Ο Παναθηναϊκός είχε αγγίξει τη νίκη αλλά το τρίποντο του Κρις Τζόουνς σε χρόνο... μηδέν έδωσε τη νίκη στη Βαλένθια.

Το buzzer beater τρίποντο του Κρις Τζόουνς εξέθεσε την ανοργάνωτη στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα άμυνα του Παναθηναϊκού, χαρίζοντας στην Βαλένθια ένα τεράστιο «διπλό» στο ΟΑΚΑ, με το οποίο αύξησε το ρεκόρ της σε 13-11 και παρέμεινε σε τροχιά οκτάδας στη Euroleague. Οι «πράσινοι» των πολλών και σημαντικών απουσιών (Παπαγιάννης, Πονίτκα, Γουόλτερς) ηττήθηκαν 91-92 από τις «νυχτερίδες», για την 24η αγωνιστική, βλέποντας το ρεκόρ τους να βυθίζεται στο 8-16.

O Παναθηναϊκός «πλήρωσε» την επιλογή του να μην κάνει σε φάουλ στην τελευταία επίθεση της Βαλένθια και ενώ απέμεναν 17΄΄ για τη λήξη. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης; Ο Ντέρικ Γουίλιαμς να αλλάξει με τον Πάρις Λι στο σκριν, με τον πρώτο να βρίσκεται απέναντι στον Κρις Τζόουνς, ο οποίος αφού πρώτα τον… άδειασε με ωραία προσποίηση από τα 6,75, εν συνεχεία «τιμώρησε» τον Παναθηναϊκό στην εκπνοή, γράφοντας το τελικό 91-92 υπέρ των «νυχτερίδων».

Η γενικότερη εικόνα των «πράσινων», πάντως, δεν ήταν σε καμία περίπτωση πειστική, καθώς η άμυνα υπολειτουργούσε από το πρώτο τζάμπολ, με αποτέλεσμα να δεχθούν 92 πόντους μέσα στο «σπίτι» τους, ενώ ό,τι έχτιζε στην επίθεση βασιζόταν στις επιθετικές εμπνεύσεις των Αρτούρας Γκουντάιτις (23π.-career high, 10ρ., 1κλ., 1 μπλοκ) και Πάρις Λι (25π.-career high), οι οποίοι βρέθηκαν σε ονειρική βραδιά… Θετικό το ντεμπούτο του Ματ Τόμας με 13 πόντους σε 23 λεπτά συμμετοχής, ενώ στην πρώτη του εμφάνιση με την «πράσινη» φανέλα ο Δημήτρης Αγραβάνης έμεινε στο μηδέν επιθετικά σε 10 λεπτά συμμετοχή.

Στον αντίποδα, οι Ισπανοί βασίστηκαν στα λάθη των αντιπάλων, στο πείσμα τους και στη διάρκεια του Κρις Τζόουνς στο κομμάτι της παραγωγικότητασς (24π.).

Η εξέλιξη του αγώνα
Α’ Ημίχρονο

Με την άμυνα να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα από τα πρώτα λεπτά, ο Παναθηναϊκός ήλεγξε τα ριμπάουντ και με δεύτερες ευκαιρίες στην επίθεση βρέθηκε γρήγορα σε θέση οδηγού και παρέμεινε εκεί μέχρι το τέλος της περιόδου (26-21 στο 10λ΄). Με τον Λι, μάλιστα, σταθερή απειλή από την περιφέρεια και τον Γκουντάιτις μέσα στις δύο ρακέτες, ο Παναθηναϊκός, ο οποίος βρήκε λύσεις και από τους νεοαποκτηθέντες Τόμας, Αγραβάνη, συνέχισε να ελέγχει τον αγώνα μέχρι το ημίχρονο, που τον βρήκε στο +7 (49-42).

Β’ Ημίχρονο

Ένα νεκρό διάστημα του «τριφυλλιού» στις αρχές της τρίτης περιόδου, έδωσε την απαραίτητη ώθηση στη Βαλένθια, η οποία με επιμέρους σκορ 3-11 προσπέρασε στο 24΄ με 52-53, ενώ βρέθηκε ακόμη και στο +3 (60-63) στο 28΄. Ωστόσο, με τους Λι, Τόμας και Γκριγκόνις να βρίσκουν ρυθμό και πάλι από την περιφέρεια, ο Παναθηναϊκός αντέδρασε και μείωσε σε 68-69 στο 30΄.

Με την περιφερειακή άμυνα του Παναθηναϊκού να παραμένει ανενεργή, ο Κλαβέρ συνδέθηκε για τρίτη φορά στον αγώνα από τα 6.75, χαρίζοντας στους Ισπανούς προβάδισμα τεσσάρων πόντων (75-79 στο 35΄) και η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη για τον Παναθηναϊκό, αν δεν συνέχιζε την κυριαρχία του κοντά στο καλάθι ο Γκουντάιτις, ο οποίος με σερί προσωπικούς πόντους έβαλε τους «πράσινους» και πάλι σε πλεονεκτική θέση (84-81 στο 37΄). Με τον Τζόουνς όμως να… μονοπωλεί τις ισπανικές επιθέσεις και τον Λι να πράττει αναλόγως από πλευράς «τριφυλλιού», το προβάδισμα άλλαξε πολλές φορές χέρια, πριν ο Τόμας γράψει με 1/2 βολές το 91-89 στα 17΄΄. Με τον Παναθηναϊκό να μην επιλέγει το φάουλ στην τελευταία επίθεση της Βαλένθια, ο Τζόουνς εκμεταλλεύτηκε την ασυννενοησία μεταξύ Γουίλιαμς και Λι και στην εκπνοή έγραψε από τα 6.75 το τελικό 91-92…

Τα δεκάλεπτα: 26-21, 49-42, 68-69, 91-92

Οι συνθέσεις

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ντέγιαν Ράντονιτς): Λι 25 (5). Μποχωρίδης. Γουίλιαμς 8. Γ. Καλαϊτζάκης 5 (1). Αγραβάνης. Τόμας 13 (2). Μπέικον 10. Γκριγκόνις 5 (1). Μαντζούκας 2. Γκουντάιτις 23.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ (Αλεξ Μουμπρού): Χάρπερ 6 (2). Κλαβέρ 13 (3). Πουέρτο. Πρέπελιτς 2. Πραντίγια 9 (1). Γουέμπ 6 (2). Λόπεθ – Αροστέγκι 4. Τζόουνς 24 (2). Ράντεμπο 2. Έβανς 3 (1). Αλεξάντερ 16. Ριβέρο 7.

Η βαθμολογία

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!

Παναθηναϊκός – Βαλένθια 91-92. Παναθηναϊκός – Βαλένθια 91-92.