Η Μάντσεστερ Σίτι είναι, μετά από πολυετή έρευνα, κατηγορούμενη αλλά για κάποιο λόγο όλοι το περίμεναν και δεν το... περίμεναν. Ταυτόχρονα!

Η Μάντσεστερ Σίτι εδώ και χρόνια κάνει ό,τι θέλει στις μεταγραφές. Λες και δεν υπάρχουν νόμοι. Μόνο «παραθυράκια» για τους Άγγλους που από τότε που ανέβηκαν επίπεδο μόνο… σύννεφα δεν αγόρασαν για να τα πάνε στην κόκκινη πλευρά του Μάντσεστερ. Γιατί από παίκτες έφερναν κατά καιρούς όχι μόνο τους πιο ταλαντούχους, όχι μόνο τους πιο φορμαρισμένους. Αλλά και τους πιο ακριβούς.

Οι απλοί φίλαθλοι φώναζαν. Τα έλεγαν. Ωστόσο, όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις στων… πλουσίων την πόρτα, πάρε την πόρτα και φύγε. Όπως θα μπορούσε να λέει και ένα γνωστό Αραβικό ρητό. Και από το πουθενά -όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις- έρχεται μία έρευνα της Premier League που είχε ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια και μας λέει αυτό που λίγο ως πολύ όλοι είχαμε σκεφτεί: ότι τα χρήματα των ιδιοκτητών της Σίτι από το 2009 μέχρι και σήμερα μόνο… καθαρά δεν είναι.

Σύμφωνα με την έρευνα των αρμόδιων αρχών οι άνθρωποι του συλλόγου είχαν βρει μία… μόντα -που θύμιζε περισσότερο Ελλάδα επί ΠΑΣΟΚ- ώστε να δείχνουν ότι τα χρήματα των ιδιοκτητών που έμπαιναν στα ταμεία του συλλόγου για μεταγραφές δεν ήταν από την τσέπη τους. Αλλά από χορηγίες. Σοκ!!! (μπορεί και όχι). Βρείτε μας ένα σύννεφο να πέσουμε!

Το να ακούγονται και να λέγονται πολλά από τους ανθρώπους που δεν έχουν τη θέση, ούτε τις γνώσεις για κάτι παραπάνω είναι λογικό. Αλλά το να κρατάει μία έρευνα της Premier League τόσα χρόνια, ενώ πολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει νωρίτερα και καλύτερα από ανθρώπους που είναι γνώστες του αντικειμένου σίγουρα σηκώνει κουβέντα. Μεγάλη κιόλας. Το ίδιο και με την UEFA που τόσα χρόνια έκανε ότι… έτρεχε και κυνηγούσε όλους εκείνους που είχαν γεμάτα πορτοφόλια, όμως, στο τέλος της ημέρας τους τιμωρούσε με ποινές χάδια.

Για να δούμε τώρα τι θα γίνει με την περίπτωση των περσινών πρωταθλητών Αγγλίας.

Γιατί… αυτοί είστε! 

Σίγουρα δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία που κάποια ομάδα θα ξεπεράσει κάποια όρια. Ωστόσο, οι νόμοι και οι αρχές πρέπει να είναι εκεί να τη σταματούν. Και αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε να την τιμωρούν. Πάντα σύμφωνα με όλα όσα ισχύουν. Όπως λέμε πολλές φορές στην Ελλάδα «νόμοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται».

Παρόλα αυτά πως η UEFA, η FIFA, το CAS και άλλες αρμόδιες αρχές να παίξουν τον ρόλο του τίμιου Πόντιου Πιλάτου; Από την ώρα και τη στιγμή που τα σκάνδαλα διαφθοράς βγαίνουν ολοένα και πιο συχνά στον αέρα; Πως κάποιος να μιλήσει και να κατακρίνει τη διαφθορά όταν είναι και εκείνος βουτηγμένος μέσα σε αυτή; Η δικαιοσύνη τους είναι για γέλια. Αλλά από την άλλη αυτοί είστε.

Πιθανές τιμωρίες για τη Μάντσεστερ Σίτι

Από τη θεωρία στην πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση. Στην Αγγλία, ειδικά ο Τύπος, αρέσκεται σε βαρύγδουπες δηλώσεις και παχυλούς τίτλους. Σίγουρα η Μάντσεστερ Σίτι έχει διαπράξει οικονομικά εγκλήματα. Και ναι μεν μπορεί από πλευράς Premier League να είναι σίγουροι ότι θα υπάρξει τιμωρία. Ωστόσο, ποια θα είναι αυτή; Θα έχει να κάνει με το παρόν; Με το τώρα; Ή και με το παρελθόν, εφόσον αυτά τα αδικήματα έχουν διαπραχθεί εδώ και καιρό;

Επίσης, θα βγει άμεσα η απόφαση; Πάντως τα σενάρια είναι πολλά και διαφορετικά. Άλλοι ισχυρίζονται για μείωση βαθμών, όπως στην περίπτωση της Γιουβέντους που μπορεί να φτάνει το -15. Άλλοι για υποβιβασμό στις μη επαγγελματικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου. Και κάποιοι πιο… extreme μέτρα: δηλαδή κατάργηση των πρωταθλημάτων που έχει κατακτήσει η Μάντσεστερ Σίτι από το 2009 και έπειτα.

Για να δούμε τι θα δούμε και αν το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι και το κόκκαλο!

Ο… προφήτης, Ζοσέ Μουρίνιο!

Πολλές φορές έχει βγει στη… σέντρα από τα ΜΜΕ. Ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν είναι ξεχωριστός μόνο σαν άνθρωπος. Αλλά και σαν προπονητής. Το ίδιο και οι δηλώσεις του. Ο Πορτογάλος τεχνικός το 2020, όντας στην Τότεναμ είχε… δει ότι η Μάντσεστερ Σίτι είναι ύποπτη όσον αφορά το FFP και τις μεταγραφές που κάνει. Δύο χρόνια μετά απλά έπεσε μέσα!

«Πιστεύω ότι άμεσα το FFP πρόκειται να σταματήσει να ισχύει. Και το ξαναλέω γιατί είναι το πλέον ξεκάθαρο πράγμα στο μυαλό μου. Αν η Σίτι δεν είναι ένοχη, τότε η απόφαση είναι ντροπιαστική. Αν η Σίτι είναι και πάλι ένοχη, τότε η απόφαση είναι και πάλι ντροπιαστική. Δεν μπορεί να υφίσταται FFP με αυτή τη μορφή που ξέρουμε μέχρι και σήμερα, γιατί πολύ απλά δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης. Εκτός και αν γίνει σωστά και ουσιαστικά.

Θα ήθελα να δω τη Σίτι αθώα και να μην πληρώνει ούτε μία λίρα. Ή να είναι ένοχη και να πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά. Τώρα το λέμε για τη Μάντσεστερ Σίτι. Αλλά πιο παλιά έχει συμβεί με άλλες ομάδες στο παρελθόν. Ωστόσο, θα πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες του… τσίρκου και να μπορεί να μπει ο καθένας μέσα και να δει ό,τι θέλει να δει», τα λόγια του.

Μάντσεστερ Σίτι: Το χρονικό μιας ληστείας που δεν τελείωνε ποτέ!

Δεν ήταν μία σεζόν. Ή ένα μεταγραφικό «παράθυρο». Αυτό που έκανε η Μάντσεστερ Σίτι γινόταν σταθερά και μεθοδικά. Χρόνο με τον χρόνο ολοένα και περισσότερα χρήματα έπεφταν στο τραπέζι για να κάνουν κάθε επιθυμία του εκάστοτε προπονητή τους πραγματικότητα οι άνθρωποι της διοίκησης.

Ο Αρσέν Βενγκέρ ποτέ δεν ήταν αυτής της λογικής. Από τότε που ήταν σπουδαίος και τρανός μέχρι τη Δύση της καριέρας του στην Άρσεναλ. Ο Αλσατός τεχνικός έβλεπε τους νεόπλουτους να του… κλέβουν τους παίκτες του μέσα από τα χέρια. Μία ληστεία που γινόταν όχι μόνο μέρα μεσημέρι, αλλά δεν είχε σταματημό. Ο Σαμίρ Νασρί, ο Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ, ο Κόλο Τουρέ, ο Γκαέλ Κλισί και ο Μπακαρί Σανιά έφυγαν από τους Λονδρέζους για να έχουν στη Σίτι χρυσά συμβόλαια.

Αλήθεια, ποιος μπορεί να αποζημιώσει είτε τον Βενγκέρ; Είτε τις άλλες ομάδες που απλά έβλεπαν και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα; Η απάντηση του Αλσατού είναι απλά… χρυσή!