Ο Χοσέ Αλβαράδο έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των All Star Game που κερδίζει το βραβεία του MVP στο παιχνίδι των ανερχόμενων αστέρων χωρίς να έχει περάσει από το ντραφτ.

O Πορτορικανός γκαρντ των Πέλικανς έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των All Star Game που κερδίζει το βραβεία του MVP στο παιχνίδι των ανερχόμενων αστέρων χωρίς να έχει περάσει από το ντραφτ. Ένα βραβείο που αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο σημαντικός έχει αποδειχθεί για τη Νέα Ορλεάνη και το πως αν βάλεις καρδιά και ψυχή στο παιχνίδι σου, όλα είναι πιθανά. Πάμε να δούμε μαζί πως ο Χοσέ Αλβαράδο έφτασε μέχρι την την κορυφή της λίγκας στεκούμενος μόλις 183 εκατοστά πάνω από το έδαφος.

Βγαλμένος από άλλη εποχή

Πολλά από τα αρχέτυπα παικτών που λατρέψαμε στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 έχουν αρχίσει σταδιακά να καταργούνται. Οι συμβατικοί ψηλοί που σπέρνουν τρόμο στη ρακέτα, οι γκαρντ που μοιράζουν ασίστ με το τσουβάλι και τα τεσσάρια με το σουτ μέσης απόστασης, δείχνουν να μην έχουν θέση στο σύγχρονο NBA. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένας μικροσκοπικός γκαρντ που αντιπροσωπεύει όλους εκείνους τους γίγαντες τσέπης που κυριάρχησαν στο NBA τις προηγούμενες δεκαετίες. Ο Χοσέ Αλβαράδο έχει κάτι από Άλεν Άιβερσον, κάτι από Σαμ Κάσελ, κάτι από Στέφον Μάρμπουρι στο παιχνίδι και αντιτάσσεται στην μόδα των πολλαπλών θέσεων. Είναι άσος και θα παραμείνει άσος.

Παρά το μικρό του ανάστημα, μόλις 1.83, ο Αλβαράδο έχει καταφέρει να εξελιχθεί στον αναντικατάστατο back up άσο των Πέλικανς, με τον Σι Τζέι Μακόλουμ να παίζει εκτός θέση ως άσος στη βασική πεντάδα. Έχει μάλιστα ξεκινήσει βασικός και σε 10 παιχνίδια φέτος. Σε 58 αγώνες, έχει 9.1 πόντους και 3.1 ασίστ μ.ο. Ωστόσο αυτό που δεν λένε τα στατιστικά είναι η ενέργεια του στην άμυνα. Ο “Grand Theft Alvarado” φέρνει μια πρωτόγνωρη ενέργεια στο παρκέ για τους Πέλικανς σε κάθε κατοχή. Με το χαρακτηριστικό του κλέψιμο να οδηγεί σε καλάθια και την ακούραστη πίεση του στους αντίπαλους γκαρντ, οι Πέλικανς έχουν κερδίσει αμέτρητους πόντους και έχουν αποτρέψει ακόμα περισσότερους.

Η εμπιστοσύνη των Πέλικανς και η νύχτα καριέρας απέναντι στους Νάγκετς

Ο Αλβαράδο είχε ελάχιστες πιθανότητες να παραμείνει στο ΝΒΑ. Θεωρούνταν ένας μικρόσωμος σούτινγκ γκαρντ σε σώμα άσου το 2021. Συμμετείχε σε προπονήσεις πριν από το ντραφτ με δεκαοκτώ ομάδες. Τελικά καμία δεν πήρε το ρίσκο μαζί του. Το γεγονός αυτό επέτρεψε στους Πέλικανς να τον αρπάξουν και τελικά να του προσφέρουν ένα two-way συμβόλαιο. Είχε αποδείξει ήδη την αμυντική του δεινότητα ακόμα και στο κολέγιο, κερδίζοντας το βραβείο ACC Defensive Player of the Year παίζοντας για το Georgia Tech. Αυτό πιθανότατα είδαν και η Πέλικανς στο πρόσωπο του. Δεν άργησε να εξελιχθεί σε έναν πολύ χρήσιμο ρολίστα για την Νέα Ορλεάνη. Οι φιλότιμες προσπάθειές του στην άμυνα και το αποτελεσματικό του παιχνίδι οδήγησαν στη μετατροπή του two-way συμβολαίου του σε κανονικό συμβόλαιο 4 ετών και 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Όχι και άσχημα για έναν άνθρωπο που λίγους μήνες πριν είχε φάει άκυρο σχεδόν από κάθε ομάδα της λίγκας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγο αργότερα ήρθε και η παράσταση του απέναντι στους Νάγκετς. Στις 5 Δεκέμβρη. Σε 27 λεπτά συμμετοχής, ο Αλβαράδο σημείωσε 38 πόντους, ενώ ευστόχησε σε 12 από τα 19 του σουτ. Πρόσθεσε επίσης τρία ριμπάουντ, δύο ασίστ και ένα κλέψιμο. Οι 38 του πόντοι αποτελούν ρεκόρ για τους Πέλικανς, ως οι περισσότεροι από παίχτη προερχόμενο από τον πάγκο.

https://twitter.com/NBA/status/1599546591777538048?s=20

Η παράσταση στο All-Star Weekend

Το παιχνίδι των ανερχόμενων αστέρων αποτέλεσε την έναρξη του All-Star Weekend το βράδυ της Παρασκευής. Ο Χοσέ Αλβαράδο επιλέχθηκε για αυτό το παιχνίδι ως ένας από τους καλύτερους δευτεροετείς παίκτες στο ΝΒΑ και κατάφερε να αναδειχθεί και ο MVP του αγώνα. Η ενέργεια του στο παρκέ (όπως κάθε βράδυ) οδήγησε την ομάδα του Πάο Γκασόλ στην νίκη, μαζί φυσικά με το νικητήριο καλάθι παρακάτω.

Σε δηλώσεις του μετά τον αγώνα στο δίκτυο TNT και ερωτούμενος για την καριέρα του μέχρι σήμερα, ο Αλβαράδο είπε χαρακτηριστικά: “Είναι τρελό. Είναι κάτι που μπορείς μόνο να φανταστείς. Όπως είπες, όλα είναι δυνατά. Δεν είμαι 2 μέτρα. Δεν είμαι αθλητικός. Δεν έχω το τρελό άνοιγμα χεριών, αλλά έχω καρδιά που δεν μπορείς να μετρήσεις. Με αυτό μπορείς να κάνεις τα πάντα“.