Βρισκόμαστε προ των πυλών των εφετινών πλέι-οφ και το ερώτημα είναι ένα• ποιος θα πάρει αυτό το πρωτάθλημα;

Το πρωτάθλημα τώρα αρχίζει. Τα πιο συναρπαστικά πλέι-οφ είναι προ των πυλών. Για την ακρίβεια, τα πρώτα πλέι-οφ που κρίνουν τον πρωταθλητή, καθώς στις προηγούμενες περιπτώσεις ο νικητής είχε αποκτήσει ήδη μια απόσταση ασφαλείας από την κανονική περίοδο. Πάμε λοιπόν να πούμε λίγα και καλά. Πάμε να απαντήσουμε σε πέντε βασικά ερωτήματα.

Ποιος έχει το πιο «εύκολο» πρόγραμμα;

Πηγή: Olympiacos FC
Η απάντηση είναι εύκολη. Ο Ολυμπιακός μπορεί να αισθάνεται μακράν ως ο πιο ευνοημένος της κλήρωσης του μίνι πρωταθλήματος. Με πρεμιέρα στο Βόλο και έπειτα «φιλοξενία» των δυο της Θεσσαλονίκης στο Καραϊσκάκης, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μεγάλη ευκαιρία για το 3/3, την ώρα που οι υπόλοιποι διεκδικητές είναι βέβαιο πως θα χάσουν βαθμούς (υπάρχει το ΑΕΚ-ΠΑΟ, και το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ).
Στη συνέχεια υπάρχει επίσκεψη στη Λεωφόρο, ενώ ο «πρώτος γύρος» κλείνει με την ΑΕΚ στο Φάληρο. Λουκούμι. Απλά ο Ολυμπιακός πρέπει να..το φάει κιόλας!

Ποιος έχει το πιο «δύσκολο» πρόγραμμα;

Εδώ υπήρξε σκέψη. Η ΑΕΚ ναι μεν προέρχεται από την πρώτη ήττα της στην Opap Arena (1-3 από ΟΣΦΠ) και ξεκινάει υποδεχόμενη τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, ενώ συνέχεια έχει ταξίδι στη Θεσσαλονίκη και ματς στην Τούμπα, πριν έρθει η 3η αγωνιστική και το ματς στο Βόλο. Ωστόσο, αν δει κανείς «ψυχρά» τα όσα έβγαλε η κληρωτίδα, νομίζω πως ο ΠΑΟΚ είναι ο πιο «άτυχος».
Ραζβάν Λουτσέσκου © Eurokinissi
Η ομάδα του Λουτσέσκου ξεκινάει με το ντέρμπι της πόλης στο Βικελίδης, έπειτα περιμένει την ΑΕΚ και στη συνέχεια κατεβαίνει στον Πειραιά. Δεν είναι απίθανο σε αυτή την τριάδα αγώνων ο «Δικέφαλος του Βορρά» να συγκεντρώσει … μόλις ένα πόντο. Από την άλλη, μια συγκομιδή μεταξύ 4-6 πόντων δεν του αφαιρεί το δικαίωμα να πιστεύει στο πρωτάθλημα.

Ποιος θα είναι κερδισμένος μετά το πέρας των πλέι-οφ, ανεξάρτητου κατάταξης;

Και εδώ χρειάστηκα ώρα για να αποφασίσω. Θα έλεγα τον Ολυμπιακό μιας και σε κάποια φάση βρέθηκε ακόμη και στο -15 από την κορυφή, όμως είναι τέτοια η δυναμική του κλαμπ, οι απαιτήσεις του συλλόγου και των φιλάθλων του, που μια κάκιστη πορεία στα πλέι-οφ θα φέρει γκρίνια και αλλαγές στον οργανισμό (παρά το ντεμαραζ στον δεύτερο γύρο). Ούτε ο Παναθηναϊκός είναι η απάντηση, καθώς το γεγονός πως ξεκίνησε τη σεζόν με στόχο την έξοδο στην Ευρώπη, δεν αναιρεί το ότι σπατάλησε τη διαφορά που δίκαια είχε χτίσει.
Γιάννης Κωνσταντέλιας © Eurokinissi
Καταλήγω στον ΠΑΟΚ. Και αυτό διότι ο Λουτσέσκου έχει κάνει εκπληκτική δουλειά στους «ασπρόμαυρους» . Έχει ένα ρόστερ με «μιξ» νεαρών και έμπειρων παικτών, παίζει όμορφο ποδόσφαιρο και έχει ήδη χτίσει κάτι καλό για τα επόμενα χρόνια (αρκεί βέβαια να μη…σκορπίσουν οι παίκτες).

Ποιος θα είναι ο χαμένος μετά το πέρας των πλέι-οφ, ανεξάρτητου κατάταξης;

Εδώ η σκέψη μου πάει αμέσως στην ΑΕΚ. Η Ένωση παίζει μακράν το καλύτερο ποδόσφαιρο στη χώρα. Ο Αλμέιδα έχει φτιάξει ένα σύνολο που αποδίδει στο χορτάρι σύγχρονο ποδόσφαιρο. Πρέσινγκ ψηλά στο γήπεδο, πολλά τρεξίματα, κάθετο ποδόσφαιρο αλλά ανάπτυξη και από τις πτέρυγες, συνεργασίες σε μικρούς χώρους, ακόμη και «φαρμακερές αντεπιθέσεις». Η ΑΕΚ φέτος επέστρεψε σπίτι της. Και αυτό της έδωσε τεράστια αγωνιστική -και μη- ώθηση. Πέρα από αυτά, έχει -μαζί με τον Ολυμπιακό– το πιο πλούσιο ρόστερ, με σχεδόν δύο ισάξιες ενδεκάδες.
ΑΕΚ-Λεβαδειακός
Παράλληλα, όλα τα παραπάνω δημιούργησαν τεράστιες προσδοκίες, όχι μόνο στον κόσμο της, ακόμη και στους φιλάθλους των άλλων ομάδων. Άποψή μου πως οτιδήποτε λιγότερο από το πρωτάθλημα -με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί πλέον- θα είναι αποτυχία για την ομάδα από τα Φιλαδέλφεια.

Και τελικά, ποιος θα πάρει αυτό το πρωτάθλημα;

Λένε πως στο ποδόσφαιρο, και γενικότερα στον αθλητισμό, με τα «αν» δε γίνεται δουλειά. Προφανώς και ισχύει. Όταν όμως «πρέπει» να κάνεις μια εκτίμηση για κάτι που ολοκληρώνεται σε δύο μήνες, πρέπει να τα βάλεις όλα στο τραπέζι. Για ένα είμαι βέβαιος. Πως ο Παναθηναϊκός δεν θα αντέξει. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς έκανε την υπέρβασή της. Ακόμη και η δεύτερη θέση θα πρέπει να ικανοποιήσει τους «πράσινους».
ΑΕΚ-Ολυμπιακός Super League © Eurokinissi
Το πρωτάθλημα δείχνει να είναι υπόθεση δυο. ΑΕΚ και Ολυμπιακού. Ειδικά αν (νατο) η ομάδα του Μίτσελ ξεκινήσει με αυτό το 3/3 που είπαμε παραπάνω, θα έχει εκτός από ψυχολογικό, και βαθμολογικό αβαντάζ. Η πεποίθησή μου από τα μέσα Νοέμβρη είναι πως η φετινή ΑΕΚ δε γίνεται να χάσει τον τίτλο. Γράψαμε και πιο πάνω τους λόγους που η ομάδα του Αλμέιδα είναι φαβορί. Λένε πως για να γίνεις βασιλιάς (ΑΕΚ) στη ζούγκλα πρέπει να σκοτώσεις το λιοντάρι (Ολυμπιακός). Πάμε πάλι λοιπόν στα «αν». Αν η ΑΕΚ το σκοτώσει, ή αν δει τους υπόλοιπους να το κάνουν, δε βλέπω πως μπορεί να το χάσει….
ΥΓ: Μερικές φορές είναι ωραίο οι εκτιμήσεις που κάνεις, τελικά να βγαίνουν τελείως εκτός. Αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του πόσο ωραίο και απρόβλεπτο είναι το ποδόσφαιρο!