Το NBA δουλεύει την επέκταση του με κι άλλες ομάδες, όχι μόνο μέσα στις Η.Π.Α., με μία από τις βασικές πόλεις να είναι η πόλη του Μεξικό.

Μεξικό και NBA πάνε μαζί; Από ότι φαίνεται πάνε. Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς πως γίνεται αυτό όταν έχουμε δει μετρημένους παίκτες από την χώρα νότια των Η.Π.Α. Και όμως τα τελευταία δύο χρόνια το NBA έχει ξεκινήσει ένα “πείραμα” στη πόλη του Μεξικό προσπαθώντας να διευρύνει ακόμα περισσότερο την δημοφίλια του. Ένα πείραμα και μία προσπάθεια που κατά κύριο λόγο έχει μείνει εκτός των ευρωπαϊκών ραντάρ.

Το Μεξικό αυτή την στιγμή είναι ένα κράτος που αριθμεί πάνω 126 εκατομμύρια κατοίκους. Παρότι συνορεύει με τις Η.Π.Α., το μπάσκετ δεν είναι καθόλου διαδεδομένο αυτή την στιγμή στη χώρα. Η κορυφαία λίγκα του πλανήτη μυρίζεται μία μεγάλη οικονομική ευκαιρία και μέχρι τώρα κάνει αριστοτεχνικές κινήσεις για να κερδίσει αυτή την αγορά.

Οι Μεξικάνοι παίκτες στο NBA

Παρότι είναι μία τεράστια πληθυσμιακά χώρα, μόνο 5 Μεξικάνοι παίκτες έχουν καταφέρει να παίξουν στο NBA. Για να καταλάβει κανείς πόσο μικρό είναι αυτό το νούμερο αρκεί να το συγκρίνει με την χώρα μας. Η οποία έχει μόλις το 10% του πληθυσμού της ισπανόφωνης χώρας. Συνολικά 15 Έλληνες παίκτες έχουν συμμετάσχει στην ιστορία του NBA. Νούμερο τριπλάσιο από αυτό της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

O Eduardo Najera στη φωτογραφία αγωνιζόμενος με τους Dallas Mavericks. Ο καλύτερος στην ιστορία κατά γενική ομολογία Μεξικανός παίκτης.

Από τους 5 παίκτες αυτούς, μόλις ένας αγωνίζεται μέχρι σήμερα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Και αυτός είναι ο Juan Toscano που έχει ένα πολύ μικρό ρόλο στους φετινούς Lakers. Είναι όμως και ο μόνος Μεξικανός παίκτης με δαχτυλίδι πρωταθλητή. Πετυχαίνοντας το με τους Warriors το 2022. Ενώ ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία της χώρας θεωρείται ο Eduardo Najera, που αγωνίστηκε συνολικά 12 σεζόν στο NBA. Πιθανότατα λίγοι θα τον θυμούνται. Άρα μιλάμε για μία χώρα, τεράστια πληθυσμιακά, στα σύνορα με τις Η.Π.Α., που το μπάσκετ δεν είναι διάσημο και ταυτόχρονα δεν υπάρχει παραγωγή παικτών. Παρά τις δύσκολες συνθήκες το NBA μύρισε την ευκαιρία.

Η ομάδα της πρωτεύουσας

Η πρωτεύουσα του Μεξικό είναι το Μέξικό Σίτυ. Η οποία αποτελεί και την μεγαλύτερη πόλη σε όλη την Βόρεια Αμερική με 19,2 εκατομμύρια πληθυσμό. Μεγαλύτερη και από την Νέα Υόρκη και από το Λος Άντζελες και από κάθε άλλη πόλη των Η.Π.Α. Παρά το μεγάλο μέγεθος της, η πρωτεύουσα δεν είχε καταφέρει να έχει κάποια ισχυρή μπασκετική ομάδα για τα δεδομένα της χώρας για πάνω από μία δεκαετία. Το πρόβλημα αυτό λύθηκε το 2017, όπου δημιουργήθηκαν οι Capitanes de Ciudad de México ή αλλιώς Mexico City Capitans. Αγωνίστηκαν για 3 σεζόν στο πρωτάθλημα της χώρας τους. Κατάφεραν να φτάσουν 3 φορές στους τελικούς χωρίς ωστόσο να κατακτήσουν τον τίτλο.

Για να έρθει για αυτούς αλλά και για το μπάσκετ της χώρας του, το ιστορικό έτος του 2020. Όπου η ομάδα δήλωσε για πρώτη φορά συμμετοχή στην NBA G-League. Το πρωτάθλημα βελτίωσης του NBA. Λόγω της πανδημίας το πρωτάθλημα ακυρώθηκε και δεν κατάφεραν να αναμετρηθούν σε κάποιο αγώνα. Όμως ξεκίνησαν να αγωνίζονται κανονικά από την περσινή σεζόν, τερματίζοντας στην 7η θέση. Συγχρόνως με την έναρξη της συμμετοχής τους στη NBA G-League, σταμάτησαν να αγωνίζονται οριστικά και στο εγχώριο πρωτάθλημα αλλά και στις Παναμερικανικές διοργανώσεις. Φέτος η ομάδα της πρωτεύουσας βρίσκεται στην 2η θέση της Δυτικής περιφέρειας της NBA G-League, την ώρα που γράφεται το κείμενο. Έχοντας 2 Μεξικανούς παίκτες στο ρόστερ της αλλά και τον άλλοτε σταρ Kenneth Farried.

Το πείραμα του NBA 

Το NBA άρχιζε να “πειραματίζεται” με την χώρα του Μεξικό αρκετά νωρίτερα. Πολύ πριν η πρωτεύουσα φτιάξει ομάδα να αγωνίζεται στην G-League. Το 1992, στα πλαίσια της pre-season του NBA, έλαβε χώρα στο Μέξικο Σίτυ, το ματς μεταξύ Houston Rockets και Dallas Mavericks. Σε μία πρώτη προσπάθεια της Λίγκας να τεστάρει και να δει τι προοπτικές έχει η αγορά της χώρας. Έκτοτε ακολούθησαν άλλα 29 παιχνίδια. 18 παιχνίδια για την pre-season και 11 παιχνίδια για την κανονική διάρκεια του NBA που φιλοξενήθηκαν στην χώρα του Μεξικό. Με το τελευταίο να διοργανώνεται το 2022.

To 2022, ο κομισάριος του NBA, Adam Silver μοιράστηκε δημόσια την εκδοχή να δούμε μία ομάδα από το Μεξικό σύντομα στο NBA. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι η πόλη κάνει ότι χρειάζεται για να δείξει στη Λίγκα ότι είναι σε θέση να φιλοξενήσει μία ομάδα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Ενώ ο ίδιος συνέκρινε την πιθανότητα ύπαρξης μίας ομάδας στο Μεξικό με την επιτυχία που είχαν οι Toronto Raptors όταν έγιναν μέλος του NBA την δεκαετία του 90.

Το μέλλον και η αντίθεση με την Ευρώπη

Γενικότερα το ΝΒΑ όπως φαίνεται προετοιμάζεται και δουλεύει δεκαετίες στην αγορά κάνοντας μικρά αλλά σημαντικά βήματα. Από τα παιχνίδια της pre-season μέχρι τα παιχνίδια της κανονικής διάρκειας μέχρι την ομάδα στην G-league. Και δεδομένου ότι η ομάδα της πρωτεύουσας δεν απέχει και πολύ από τις Η.Π.Α. δεν αποκλείεται να δούμε μία καινούρια ομάδα να ξεφυτρώνει εκεί. Η τελευταία φορά που το κορυφαίο μπασκετικό πρωτάθλημα του πλανήτη επεκτάθηκε ήταν το 2013, όταν η πόλη της Oklahoma απέκτησε ομάδα.

Η μεθοδικότητα του NBA για την περίπτωση του Μεξικό είναι ενδεικτική. Και το όλο “πείραμα” δείχνει μέχρι στιγμής αποφέρει καρπούς. Σε απόλυτη αντίθεση με την κατάσταση στην Ευρώπη. Εδώ όπου ακόμα κυριαρχούν τα κλειστά συμβόλαια. Mε τις εθνικές να παίζουν ίδιες μέρες με τα ματς της Euroleague. Kαι με την κόντρα γενικότερα μεταξύ FIBA και Euroleague να κάνει κακό το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το NBA αναπτύσσεται στρατηγικά και μεθοδικά, ενώ οι Ευρωπαίοι παράγοντες καταστρέφουν τις προοπτικές του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.