Η πρώτη τηλεοπτική ποδοσφαιρική μετάδοση έγινε αρκετά χρόνια πίσω και σίγουρα ο αγώνας αυτός ήταν ξεχωριστός

Στις μέρες μας το ποδόσφαιρο και το θέαμα έχει παγιωθεί σε κάθε δυνατό επίπεδο. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να παρακολουθήσει κανείς το αγαπημένο του άθλημα, εύκολα και γρήγορα. Παλαιότερα, αυτό ήταν προνόμιο λίγων και τυχερών. Πότε όμως ξεκίνησαν όλα με την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση και ποιος ήταν ο αγώνας;

Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της ιστορίας

Όλα ξεκίνησαν από το «BBC» στις 16 Σεπτεμβρίου του 1937. Τότε γεννήθηκε η πρώτη μετάδοση αγώνα της ιστορίας. Ο αγώνας ήταν ένα φιλικό της πρώτης ομάδας της Άρσεναλ ενάντια στους κάτω των 21. Ο λόγος που επιλέχτηκε το συγκεκριμένο φιλικό παιχνίδι από το «BBC» ήταν καθαρά δοκιμαστικός. Ήθελε να αποδείξει στο κοινό ότι πλέον είναι πραγματικότητα μια ζωντανή μετάδοση. Σίγουρα τα κατάφερε. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι λόγο της παλαιότητας του γεγονότος δεν υπήρχαν αντίγραφα αποθηκευμένα με αποτέλεσμα αυτή η μετάδοση να χαθεί στην ιστορία.

Μετά από αυτήν την επιτυχία ακολούθησαν και άλλα παιχνίδια. Με αργούς αλλά και σταθερούς ρυθμούς, το γεγονός αυτό, έφτασε να γίνει η απλή και συνηθισμένη καθημερινότητα του κόσμου.

Το πρώτο διεθνές παιχνίδι που αναμεταδόθηκε ποτέ ήταν το Αγγλία – Σκοτία, στις 9 Απριλίου του 1938. Επίσης, ο πρώτος αγώνας Σούπερ Καπ ήρθε λίγες μέρες μετά στις 30 Απριλίου ανάμεσα στη Χάντερσφιλντ Τάουν και την Πρέστον.

Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η πρώτη ζωντανή ποδοσφαιρική μετάδοση της Εθνικής έγινε αρκετά χρόνια αργότερα. Συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου του 1969, όπου η Εθνική μας ομάδα αντιμετώπιζε την Ελβετία στο «Καυτατζόγλειο» για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου. Το παιχνίδι έληξε 4-1 υπέρ της Ελλάδας.

Σε επίπεδο πρωταθλήματος, η πρώτη μετάδοση αγώνα έγινε τρία χρόνια νωρίτερα. Στις 30 Νοεμβρίου του 1966 ο Εθνικός με τον Παναθηναϊκό άνοιξαν την αυλαία του ποδοσφαιρικού θεάματος στη χώρα μας. Νικητές αναδείχθηκαν οι «πράσινοι», όμως τότε δημιουργήθηκε και σκάνδαλο με τα εισιτήρια. Με τη σύμφωνη γνώμη και του Ολυμπιακού και της Α.Ε.Κ. έγιναν έντονες διαμαρτυρίες ότι λόγω της μετάδοσης έπεσαν οι πωλήσεις εισιτηρίων και ότι ο κόσμος προτιμούσε να μην δει το παιχνίδι από το γήπεδο. Κάθε αρχή και δύσκολη.

Έκτοτε, παγκοσμίως, το ποδόσφαιρο παίζει παντού και είναι άμεσα διαθέσιμο σε κάθε σχεδόν γωνιά του πλανήτη. Αυτό που σήμερα είναι καθημερινό κάποτε ήταν εξωπραγματικό.