Ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση απέναντι στον Παναθηναϊκό, σε ένα ματς που θύμισε επικίνδυνα τον περσινό τελικό Κυπέλλου.

Η ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος ολοκληρώθηκε. Ο Ολυμπιακός ξεπέρασε το εμπόδιο του Παναθηναϊκού και θα βρεθεί για δεύτερη σερί φορά στον τελικό. Εκεί θα αντιμετωπίσει το Περιστέρι που για πρώτη φορά στην ιστορία του πέτυχε κάτι ανάλογο.

Όποιος είχε παρακολουθήσει τον περσινό τελικό και τον φετινό ημιτελικό ίσως είχε κάποια θεματάκια. Μπορεί να νόμιζε πως βλέπει κάτι σε επανάληψη. Μπορεί να ένιωσε πως το έχει ξαναζήσει. Ένα deja vu όπως λένε οι φίλοι μας οι Γάλλοι. Πράγματι, τα δύο αυτά παιχνίδια έμοιαζαν υπερβολικά. Μπορεί οι Πράσινοι να μην είχαν πάρει τη μεγάλη διαφορά όπως πέρσι, όμως και πάλι ήταν μπροστά. Και το αποτέλεσμα ήταν ίδιο.

Το ίδιο έργο…

Οι παίκτες του Ντέγιαν Ράντονιτς αποφάσισαν στο πρώτο μέρος να ρισκάρουν το τρίποντο. Κάτι που τους βγήκε αφού οι Ερυθρόλευκοι ήταν απελπιστικά άστοχοι. Αποτέλεσμα αυτού να κλείνει προς τα μέσα η άμυνα και να κάνει πιο δύσκολη τη ζωή των αντιπάλων. Έτσι ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να βρεθεί προηγούμενος στο ημίχρονο με το 40-35. Πέρσι το «τριφύλλι» ήταν μπροστά με 45-39 στην ανάπαυλα.

Όπως και στον τελικό της 20ης Φεβρουαρίου 2022, έτσι και χθες (18/2) ο Ολυμπιακός έφτασε σε μια μεγάλη ανατροπή. Πέρσι η διαφορά είχε φτάσει στο +12 (59-47) στο 25′. Αυτή τη φορά δεν ξέφυγαν οι Πράσινοι, όμως οι Πειραιώτες έφτασαν στην ίδια ανατροπή.

Ίδια ανατροπή με άλλα πρόσωπα ο Ολυμπιακός

Ο Παναθηναϊκός έπαθε ένα φοβερό μπλακ-άουτ πέρσι στην τελευταία περίοδο μένοντας χωρίς καλάθι εντός πεδιάς ολόκληρή τη διάρκειά της. Φέτος, αυτό κόντεψε να επαναληφθεί στην τρίτη περίοδο. Μπορεί να μην έμεινε χωρίς σκορ σε ροή αγώνα, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Ο Ολυμπιακός έτρεξε ένα 20-1 και έφερε τούμπα το ματς, καθαρίζοντάς το. Το μόνο που άλλαξε ήταν η περίοδος. Πέρσι αυτό έγινε στο τέταρτο δεκάλεπτο όταν έκαναν ένα 26-8.

Συνεπώς το σκηνικό ήταν ίδιο. Οι πρωταγωνιστές όμως άλλοι. Πέρσι ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ήταν εκείνος που είχε κρατήσει ζωντανούς τους Ερυθρόλευκους μαζί με τον Σακίλ ΜακΚίσικ. Φέτος ήταν η σειρά του Αϊζάια Κάνααν να το κάνει, έχοντας την πολύτιμη βοήθεια του Κώστα Παπανικολάου. Ο Αμερικανός «μπομπέρ» και ο Έλληνας φόργουορντ ξεκόλλησαν την ομάδα τους με 11 και 9 πόντους αντίστοιχα σε εκείνο το διάστημα.

Αυτό το ξέσπασμα ήταν αρκετό για το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα ώστε να πάρει τη νίκη. Οι ομοιότητες σε σχέση με τον περσινό τελικό είναι αρκετές. Δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό μοτίβο. Όχι ότι ένα ντέρμπι «αιωνίων» χρειάζεται κάτι τέτοιο για να έχει λάμψη. Απλά κουβέντα να γίνεται…

ΥΓ. Ο αρχηγός δεν φαίνεται μόνο από τις επιδόσεις στο παρκέ ή από το πως μιλά στους συμπαίκτες του. Είναι και το πως διαχειρίζεται έντονες καταστάσεις όταν αυτές έχουν τελειώσει. Ο Κώστας Παπανικολάου δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του στην ένταση με τον Δημήτρη Αγραβάνη. Ξεκαθάρισε τη θέση του και ζήτησε συγγνώμη για ό,τι συνέβη. Αυτό πάνω απ’ όλα είναι αρχηγός…