Τζέιμς Χάρντεν και Τζοέλ Εμπίντ είναι στο μονοπάτι για να γίνουν μια από τις πιο ξεχωριστές δυάδες όλων των εποχών του ΝΒΑ.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της κανονικής περιόδου του ΝΒΑ. Πράγμα που σημαίνει πως «κλειδώνουν» τα πλέι-οφ, τα πλέι-ιν κλπ. Όπως και παίρνουμε μια καλή ιδέα για τα βραβεία της σεζόν. Μια στιγμή που επίσης είναι καλή για να ψάξουμε και ορισμένες ενδιαφέρουσες στατιστικές και ρεκόρ που μπορούν να δημιουργηθούν. Ή και να επαναληφθούν μετά από χρόνια.

Ένα τέτοιο θα μας απασχολήσει και στις παρακάτω γραμμές. Συγκεκριμένα, έχει να κάνει με ένα εντυπωσιακό στατιστικό μοτίβο που πάει να συμβεί φέτος. Τζέιμς Χάρντεν και Τζοέλ Εμπίντ πάνε να γίνουν το πρώτο δίδυμο που θα είναι πρώτος σκόρερ και πρώτος σε ασίστ σε μέσο όρο στη λίγκα. Κάτι που έχει να συμβεί από τη μακρινή δεκαετία του ’80 και το δίδυμο των Σπερς, Τζορτζ Γκέρβιν και Τζόνι Μουρ.

Με αφορμή αυτό λοιπόν θα θυμηθούμε τις συνολικά τέσσερις φορές που έχει γίνει κάτι ανάλογο. Συν φυσικά τη μία που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας στα παρκέ του ΝΒΑ.

Πολ Αράιζιν – Άντι Φίλιπ

Tο δίδυμο στα γκαρντ των Φιλαδέλφεια Γουόριορς την περίοδο 1951-52 ήταν και το πρώτο που το έκανε. Ο Πολ Αράιζιν αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ της λίγκας. Και ο Άντι Φίλιπ κορυφαίος πασέρ. Οι δυο τους οδήγησαν την ομάδα της Πενσυλβάνια στην τέταρτη θέση της Ανατολικής Περιφέρειας.

Δεν κατάφεραν να περάσουν από τον πρώτο γύρο αφού αποκλείστηκαν από τους Σίρακιουζ Νάσιοναλς με 2-1. Ο πρώτος μέτρησε 25,4 πόντους, ενώ ο δεύτερος 8,4 ασίστ. Μάλιστα ο Φίλιπ ήταν και πρώτο σε Win Shares με 16, δείχνοντας το πόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε στη σεζόν.

Γουίλτ Τσάμπερλεϊν – Γκάι Ρότζερς

Το να λείπει ο Τσάμπερλεϊν από τη λίστα θα ήταν αδιανόητο. Όποτε δεν μένει κανείς παραπονεμένος. Πάμε λοιπόν στη σεζόν 1962-63. Οι δυο τους δεν κατάφεραν να βάλουν τους Σαν Φρανσίσκο Γουόριορς στα πλέι-οφ. Όμως αυτό δεν τους εμπόδισε στο να πάρουν τα βραβεία για το σκοράρισμα και τις ασίστ αντίστοιχα.

Ο Γουίλτ μέτρησε κατά μέσο όρο μόλις 44,8 πόντους και αναδείχθηκε All Star, ενώ ήταν πρώτος και σε Win Shares με 20.9! Από την πλευρά του ο Ρότζερς είχε 10,4 τελικές πάσες και ηγήθηκε της σχετικής κατάταξης, χωρίς να πάρει κάποια περεταίρω διάκριση.

Μπομπ ΜάκΑντου – Έρνι ΝτιΓκρεγκόριο

Δύο σεζόν μετά τη συγχώνευση ABA και ΝΒΑ το εντυπωσιακό στατιστικό έκανε ξανά την εμφάνισή του. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των Μπομπ ΜάκΑντου και Έρνι ΝτιΓκρεγκόριο των Μπάφαλο Μπρέιβς. H ομάδα της Νέας Υόρκης τερμάτισε τέταρτη στην Ανατολή και ηττήθηκε με 4-2 στα ημιτελικά των πλέι-οφ.

Ο ταλαντούχος πάουερ φόργουορντ κατέγραψε στην στατιστική του 30,6 πόντους και βρέθηκε στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της λίγκας. Έχοντας παράλληλα και το καλύτερο ποσοστό στα εντός πεδιάς με 54,7%. Ο δεύτερος, στην πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ ήταν απολαυστικός με 8,2 ασίστ. Φυσικά αναδείχθηκε Rookie της χρονιάς και βρέθηκε στην κορυφαία πεντάδα των πρωτοεμφανιζόμενων.

Τζορτζ Γκέρβιν – Τζόνι Μουρ

Μεταφερόμαστε την περίοδο 1981-82. Όπου και μέχρι σήμερα κανένα δίδυμο δεν έχει καταφέρει να πράξει κάτι ανάλογο. Τζορτζ Γκέρβιν και Τζόνι Μουρ οδηγούν τους Σαν Αντόνιο Σπερς στη δεύτερη θέση της Δυτικής Περιφέρειας. Αφού πέρασαν το εμπόδιο των Σιάτλ Σούπερσονικς με 4-1 στα ημιτελικά, αποκλείστηκαν στα τελικά από τους μετέπειτα πρωταθλητές Λος Άντζελες Λέικερς.

Οι δυο τους όμως είχαν προλάβει να κάνουν τη δουλειά τους. Ο «Iceman» ήταν απολαυστικός με 32,4 πόντους ανά παιχνίδι. Κερδίζοντας μια θέση στην καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ. Από την πλευρά του ο Μουρ μοίραζε 9,6 ασίστ κατά μέσο όρο. Αξίζει να σημειωθεί πως τα «σπιρούνια» είχαν ακόμα έναν παίκτη που ήταν επικεφαλής σε στατιστική κατηγορία. Ο λόγος για τον Τζορτζ Τζόνσον που είχε 3,1 μπλοκ.

Τζοέλ Εμπίντ – Τζέιμς Χάρντεν

Και φτάνουμε στο σήμερα. Ύστερα από 41 ολόκληρα χρόνια οι δύο αστέρες των Σίξερς έχουν την ευκαιρία να γράψουν ιστορία. Πετυχαίνοντας έτσι κάτι ανάλογο έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα. Δεν το βλέπουμε συχνά, οπότε θα ήταν ωραίο να γίνουμε μάρτυρες του συγκεκριμένου -αν θέλετε- ρεκόρ.

Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Εμπίντ μετρά 33,5 πόντους, έχοντας στην πλάτη του τον Λούκα Ντόντσιτς με 33. Συν άλλους τέσσερις παίκτες με +30 πόντους. Από την πλευρά του ο Χάρντεν είναι πρώτος σε ασίστ με 10,8 ανά ματς. Ακολουθεί ο Ταϊρίζ Χαλιμπάρτον με 10,4 συν άλλοι δύο με +10.

Η αποστολή των δύο παικτών της Φιλαδέλφεια μόνο εύκολη δεν είναι. Ωστόσο έχουν την ευκαιρία να καταφέρουν κάτι άκρως εντυπωσιακό. Κάτι που, έπειτα από τόσα χρόνια και τεράστιους παίκτες που πάτησαν παρκέ, δεν το έχουμε ξαναδεί. Στο χέρι τους είναι λοιπόν (κυριολεκτικά) να δούμε αν θα γίνει πραγματικότητα.