Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ακόμα και στα 38 του μέσα του έχει ένα παιδί που διψάει και πεινάει: για πρωτιές, νίκες και φυσικά για γκολ.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο άνθρωπος των γκολ. Η εικόνα του θα μπορούσε κάλλιστα αν όχι από τώρα, αλλά στο εγγύς μέλλον να είναι δίπλα στη λέξη «γκολ» σε κάθε λεξιλόγιο του κόσμου. Ο Πορτογάλος δεν ξεκίνησε την καριέρα του, όντας ένας killer. Τόσο εμείς, όσο και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον γνωρίσαμε σαν έναν πιτσιρικά που του αρέσει σε υπερβολικό βαθμό να κρατάει την μπάλα, να κάνει τσαλιμάκια και να μοιράζει «σακούλες» στους προσωπικούς του αντιπάλους.

Κάπως έτσι πήρε άλλωστε μεταγραφή από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2003. Η ιστορία με τον Τζον Οσέι που προσπάθησε να τον σταματήσει, αλλά δεν κατάφερε καν να τον… περιορίσει με τον αμούστακο τότε Κριστιάνο να τον κάνει… ρόμπα είναι γνωστή.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο άλλαξε τρόπο σκέψης και θέση από τότε που πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Όχι γιατί μεγάλωσε. Όχι γιατί δεν μπορούσε να κάνει στον ίδιο βαθμό τις ίδιες, μα και περισσότερες περίτεχνες ενέργειες. Αλλά γιατί κατάλαβε ότι για να φτάσεις στην κορυφή πρέπει να έχεις την ουσία στο παιχνίδι σου. Το γκολ. Από τότε και μέχρι τώρα δεν έχει σταματήσει να σκοράρει. Είτε με την εθνική ομάδα της χώρας του, είτε σε επίπεδο συλλόγων. Σε κάθε διοργάνωση.

To ένα τέρμα διαδεχόταν το άλλο. Το ένα ρεκόρ το επόμενο. Ωστόσο, η «πείνα» αντί να μεγαλώνει συνεχώς και αυξανόταν για τον Ίβηρα που έδειξε και δείχνει ότι είναι από άλλη… πάστα σε σχέση με άλλους συναδέλφους του!

Η φάση που δείχνει πόσο… καλός «φαταούλας» είναι ο Κριστιάνο!

Σίγουρα ο 38χρονος -πλεον- φορ τους τελευταίους μήνες πέρασε δύσκολα. Άκουσε πολλά. Ένιωσε ακόμη περισσότερα στο πετσί του. Ο άνθρωπος που έχει πετύχει σε επίσημο επίπεδο τα περισσότερα τέρματα στην ιστορία του αθλήματος να πέφτει τόσο χαμηλά. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι και σίγουρα όχι του παρόντος. Παρόλα αυτά συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα με τα χρώματα της Αλ Νασρ στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας.

Για να είμαστε ξεκάθαροι… Δεν τίθεται καν θέμα για το αν έκανε πισωγύρισμα. Για το πόσο ανταγωνιστικό είναι το εν λόγω πρωτάθλημα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και άλλα τέτοια. Παρόλα αυτά το να σημειώνει κανείς τέσσερα γκολ σε ένα παιχνίδι δεν παύει να είναι μεγάλη υπόθεση. Και ας θέλουν κάποιοι να το παρουσιάσουν ως κάτι αντίστροφο: σαν να πρόκειται για κάτι μικρό. Παρόλα αυτά πιο σπουδαίο ακόμη και για το καρέ τερμάτων του Κριστιάνο στο εκτός έδρας ματς με την Αλ Ουέντα είναι μία από τις τελευταίες φάσεις της αναμέτρησης. Όταν ο 38χρονος φορ… σκυλιάζει και για πέμπτο γκολ. Και ας τα έχει κατακτήσει όλα στην καριέρα του. Και ας μην είναι πιτσιρικάς, όπως κάποτε. Εκείνος παραμένει το ίδιο «φαταούλας», όπως τότε και δεν αυτό δεν αλλάζει με κανένα χρηματικό ποσό.

Τι είπαν για τον Κριστιάνο Ρονάλντο…

Από το καλοκαίρι του 2022 τα πράγματα ξεκίνησαν και έπαιρναν μία περίεργη ροή για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Από εκεί που ήταν ο πιο ενεργός και πολύτιμος επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρήκε από τη μία στιγμή στην άλλη στα… αζήτητα. Ο Έρικ Τεν Χαγκ κοίταξε το γενικό καλό και όχι να κάνει τα χατίρια του Πορτογάλου. Οι αριθμοί και τα αποτελέσματα συνέχισαν και συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τη στάση και τη συμπεριφορά του Ολλανδού τεχνικού.

Παρόλα αυτά ένας παίκτης με το «ειδικό βάρος» του έμπειρου φορ ήταν λογικό και επόμενο να ζήταγε και να περίμενε μία πιο τίμια και ξεκάθαρη στάση απέναντί του. Αυτό όσο περνούσε ο καιρός δεν ερχόταν. Αντιθέτως η απαξίωση και τα αρνητικά σχόλια τόσο από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, όσο και από φίλους είτε της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είτε του αθλήματος ήταν ολοένα και πιο πολλά.

Το κλίμα ήταν στραβό. Κάθε πλευρά είχε τις δικές της απόψεις και το δικό της δίκιο. Τη δική της αλήθεια. Το «διαζύγιο» που ήρθε μεταξύ τους λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο και για τις δύο πλευρές.

Λίγοι έχουν καταλάβει ποιος είναι

Σίγουρα δεν είναι τέλειος. Ούτε σαν παίκτης, ούτε σαν άνθρωπος. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο όσο και αν τα νούμερα ή τα ρεκόρ του δείχνουν ότι είναι… εξωγήινος παραμένει ένα άτομο με σάρκα και οστά. Με τα δικά του λάθη, ενίοτε και πάθη. Ωστόσο, λίγοι ως ελάχιστοι έχουν καταλάβει, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια σε αυτό το επίπεδο, ότι παραμένει ένας αποφασισμένος να πετύχει άνθρωπος, όπου και αν πηγαίνει. Όποιος και αν είναι οι συνθήκες. Ό,τι και αν έχει να αντιμετωπίσει είτε πίσω του, είτε μπροστά του.

Η ιστορία του ποδοσφαίρου είναι γεμάτη από παραδείγματα σπουδαίων παικτών, όπου στα τελειώματα της καριέρας τους πήγαν σε μία ομάδα για το… εφάπαξ. Όχι γιατί δεν άξιζαν τα πολλά χρήματα. Αλλά τα πήραν χωρίς να δώσουν το 10% των δυνατοτήτων τους. Χωρίς να «πεινάνε» για διακρίσεις, νέες προκλήσεις και νέα ρεκόρ.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν ξέρουμε πόσα ματς θα παίξει με την Αλ Νασρ μέχρι το τέλος του συμβολαίου του μαζί της. Ούτε πόσα γκολ θα πανηγυρίσει και αν θα είναι αυτά από κανονική ροή παιχνιδιού. Ή από το σημείο του πέναλτι. Αυτό που γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν καταλάβει τη νοοτροπία του Πορτογάλου είναι ότι θα παίξει κάθε λεπτό και κάθε ματς σαν να είναι το τελευταίο του. Σαν να μην έχει πετύχει ποτέ ξανά κανένα γκολ -και ας μετράει τόσα- και αυτό είναι κάτι που δεν (εξ)αγοράζεται.