταν ο πρώτος από το «νέο κύμα». Ο Βραζιλιάνος ξεκίνησε δυναμικά και με όρεξη τις υποχρεώσεις του με τη φανέλα της Παρί. Άλλωστε σε κάθε ματς έπρεπε να συνδυάζει ουσία και θέαμα. Από τη μία να είναι ένας ζογκλέρ της μπάλας (όπως μας είχε δείξει και με τη Σάντος) αλλά από την άλλη να δίνει αστίστ ή να σκοράρει (όπως μας είχε δείξει με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα).

Η πρώτη σεζόν πέρασε και άφησε έναν θετικό… απόηχο. Ο Λατίνος παίκτης σε 20 ματς στη Ligue 1 είχε 19 τέρματα και 13 ασίστ. Η δεύτερη σεζόν δεν ήταν τόσο καλή, έχοντας σε 17 παιχνίδια 15 γκολ και οκτώ ασίστ.

Την επόμενη αγωνιστική χρονιά κατέγραψε 15 ματς, 13 τέρματα και έξι τελικές πάσες. Η χειρότερη σεζόν του, όμως, ήταν το 2020-2021. Το καλοκαίρι που έφτασε πολύ κοντά στο να αποχωρήσει τον βρήκε μόλις με εννιά τέρματα και έξι ασίστ σε 18 ματς. Από εκεί και πέρα όταν έφτασε ο Μέσι πήρε και πάλι τα πάνω του, καταγράφοντας το 2021-2022, 13 τέρματα, έξι ασίστ σε 22 ματς, ενώ φέτος πριν τραυματιστεί και χάσει την υπόλοιπη σεζόν είχε ήδη σε 20 παιχνίδια 13 γκολ και 11 ασίστ.

Ποτέ δεν έγινε ένας από αυτούς

Παρόλα αυτά δεν ήταν η ζωή του Νεϊμάρ, εντός των τεσσάρων γραμμών, που σχολιαζόταν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Πολλές φορές βρέθηκε στο… μάτι των φανατικών οπαδών της Παρί. Μιας και ποτέ δεν κατάφερε να γίνει ένας από αυτούς. Ποτέ δεν κατάφερε να μπει στις καρδιές τους και ας ξεχώριζε με τις εμφανίσεις του στις τέσσερις γραμμές.

Το μεγάλο ρήγμα στην ουσία ήρθε το καλοκαίρι του 2019 και του 2020. Όλα έδειχναν πως ο Νεϊμάρ αργά ή γρήγορα θα επέστρεφε στην Μπαρτσελόνα. Μάλιστα, το παραδέχτηκε και ο ίδιος μιλώντας σε γαλλικά ΜΜΕ.

Αυτό δεν άρεσε στους φανατικούς οπαδούς της Παρί που ναι μεν μπορούσαν να ανεχθούν τις μέτριες εμφανίσεις του. Αλλά όχι και αυτό. Όχι να βγαίνει live και να δηλώνει έτοιμος για να αποχωρήσει. Από εκεί και έπειτα τον αποδοκίμασαν έντονα. Ειδικά στα εντός έδρας παιχνίδια τα είχε… ακούσει. Ναι μεν το «τσεκούρι του πολέμου» μπορεί να θάφτηκε για τα καλά από το 2021 και έπειτα. Παρόλα αυτά πάντα τον έβλεπαν -και εξακολουθούν να το κάνουν- με μισό μάτι.

Εκείνος υποφέρει και άλλοι… γελάνε

Ένας από τους λόγους που ο Νεϊμάρ δεν έφτασε ποτέ να γίνει ένας από τους πιο αγαπημένους παίκτες της εξέδρας ήταν ο παρακάτω: στα μεγάλα παιχνίδια ήταν απών. Άλλοτε πνευματικά και άλλοτε σωματικά.

Τυχαίο ή όχι; Αλλά από τότε που πήγε στην Παρί μέχρι και σήμερα στα περισσότερα νοκ- άουτ ματς του Champions League που ήταν στην περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου- Μαρτίου εκείνος ήταν πάντα τραυματίας. Κάτι που τον έφερε στον… αφρό για τους λάθους λόγους με τα memes που δημιουργήθηκαν και είχαν σκοπό να τον χλευάσουν να είναι πολλά!

Εκτός αυτού στον τελικό του 2020 απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου είχε μερικές καλές στιγμές για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα των Γερμανών. Κάτι που αν γινόταν ίσως σήμερα να κάναμε άλλη κουβέντα. Εν τέλει αυτό δεν συνέβη και δεν κατάφερε ποτέ να μπει στις καρδιές των Παριζιάνων.

Στο… ζύγι

Σε μία εποχή, όπου υπάρχουν στατιστικά για όλα και για όλους είναι δύσκολο να μην μπορεί κάποιος να κρίνει αντικειμενικά αν ένας παίκτης «έπιασε» ή όχι. Στην περίπτωση του Νεϊμάρ στην… εξίσωση μπαίνουν και άλλες μεταβλητές. Ναι μεν τα νούμερα δεν λένε ποτέ ψέματα. Αλλά από την άλλη όπως λένε και οι Αμερικάνοι «αν θες να πεις το τέλειο ψέμα, τότε πρέπει να το κάνεις με στατιστικά».

Ο Νεϊμάρ αποκτήθηκε -αδρά- από την Παρί Σεν Ζερμέν ως ο επόμενος μεγάλος παίκτης που θα έχτιζε τη δική του δυναστεία, θα άφηνε πίσω του τους μεγάλους, Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, θα κατακτούσε πολλές φορές τη «Χρυσή Μπάλα».

Οι Γάλλοι θεωρούσαν πως με εκείνο για μπροστάρη θα έφερναν στον Πύργο του Άιφελ την «κούπα με τα μεγάλα αυτιά». Από το 2017 μέχρι και σήμερα όχι απλά δεν τα έχουν καταφέρει. Μα έχουν πάει μόλις σε έναν τελικό.

Επομένως, αν βάλεις κανείς τα δεδομένα και τις προσδοκίες που είχαν ο ένας για τον άλλον, τότε, ναι στο ζύγι βγαίνουν και οι δύο πλευρές χαμένες.