Το Debut.gr παρουσιάζει την διετία του Τζόρνταν με την φανέλα των Wizards που δεν είναι υποτιμημένη όπως οι περισσότεροι πιστεύουν.

Ο Μάικλ Τζόρνταν το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης με αφορμή το ντοκιμαντέρ The Last Dance. Μέσα από το ντοκιμαντέρ προβλήθηκαν πτυχές του εαυτού του που μας έκαναν να καταλάβουμε το μεγαλείο του. Οι προσεγγίσεις του πριν κάθε αναμέτρηση, η ανταγωνιστική του φύση και το πείσμα του για τη κορυφή είναι εύκολα διακριτά. Η περίοδος με το Chicago, τα 6 πρωταθλήματα και οι ατομικές διακρίσεις δε θα ξεχαστούν ποτέ. Και αυτό πολύ απλά γιατί ήταν, είναι και θα είναι ο κορυφαίος σε μια από τις μεγαλύτερες δυναστείες του ΝΒΑ. Ελάχιστοι όμως ανακαλούν στις μνήμες τους τα χρόνια του στους Wizards, όπου έκανε και τους πιο δύσπιστους να τον θεωρήσουν “The Greatest of All Time”.

Δεύτερη Απόσυρση

Μετά από πρωτάθλημα του 1998 και τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί ανάμεσα σε αυτόν και τον Jerry Krause, ο Τζόρνταν αποφάσισε να αποσυρθεί για δεύτερη φόρα από την ενεργό δράση σαφώς δυσαρεστημένος. Όπως ο ίδιος δήλωσε στο ντοκιμαντέρ <<Νομίζετε ότι αν έδιναν συμβόλαια ενός έτους στους μεγαλύτερους ηλικιακά παίχτες ομάδας του three-peat δε θα το δέχονταν;>>Στόχος του ήταν να πάει και για το τέταρτο διαδοχικό πρωτάθλημα. Στόχος όμως που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ο ίδιος δήλωνε ότι 99,9% δε θα επιστρέψει και το 2000 ανέλαβε μία θέση στη διοίκηση των Washington Wizards. Οι διοικητικές αποφάσεις δεν ήταν και οι καλύτερες όσον αφορά  τις επιλογές παιχτών. Όμως αρκετά συχνά έλεγε πως σκεφτόταν την επιστροφή στην ενεργό δράση. Σε αυτή τη φημολογία ήρθε να προστεθεί και η πρόσληψη του Doug Collins ως head coach των Wizards, ενός προπονητή που είχε δουλέψει με τον Τζόρνταν στα πρώτα χρόνια του στο Chicago. Παρά τη δήλωση πως κατά 99.9% δε θα ξαναπαίξει ο Air Mike στις 25 Σεπτεμβρίου του 2001 επέστρεψε στην ενεργό δράση με την φανέλα της Washington.

H εποχή Τζόρνταν στους Wizards

Η επιστροφή στα παρκέ για τον Τζόρνταν συνοδεύτηκε κυρίως από επικριτικά σχόλια καθώς ήταν ήδη 38 ετών. Ο ίδιος έκανε σαφές πως δεν το έκανε για τα χρήματα αλλά για την αγάπη του για το άθλημα. Μάλιστα ο μισθός του θα πήγαινε στις οικογένειες των θυμάτων από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Jordan βρέθηκε σε μία ομάδα που είχε πτωτική πορεία. Μάλιστα την προηγούμενη σεζόν οι Wizards είχαν ρεκόρ 19-63, το χειρότερο στην ιστορία τους. Στην αρχή της σεζόν το ξεκίνημα ήταν νωθρό (2-9). Σε μια αναμέτρηση με τους Pacers ο Air Mike πέτυχε μόλις 6 πόντους, σταματώντας έτσι ένα μοναδικό ρεκόρ που τον ήθελε να σκοράρει στους 866 αγώνες που έχει αγωνιστεί 10+ πόντους. Αυτή η αναμέτρηση σε συνδυασμό με τα περίπου 20 λεπτά που αγωνιζόταν τον έκαναν να αναρωτηθεί αν μπορεί να συνεχίσει. Η απάντηση δόθηκε στην επόμενη αναμέτρηση. Κόντρα στη Charlotte σκόραρε 51 πόντους ενώ στη μεθεπόμενη κόντρα στους Nets που εκείνη τη χρονιά βρέθηκαν στους τελικούς, πέτυχε 45 πόντους. Ένας τραυματισμός στο γόνατο όμως τον έθεσε εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν. Μέχρι εκείνο το διάστημα οι Wizards είχαν ρεκόρ 26-21 και ο Τζόρνταν είχε 25.1 πόντους, 6.2 ασίστ 5,3 ριμπάουντ μ.ο.

Η Τελευταία Παράσταση

Τη σεζόν 2002-2003 όλοι ήξεραν πως επρόκειτο για την τελευταία σεζόν του Τζόρνταν στην ενεργό δράση. Ο ίδιος αγωνίστηκε και στους 82 αγώνες της regular season,στοιχείο αξιομνημόνευτο για έναν αθλητή 40 ετών. Μάλιστα σκόραρε πολλάκις 40+ πόντους ενώ είναι ο μοναδικός παίχτης που έχει πετύχει 40 και 50 πόντους σε τρεις δεκαετίες. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 22.9 πόντους, 5,2 ασίστ, 5,3 ριμπάουντ και ποσοστό ευστοχίας στο 42%. Αδιανόητα νούμερα για κάποιον σε αυτή την ηλικία. Βέβαια ούτε αυτή τη χρονιά οι Wizards δε κατάφεραν να μπουν στην post season αλλά ο Τζόρνταν είχε συνεχίσει να γράφει ιστορία. Πολλοί θεωρούν το πέρασμα από τους Wizards ανούσιο αφού η εικόνα του έχει στιγματιστεί με το Chicago και τους Bulls. Όμως η διετία στη Washington μας βοηθάει να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο το μεγαλείο του και ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που θα τον ρίξει από τη κορυφή της λίστας με τους καλύτερους αθλητές-όχι μόνο καλαθοσφαιριστές- όλων των εποχών.