Η εφτάψυχη Ρεάλ Μαδρίτης απέδειξε για πολλοστή φορά στο «Άνφιλντ» ότι αν της κόψεις ένα κεφάλι, εκείνη θα βγάλει ένα παραπάνω.

Ρεάλ Μαδρίτης κυρίες και κύριοι. Εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, έρχεται μία ευρωπαϊκή βραδιά στο «Άνφιλντ» να σε διαψεύσει. Η «Λερναία Ύδρα του ποδοσφαίρου» κατάφερε για μία ακόμη φορά να δραπετεύσει από μία φαινομενικά αδύνατη αποστολή.

Και, όμως, μετά  τα πρώτα 15 λεπτά παιχνιδιού στο «Άνφιλντ», όλα έδειχναν ότι η ιστορία θα γραφόταν διαφορετικά. Ότι η ώρα της εκδίκησης είχε επιτέλους φτάσει για τη Λίβερπουλ. Είχαν περάσει 14 χρόνια από την τελευταία νίκη των «κόκκινων» επί των Μαδριλένων και 6 ανεπιτυχή αποτελέσματα. Ο Σαλάχ έμοιαζε σεληνιασμένος και έτοιμος να πάρει το αίμα του πίσω για όσα του είχε στερήσει ο Κουρτουά στο περσινό τελικό του Παρισίου.

Η Ρεάλ είχε κάθε λόγο να καταρρεύσει μετά το 2-0 εις βάρος της και το ολέθριο σφάλμα του Βέλγου γκολκίπερ της. Η ομάδα του Κλοπ με το ασφυκτικό της πρέσινγκ το πρώτο 15λεπτο θύμιζε την ομάδα που πέρυσι μέτρησε μόλις 4 ήττες σε όλες τις διοργανώσεις.

Η κατάρρευση της Λίβερπουλ έχει ψυχολογική εξήγηση

Μέχρι που συνέβη ο Βινίσιους. Ο Βραζιλιάνος εφηύρε μία απίθανη γωνία για να σκοράρει μπροστά από μία οργανωμένη, πολυπρόσωπη άμυνα, που δεν έκανε κάποιο ιδιαίτερο λάθος. Ξαφνικά, τα φαντάσματα βγήκαν από τις ντουλάπες των γηπεδούχων και οι εφιάλτες άρχισαν να ζωντανεύουν. Βλέπετε, η Λίβερπουλ του Κλοπ με πάνω κάτω τους ίδιους παίκτες μετρούσε 3 ήττες και 1 ισοπαλία από το 2018 έως σήμερα από τη Ρεάλ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτοί οι παίκτες είχαν βιώσει στο πετσί τους πόσο δύσκολο είναι να νικήσεις τη Ρεάλ σε μία ευρωπαϊκή βραδιά. Ακολούθησε το παιδικό λάθος του Άλισον για να περάσει ο διαφαινόμενος αποκλεισμός μπροστά από τα μάτια των παικτών του Κλοπ.

Game over. Η Λίβερπουλ δεν εμφανίστηκε ποτέ στο 2ο ημίχρονο. Το ενεργητικό πρέσινγκ του 1ου 20λεπτου έδωσε τη θέση του σε μία παθητική, άνευρη Λίβερπουλ, που μάρκαρε με τα μάτια και δε μπορούσε να ακολουθήσει το ρυθμό της «βασίλισσας». Το γκολ του Μιλιτάο απέδειξε γιατί στις στατικές φάσεις θα πρέπει να απαγορεύεται η ζώνη άμυνας. Οι παίκτες της Λίβερπουλ παρακολουθούσαν έναν παίκτη να κάνει βόλτα στην περιοχή τους για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς δεν ένιωσε την ευθύνη ότι πρέπει να τον μαρκάρει.

Όσον αφορά στο 5ο γκολ του Μπενζέμα, εκεί αποτυπώνεται το τεράστιο πρόβλημα φυσικής κατάστασης της φετινής Λίβερπουλ. Ο Φαμπίνιο έκανε ένα ακόμη λάθος τη φετινή σεζόν και δεν είχε τα κουράγια να ακολουθήσει τον 37χρονο Λούκα Μόντριτς. Ακόμη και ο 18χρονος Στέφαν Μπάιτετσιτς έμοιαζε ξεζουμισμένος και ανήμπορος να ανακόψει τον Κροάτη μέσο που επέλαυνε σαν άλογο σε πεδιάδα. Αρκετά, όμως, με τη Λίβερπουλ. Ας ασχοληθούμε λίγο και με το τέρας ψυχραιμίας. Την Ρεάλ Μαδρίτης.

Η εφτάψυχη Ρεάλ ξανά προς τη δόξα τραβά

Στο λεξιλόγιο των Μαδριλένων δεν πρέπει να υφίσταται η λέξη «πανικός». Αντιθέτως, οι «μερένχες» πρέπει να έχουν αποστηθίσει λέξεις, όπως ηρεμία, ψυχραιμία και έλεγχος. Είναι η δύναμη της συνήθειας, άλλωστε, που τους έχει επιτρέψει να έχουν τέτοια αυτοπεποίθηση που να τολμούν να πιστεύουν ότι θα επιστρέψουν, όπως το έκαναν στο «Άνφιλντ».

Οι ανατροπές είναι στο αίμα τους. Ξεκίνησε με τη Βόλφσμπουργκ και το χατ-τρικ του Κριστιάνο και γιγαντώθηκε πέρυσι με τις επικές προκρίσεις επί της Παρί, της Τσέλσι και της Μάντεστερ Σίτι.

Εκείνη η σουρεαλιστική τριετία επί εποχής Ζιντάν (2015-2018), όταν και κατέκτησαν ισάριθμα ευρωπαϊκά τρόπαια, γιγάντωσε τόσο πολύ τον ευρωπαϊκό μύθο της Ρεάλ που θεωρείται πια σχεδόν «mission impossible» να την αποκλείσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι πρωταγωνιστές εκείνων των τίτλων παραμένουν στο ρόστερ και έχουν μπολιαστεί με τόση πίστη, που απλά δεν ξέρουν τι σημαίνει πανικός.

Το παραδέχτηκε, άλλωστε και στη post game συνέντευξη του, ο Mr Zen, Κάρλο Αντσελότι, που φήμες λένε ότι δεν τον έχει δει ποτέ κανείς να ιδρώνει από άγχος. «Αυτή η ομάδα το έχει συνηθίσει αυτό. H ποιότητας μας έγκειται στο γεγονός ότι δε χάνουμε ποτέ τον έλεγχο. Δεν είναι εύκολο, ειδικά έτσι όπως άρχισε το παιχνίδι.  Σκέφτηκα τη Μάντσεστερ Σίτι και ήλπιζα να συμβεί το ίδιο. Συνέβη το ίδιο και καλύτερα. Δεν χάσαμε την αυτοπεποίθησή μας και λίγο-λίγο πήραμε τον έλεγχο της μπάλας και ήμασταν αποτελεσματικοί στην επίθεση».

Τo μέταλλο νικητή των Μαδριλένων αποτυπώνουν και τα λόγια του Καρίμ Μπενζεμά στον Τιμπό Κουρτουά κατά την επιστροφή των παικτών για το 2ο ημίχρονο: «Όταν μπήκαμε στον αγωνιστικό χώρο, ο Μπενζεμά μου είπε ότι μπορούμε να σκοράρουμε 2 ή 3 ακόμη γκολ» ανέφερε ο Βέλγος μετά το τέλος του αγώνα.

Τι πίνουν οι στοιχηματικές και δε μας δίνουν;

Η διαφαινόμενη πρόκριση της Ρεάλ Μαδρίτης στα προημιτελικά της διοργάνωσης, την τοποθετεί αυτόματα στα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Αυτό, όμως, δεν χρειάστηκε να το μάθουμε χθες (21/2). Για την ακρίβεια, προκαλεί απορία που τον περασμένο Νοέμβρη, οι στοιχηματικές την έδιναν 4ο φαβορί για τον τίτλο πίσω από Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Σίτι και Νάπολι.

Ακόμα και ο υπερυπολογιστής της Opta δυσκολεύεται να αντιληφθεί ότι η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κατακτήσει το δικαίωμα να θεωρείται κάθε χρόνο η βασικότερη υποψήφια για την «κούπα με τα μεγάλα με τα αυτιά». Ειδικότερα, πριν 2 εβδομάδες έδινε στη Ρεάλ μόλις 6,8% πιθανότητες να κάνει back to back. Θεωρεί, μάλιστα, τη Νάπολι και τη Μάντσεστερ Σίτι μεγαλύτερα φαβορί, παρόλο που οι μεν «παρτενοπέι» έχουν μηδαμινή ευρωπαϊκή εμπειρία ενώ οι δε «πολίτες» έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αποκλειστούν με κάθε τρόπο.

Σίγουρα κανείς δεν παραβλέπει την μέτρια φετινή αγωνιστική κατάσταση της Ρεάλ. Ωστόσο, κανείς επίσης δεν δικαιούται να υποτιμάει το το ψυχολογικό προβάδισμα με το οποίο ξεκινάει κάθε αναμέτρηση στο Τσάμπιονς Λιγκ.