Το τριπλ-νταμπλ που ακυρώθηκε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο θυμίζει υπερβολικά εκείνα των Ρίκι Ντέιβις και Μπομπ Σούρα, γυρνώντας μας μερικά χρόνια πίσω.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η παρέα του πέρασαν από την Ουάσινγκτον. Ήταν άλλη μια μεγάλη βραδιά για τον «Greek Freak» που ολοκλήρωσε το παιχνίδι με τριπλ-νταμπλ. Συγκεκριμένα μέτρησε 23 πόντους, 13 ασίστ και 10 ριμπάουντ. Μέχρι εδώ όλα καλά. Για να φτάσει όμως τον διψήφιο αριθμό στα «σκουπίδια» ο Έλληνας σούπερσταρ τράβηξε τα… φύλλα «Ρίκι Ντέιβις» και «Μπομπ Σούρα».

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς με 6″ να μένουν στο ρολόι για το τέλος έχει την κατοχή. Εκεί προχωρά προς το καλάθι, πετάει την μπάλα με σκοπό να αστοχήσει επίτηδες και παίρνει το ριμπάουντ. Σε εκείνο το σημείο ο Αντετοκούνμπο μετρούσε 9 ριμπάουντ και μάζεψε το 10ο με έναν πιο ανορθόδοξο τρόπο.

Όπως ήταν λογικό η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις. Λίγες μέρες αργότερα το ΝΒΑ ακύρωσε το τριπλ-νταμπλ ενεργοποιώντας το «The Bob Sura rule». Έναν… άγραφο κανονισμό που θεσπίστηκε το 2004, αν και είχε συμβεί έναν χρόνο νωρίτερα, το 2003. Δύο σκηνικά που μας γυρίζουν περίπου 20 χρόνια πίσω.

Ο Μπομπ Σούρα πριν τον Αντετοκούνμπο

Το πρώτο σκηνικό που μας θυμίζει και περισσότερο τη φάση του Γιάννη έγινε τον Απρίλιο του 2004. Ο Μπομπ Σούρα ως μέλος των Χοκς αντιμετώπισε τους Νετς. Τα «γεράκια» πήραν μια εύκολη νίκη με σκορ 129-107. Ο Σούρα ολοκλήρωσε το ματς με 22 πόντους, 11 ασίστ και 10 ριμπάουντ, σημειώνοντας έτσι το τρίτο του σερί τριπλ-νταμπλ. Κάτι που τον έκανε τον πρώτο παίκτη έπειτα από επτά χρόνια που κάνει κάτι ανάλογο.

Ωστόσο, ελάχιστα αργότερα το ΝΒΑ το ακύρωσε. Ο λόγος ήταν πως ο παίκτης σούταρε στα τελευταία δευτερόλεπτα με πρόθεση να αστοχήσει και να πάρει το ριμπάουντ. Κάτι που σήμαινε πως «κορόιδεψε» το άθλημα. Ο ίδιος στις δηλώσεις του τόνισε πως δεν είχε τέτοιον σκοπό ζητώντας συγγνώμη αν πρόσβαλε κάποιον.

Το… έπος του Ρίκι Ντέιβις

Έναν χρόνο νωρίτερα πριν από όσα έλαβαν χώρα με τον Σούρα είχε συμβεί μια τρομερή φάση. Ήταν 16 Μαρτίου 2003 και οι Καβαλίερς επικράτησαν άνετα των Τζαζ. Στο ρολόι έμεναν 6″ και οι «Καβς» είχαν την επαναφορά. Θυμίζουμε πως ο Γιάννης ό,τι έκανε το έκανε στο καλάθι των Γουίζαρντς. Ο Ρίκι Ντέιβις όμως το πήγε σε άλλο επίπεδο.

Η επαναφορά έγινε στο μισό της ομάδας του και παίρνοντας την μπάλα γυρίζει για λίγο πίσω αστοχώντας σε λέι-απ στο δικό του καλάθι για να πάρει το ριμπάουντ που χρειαζόταν. Μιλάμε για μύθο. Στόχος του φυσικά το τριπλ-νταμπλ. Μέχρι εκείνο το σημείο είχε 26 πόντους, 12 ασίστ και 9 ριμπάουντ. Βλέποντας τον κάνει την συγκεκριμένη κίνηση ο γκαρντ των Τζαζ, ΝτεΣόν Στίβενσον, του έκανε ένα σκληρό φάουλ, ενώ την ίδια ώρα ο Τζέρι Σλόουν είχε μείνει άναυδος.

Ο Ντέιβις έβαλε τις δύο βολές, φτάνοντας τους 28 πόντους. Έτσι δεν κατάφερε να φτάσει στο… πολυπόθητο τριπλ-νταμπλ. Και δεν κατάφερε να φτάσει ποτέ ξανά στην καριέρα του τόσο κοντά στο να πετύχει μια ανάλογη στατιστική.