Η Άρσεναλ και στο εκτός έδρας ματς με την Άστον Βίλα έδειξε, ότι είναι μία ομάδα που παλεύει και πιστεύει μέχρι τέλους.

Η Άρσεναλ δεν είναι φέτος μία απλά καλή ομάδα που παίζει και το ανάλογο ποδόσφαιρο. Οι Λονδρέζοι είναι ένα σύνολο, έτσι, όπως θα το ήθελε από την πρώτη ημέρα που έκατσε στον πάγκο του συλλόγου ο Μίκελ Αρτέτα. Ένα σύνολο που ζει και αναπνέει για κάθε φάση. Για κάθε γκολ. Για κάθε στιγμή. Όπου και αν παίζει. Με όποιον και αν έχει αντίπαλό του.

Το ζητούμενο για τον Ισπανό τεχνικό στο εκτός έδρας ματς με την Άστον Βίλα ήταν η αντίδραση των ποδοσφαιριστών του. Να βγάλουν χαρακτήρα. Κάτι τέλος πάντων που να δείχνει εμπράκτως ότι είναι εδώ και ότι δεν τα έχουν παρατήσει μετά τις «γκέλες» με Έβερτον και Μπρέντφορντ. Ή την εντός έδρας ήττα από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Η Άρσεναλ όχι απλά το έκανε. Όχι απλά επικράτησε εκτός έδρας με σκορ 4-2, αλλά, το έκανε με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Στα τελευταία λεπτά με ένα απίθανο γκολ του Ζορζίνιο και ένα ακόμη του Μαρτινέλι που ξεκίνησε να πανηγυρίζει από τη σέντρα. Όχι μόνο έδειξε ότι έχει χαρακτήρα και τσαγανό, μα ότι και μπορεί να πάρει αποτέλεσμα ακόμη και όταν όλα μπορούν να στραβώσουν.

Μία ιταλική παροιμία λέει ότι «όποιος αγαπάει περιμένει». Οι φίλοι των Λονδρέζων που έδωσαν βροντερό «παρών» στο «Βίλα Παρκ» και σίγουρα επιβεβαίωσαν τους όρκους αιώνιας… αγάπης για το κανόνι στο στήθος. Και θα περίμεναν μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, όπως και έκαναν, αν χρειαζόταν για να πάρουν τη νίκη, όπως έγινε κιόλας. Αλλά εδώ που τα λέμε ήδη περιμένουν 19 χρόνια για ένα πρωτάθλημα. Σε μερικά λεπτά θα κόλλαγαν;

Ως μη… γενόμενο

Φίλοι και εχθροί περίμεναν μία αντίδραση από την Άρσεναλ στο εκτός έδρας ματς με την Άστον Βίλα. Μέχρι και ο Τομ Χανκς που ήταν στις εξέδρες του «Βίλα Παρκ». Αντ’ αυτού είδαν τους γηπεδούχους να σκοράρουν μόλις στο 5′ με τον Γότκινς. Οι παίκτες του Μίκελ Αρτέτα δεν είχαν μπει καλά στον αγωνιστικό χώρο, όμως, από εκεί και πέρα ήξεραν ότι μπροστά τους είχαν να ανέβουν έναν… Γολγοθά. Το πρώτο ημίχρονο ήταν ένα από τα χειρότερα των Λονδρέζων στο φετινό πρωτάθλημα. Σαν να μην έγινε ποτέ.

Ο μοναδικός που μπορεί να πει ότι μόχθησε, προσπάθησε και έδειξε πόσο θέλει τη νίκη ήταν ο Μπουκάγιο Σάκα. Ο νεαρός εξτρέμ δεν ξεχώρισε μόνο για το γκολ της ισοφάρισης που ήταν εντυπωσιακό. Αλλά γενικότερα γιατί ήταν μέσα στις φάσεις και παρά τις κλωτσιές που μάζεψε δεν σταμάτησε να ενοχλεί τους αμυντικούς της Άστον Βίλα. Και όχι μόνο αυτό. Όταν χρειάστηκε χώθηκε σε τσακωμούς και ζήτησε τα… ρέστα. «Οι μεγάλοι παίκτες έτσι πρέπει να κάνουν. Πρέπει να είναι αντιπαθητικοί», είπε μερικές ώρες αργότερα ο Τιερί Ανρί για να υποστηρίξει το starboy της Άρσεναλ.

Η ομιλία του Αρτέτα στα αποδυτήρια

«Δεν μπορώ να σας πω πολλά. Αλλά η ομιλία του Αρτέτα στα αποδυτήρια κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου έφτανε για να μας κάνει να ξυπνήσουμε και να παίξουμε όπως ξέρουμε. Έπρεπε απλά να κάνουμε τα… βασικά», αυτά είχε να πει μετά το τέλος της αναμέτρησης ο Ζορζίνιο.

Ο Μίκελ Αρτέτα έχει δείξει πολλές φορές -ειδικά στη σειρά της Amazon «All or Nothing» ότι έχει τους τρόπους του -και τη φωνή- προκειμένου να «φτιάξει» ψυχολογικά τους παίκτες του ακόμη και στο ημίχρονο μιας αναμέτρησης. Ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά για εκείνους. Κάτι τέτοιο πρέπει να έγινε και στο εκτός έδρας ματς με την Άστον Βίλα. Οι φιλοξενούμενοι έκαναν ένα πάρα πολύ καλό δεύτερο ημίχρονο κυριαρχώντας σε όλες τις γραμμές και παίζοντας έτσι όπως ξέρουν και όπως μας έχουν δείξει όλη τη χρονιά. Το γεγονός ότι σημείωσαν δύο γκολ στα χασομέρια της αναμέτρησης και πήραν ένα σπουδαίο «διπλό» ήταν απλά ένα μεγάλο bonus.

Μηδένα προ του Ζορζίνιο… μα(ρ)κάριζε

Είχε όλο τον χώρο και τον χρόνο μπροστά του. Ο Ζορζίνιο έδειξε την κλάση και την ποιότητά του με ένα απίθανο σουτ στο 93′. Βέβαια, ήταν λίγο τυχερός, αλλά και άτυχος. Την ίδια ώρα και τα δύο. Τυχερός γιατί η μπάλα βρήκε στο κεφάλι του Μαρτίνες και κατέληξε στα δίχτυα της Άστον Βίλα. Άτυχος γιατί στην αρχή πάει στο οριζόντιο δοκάρι και του στέρησε ένα γκολ καριέρας!

Ωστόσο, ο Ιταλός δεν έλαμψε στον αγωνιστικό χώρο μόνο στο παιχνίδι με τους «χωριάτες». Το ίδιο συνέβη και προ ημερών στο «Έμιρεϊτς», όπου ήταν βασικός αναλαμβάνοντας να καλύψει το κενό του Τόμας Παρτέι. Ο Ζορζίνιο ήταν θετικότατος και έδειξε εμπράκτως σε όλους εκείνους που δεν τον πίστευαν, γιατί ο Μίκελ Αρτέτα κινήθηκε άμεσα για την απόκτησή του και γιατί τον ήθελε στην ομάδα του από το 2020!

Now VS Then

Για την τελευταία γενιά της Άρσεναλ που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2004 δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν ή να σχολιαστούν. Οι «Ανίκητοι» από τότε έχουν μπει στα βιβλία της ιστορίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Δεν ήταν μόνο ένα σύνολο που είχε ποιότητα. Μα και τον απαραίτητο χαρακτήρα για να ανταπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες και όλες τις συνθήκες. Άλλωστε η κατάκτηση του πρωταθλήματος από μόνη της είναι μία μεγάλη υπόθεση. Πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει με μηδέν ήττες στο παθητικό.

Οι παίκτες του Μίκελ Αρτέτα δείχνουν ότι όχι μόνο έχουν το ταλέντο για να φτάσουν και εκείνοι ψηλά. Αλλά παιχνίδια σαν αυτά με την Άστον Βίλα και με τις…ειδικές συνθήκες που έχουν επιβεβαιώνουν ότι αν συνεχίσουν έτσι σε θέμα νοοτροπίας και χαρακτήρα δεν θα έχουν να ζηλέψουν και τόσα πολλά από τους «Ανίκητους». Και αυτό λέει πολλά για τους φίλους της Άρσεναλ που περίμεναν πολλές σεζόν για να δουν κάτι ανάλογο.