Ο Ντιέγκο Ρίκο μίλησε αποκλειστικά στο Debut.gr για τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, τη μεταγραφή του στην Αγγλία αλλά και τους στόχους του με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Δυναμικός, απροσπέλαστος και πάνω από όλα «μαχητής». Αυτές είναι μερικές λέξεις με τις οποίες θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τον Ντιέγκο Ρίκο. Πρόκειται για έναν αμυντικό που δύσκολα κάποιος μπορεί να τον προσπεράσει. Μετά από δύο πολύ καλές σεζόν με τη φανέλα της Λεγκανές, πήρε μεταγραφή στην αγγλική Μπόρνμουθ. Εκεί αγωνίστηκε ανάμεσα στους κορυφαίους και έδειξε πως μπορεί να τα… βάλει με όλους. Από το 2021 έχει επιστρέψει στην πατρίδα του για λογαριασμό της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Της ομάδας που έχει αφήσει τους πάντες άναυδους με τις εμφανίσεις της.

Το Debut.gr επικοινώνησε με τον αμυντικό της Ρεάλ Σοσιεδάδ και εκείνος έδωσε απαντήσεις σε πάρα πολλά ζητήματα. Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο; Πώς είναι να αγωνίζεται στην Premier League και ποιες είναι οι διαφορές που συναντά ανάμεσα σε ισπανικό και αγγλικό πρωτάθλημα; Τι περιμένουμε να δούμε από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ τη φετινή σεζόν;

Ντιέγκο Ρίκο © EPA

Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο;

Ο πατέρας μου ήταν ο κύριος λόγος. Παρακολουθούσαμε συνέχεια μαζί  ποδόσφαιρο στο σπίτι. Είναι ο άνθρωπος που με υποστηρίζει από τα πρώτα μου βήματα.

Πώς ήταν τα πρώτα σου ποδοσφαιρικά χρόνια;

Έχω πολύ καλές αναμνήσεις. Έπαιζα με τους φίλους μου και εντός και εκτός γηπέδου. Ήταν μία περίοδος όπου δεν υπήρχε καθόλου άγχος και πίεση.

Έκανες τα πρώτα σου βήματα στην Μπούργκος Προμέσας και μετέπειτα στην Σαραγόσα. Τι θυμάσαι από εκείνες τις σεζόν;

Επίσης έχω πολύ καλές αναμνήσεις. Παίζαμε στην τοπική ομάδα χωρίς επαγγελματική υποστήριξη και παρ’ όλα αυτά καταφέραμε να μην ηττηθούμε από τις Ρεάλ Σοσιεδάδ, ΚΑ Οσασούνα και Αθλέτικ Μπιλμπάο. Μετά πήγα στη Σαραγόσα. Την πρώτη σεζόν ήρθα αντιμέτωπος με ένα σοβαρό τραυματισμό μόλις τον πρώτο μήνα. Όμως οι προπονητές μου μου έδειξαν μεγάλη εμπιστοσύνη και έτσι τη δεύτερη σεζόν κατάφερα να κάνω το ντεμπούτο μου με την πρώτη ομάδα. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Μου έδινε αυτοπεποίθηση που μια ομάδα σαν την Μπόρνμουθ είχε «ποντάρει» σε εμένα, ήταν ένα μεγάλο άλμα στην καριέρα μου.

Τότε εμφανίζεται η Λεγκανές με την οποία αγωνίστηκες στην La Liga. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου όταν αγωνίστηκες για πρώτη φορά με τον σύλλογο στην κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας;

Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η υποστήριξη της οικογένειάς μου όλα αυτά τα χρόνια και όλες οι θυσίες που έκανα από μικρή ηλικία επιτέλους ανταμείφθηκαν. Έπαιζα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και στο «Καμπ Νοου» ενάντια στους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Την πρώτη σεζόν κάθε παιχνίδι ήταν ξεχωριστό για εμένα.

Και τότε εμφανίζεται η Μπόρνμουθ με την οποία αγωνίστηκες στην Premier League. Ένιωσες πως οι κόποι σου άρχισαν να ανταμείβονται;

Ένα μεγάλο άλμα στην καριέρα μου. Ποτέ δεν νιώθω πως πλησιάζω στους στόχους μου γιατί κάθε φορά έχω ένα μεγαλύτερο όνειρο. Άφησα τη χώρα μου, για πρώτη φορά, για να παίξω στο εξωτερικό σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα. Μου έδινε αυτοπεποίθηση ότι μια ομάδα σαν την Μπόρνμουθ είχε «ποντάρει» σε εμένα.

Ντιέγκο Ρίκο © EPA

Πώς είναι να αγωνίζεσαι στα γήπεδα της Premier League απέναντι σε τόσο σπουδαίους αντίπαλους;

Κάθε βδομάδα απαιτούσε να βρίσκεσαι στο κορυφαίο επίπεδο των δυνατοτήτων σου. Την μια εβδομάδα παίζαμε ενάντια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την επόμενη μέσα στο Άνφιλντ και μετά είχες να αντιμετωπίσεις και τη Νιούκαστλ. Κάθε προπόνηση ήταν πολύ απαιτητική ώστε να είσαι έτοιμος για το Σαββατοκύριακο. Έμαθα πάρα πολλά από τη συνεργασία και το διάστημα που έμεινα εκεί.

Πώς εξελίχθηκε η συνεργασία σου με την ομάδα;

Σίγουρα έδειξα τον καλύτερό μου εαυτό και προσέφερα όσα περισσότερα μπορούσα. Η ομάδα ήταν φανταστική απέναντί μου, οι συμπαίκτες μου ήταν πάντα έτοιμοι να με υποστηρίξουν καθώς ήξεραν ότι ήμουν μόνος μου. Δεν μου δόθηκαν όλες οι ευκαιρίες για τις οποίες πάλεψα, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος γιατί έμαθα πολλά και έγινα ο ποδοσφαιριστής και ο άνθρωπος που είμαι σήμερα.

Τότε επέστρεψες στην Ισπανία για λογαριασμό της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου όταν έγινες μέλος μίας τόσο ιστορικής ομάδας;

Έχω πολύ καλούς φίλους στην Γκιπούθκοα και πάντα παρακολουθούσα την ομάδα. Η Ρεάλ Σοσιεδάδ με είχε προσεγγίσει πριν υπογράψω για την Μπόρνμουθ. Έτσι το να γυρίσω πίσω στην Ισπανία και να παίξω για την Ρεάλ Σοσιεδάδ ήταν το καλύτερο βήμα για την καριέρα μου. Αυτή η ομάδα είναι μοναδική με πάρα πολλούς παίκτες από τις ακαδημίες. Αυτό μπορεί να δημιουργεί το αίσθημα ότι τα αποδυτήρια είναι χωρισμένα σε δύο ομάδες, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Κάνουν τους ξένους να νοιώθουν σαν στο σπίτι τους.

Κυνηγάμε το Champions League και δεν πρέπει να κάνουμε λάθη.

Τη φετινή σεζόν πραγματοποιείται μία εξαιρετική πορεία και είστε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας;

Ο πρώτος στόχος είναι να καταφέρουμε να προκριθούμε και να παίξουμε στην Ευρώπη την ερχόμενη σεζόν. Τις τελευταίες τρεις σεζόν το έχουμε καταφέρει. Τώρα μπορεί να είμαστε στη 3η θέση, αλλά πρέπει να παλέψουμε το κάθε παιχνίδι. Κυνηγάμε ακόμα το Champions League και δεν πρέπει να κάνουμε λάθη στο δρόμο μας. Γιατί να μην τα καταφέρουμε;

Φυσικά, συμμετέχετε και στο Europa League όπου τερματίσατε στην πρώτη θέση των ομίλων και συνεχίζεται κανονικά στη διοργάνωση. Μάλιστα, σημειώσατε και μία σπουδαία νίκη απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μέχρι που μπορεί να φτάσει η ομάδα στη διοργάνωση;

Δεν είμαστε πολύ τυχεροί με τις κληρώσεις, καθώς πάντα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες ομάδες. Ξέρουμε ότι και αύτη τη φορά δεν θα αλλάξει αυτό. Έτσι δουλεύουμε σκληρά για να είμαστε έτοιμοι και να προσπαθήσουμε να περάσουμε στον επόμενο γύρο. Χωρίς φόβο μπορούμε να το καταφέρουμε.

Ντιέγκο Ρίκο © EPA

Όταν ξεκίνησες να ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο είχες κάποιον παίκτη ως πρότυπο;

Τον Ρομπέρτο Κάρλος. Εκείνη την εποχή, ήταν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο στη θέση μου. Πάντα προσπαθούσα να μάθω από αυτόν.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου γκολ που έχεις σημειώσει και ξεχωρίζεις;

Το επόμενο. Δεν μου αρέσει να θυμάμαι γκολ από το παρελθόν. Πάντα έχω τη συγκέντρωσή μου στο μέλλον.

Στην Αγγλία οι παίκτες πάνε πιο σκληρά στη μπάλα ενώ στην Ισπανία η τεχνική είναι καλύτερη.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της Premier League και της La Liga;

Οι αναμετρήσεις. Στην Αγγλία οι παίκτες πάνε πιο σκληρά στη μπάλα. Στην Ισπανία η τεχνική είναι καλύτερη και οι ομάδες κινούν τη μπάλα καλύτερα.

Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν παίκτη που ξεκινάει τώρα την ποδοσφαιρική του καριέρα;

Να συνεχίσει το διάβασμα. Να μην αφήσει τις σπουδές του γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον και χρειάζεται να έχεις καλές βάζεις για να ωριμάσεις σαν άνθρωπος.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!