Με αφορμή τα «όργια» του Ντέιμιαν Λίλαρντ, το Debut.gr θυμάται τις κορυφαίες βραδιές σκοραρίσματος στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Ποια είναι η επιτομή του μπάσκετ; Μα φυσικά το σκοράρισμα. Γιατί κακά τα ψέματα, όσο κι αν προσπαθούμε να αναλύσουμε το παιχνίδι, και τα σχετικά, ο στόχος είναι ένας. Να βάλεις περισσότερους πόντους από τον αντίπαλο. Κάτι που στηρίζουν ακράδαντα και στο ΝΒΑ.

Ουκ ολίγες φορές έχουμε δει αστέρες στον μαγικό κόσμο να φορτώνουν με μανία τα καλάθια. 40, 50, 60 πόντοι και πάει λέγοντας. Υπάρχουν όμως και στιγμές που οι αριθμοί πάνε ακόμα πιο ψηλά. Δεν είναι απλό. Και σίγουρα καθόλου εύκολο (εκτός αν λέγεσαι Γουίλτ Τσάμπερλεϊν). Όσες φορές συνέβη κάτι ανάλογο οι παίκτες μπήκαν στην ιστορία. Και όχι άδικα.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο Ντέιμιαν Λίλαρντ. Ο «Dame» πήρε… φωτιά απέναντι στους Ρόκετς και έβαλε 71 πόντους. Σε μόλις 39 λεπτά. Πραγματικά άρρωστο. Με αφορμή λοιπόν τη ματσάρα του ηγέτη των Μπλέιζερς το Debut.gr θυμάται τους οκτώ παίκτες που έσπασαν τα κοντέρ και σκόραραν 70+ πόντους σε μια αναμέτρηση. Άλλες από το μακρινό παρελθόν, και άλλες από το πιο κοντινό…

Ο… Μίδας, Γουίλτ Τσάμπερλεϊν

Όταν μιλάμε για ρεκόρ στο ΝΒΑ, ο πρώτος άνθρωπος που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο Γουίλτ. Ο συγκεκριμένος τύπος έχει πετύχει αρκετές τρελές στατιστικές ανά τα χρόνια. Όμως μία ξεπερνά όλες τις άλλες. Ελάτε τώρα ξέρετε για ποια μιλάμε. Δεν βάζει κάποιος 100 πόντους σε ένα ματς κάθε μέρα. Βασικά δεν βάζει κάποιος, τελεία. Εκείνος όμως το κατάφερε.

Ήταν 2 Μαρτίου του μακρινού 1962. Ο Τσάμπερλεϊν διέλυσε, κατακρεούργησε, ισοπέδωσε, βάλτε ό,τι θέλετε, την άμυνα των Νικς. Έβαλε 100 πόντους σε 48 λεπτά, προσφέροντας μας ένα ρεκόρ που πάρα πολύ δύσκολα θα δούμε να σπάει. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως 70+ πόντοι έχουν σημειωθεί σε 13 περιπτώσεις. Οι έξι ανήκουν σε αυτόν.

Ακόμη, βρίσκεται στην 3η, 4η, 7η και 12η θέση. Είχε σκοράρει 78 πόντους στις 8 Δεκεμβρίου 1961 όντας παίκτης της Φιλαδέλφεια. Δύο φορές έχει φορτώσει 73 πόντους τα αντίπαλα καλάθια. Η πρώτη ήταν στις 13 Ιανουαρίου 1962 και η δεύτερη στις 16 Νοεμβρίου 1962. Είχαν προηγηθεί οι 72 πόντοι στις 3 Νοεμβρίου 1962. Και τέλος, οι 70 πόντοι στις 10 Μαρτίου 1963.

Όταν ο Mamba… δάγκωσε τους Ράπτορς

Η κορυφαία επίδοση σκοραρίσματος της σύγχρονης εποχής του ΝΒΑ είναι, δίχως άλλη, η ματσάρα του Κόμπι Μπράιαντ απέναντι στους Τορόντο Ράπτορς στις 22 Ιανουαρίου 2006. Στο μοναδικό παιχνίδι που η γιαγιά τού «Black Mamba» είχε πάει στο γήπεδο να τον δει από κοντά. Ο ηγέτης των Λέικερς ήταν για άλλη μια φορά ασταμάτητος σκοράροντας 81 πόντους και βάζοντας 55 στο δεύτερο ημίχρονο. Τρελαίνοντας φυσικά όλο το «Staples Center».

Η μέρα που ο Τόμπσον έχασε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ σκοράροντας 73 πόντους

Ήταν 9 Απριλίου 1978. Ντέιβιντ Τόμπσον και Τζορτζ Γκέρβιν πάλευαν για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της σεζόν. Ο Λάρι Μπράουν δίνει το «οκ» στον Τόμπσον να σουτάρει όσο θέλει για να πάρει το βραβείο. Δεν ήθελε κάτι περισσότερο εκείνος και απέδωσε, σκοράροντας 73. Μπορεί να ισοφάρισε τον μέσο όρο του «Iceman», όμως ο ηγέτης των Σπερς νίκησε λόγω περισσότερων συνολικών πόντων.

71 επί… 4

Σε τέσσερις περιπτώσεις είδαμε να σημειώνονται 71 πόντοι. Η αρχή έγινε με τον Ελτζίν Μπέιλορ στις 15 Νοεμβρίου 1960 κόντρα στους Νικς ως παίκτης των Λέικερς. Στη συνέχεια ακολούθησε η τεράστια μάχη του Ντέιβιντ Ρόμπινσον με τον Σακίλ Ο’ Νιλ για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ.

Ήταν 24 Απριλίου 1994 όταν ο «Ναύαρχος» ήταν πίσω με 0,06 πόντους από τον «Σακ» στον μέσο όρο. Ο προπονητής των Σπερς, Τζον Λούκας, έδινε την μπάλα συνεχώς στον ηγέτη του Σαν Αντόνιο και εκείνος ολοκλήρωσε το ματς με 71 πόντους, παίρνοντας και το βραβείο!

Και φτάνουμε στις δύο πιο πρόσφατες περιπτώσεις, με διαφορά κάτι παραπάνω από έναν μήνα. Ο Ντόνοβαν Μίτσελ διέλυσε τους Μπουλς στην παράταση σκοράροντας 71 πόντους στις 2 Ιανουαρίου 2023. Θυμίζοντάς μας μετά από καιρό πως είναι μια μεγάλη εμφάνιση (όσον αφορά το σκορ). Για να έρθει Λίλαρντ πριν λίγες μέρες (26/2) να βάλει επίσης 71.

Όταν ο Μπούκερ, θύμισε… Γουίλτ

Ο Ντέβιν Μπούκερ είναι ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που σκοράρει ακριβώς 70 πόντους. Στις 24 Μαρτίου του 2017, μέσα στο «TD Garden» ο παίκτης των Σανς έκανε… όργια απέναντι στους Μπόστον Σέλτικς, δείχνοντας πόσο καλός σκόρερ είναι. Παίρνοντας σχεδόν τα μισά σουτ της ομάδας του με 40 προσπάθειες.