Αρνόλντας Κουλμπόκα και Προμηθέας μόνο να επωφεληθούν έχουν από τη φετινή τους συνεργασία, βοηθώντας ο ένας τον άλλον...

Ήταν 5 Ιουλίου όταν ο Προμηθέας ανακοίνωνε και επίσημα την έναρξη της συνεργασίας του με τον Αρνόλντας Κουλμπόκα. Μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση καθώς ο Λιθουανός φόργουορντ έγινε κάτοικος Πάτρας προερχόμενος από τις ΗΠΑ. Οι Σάρλοτ Χόρνετς αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο και εκείνος πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Η ελληνική ομάδα ήταν αυτή που κέρδισε την υπογραφή του και τον πρόσθεσε στο ρόστερ της. Ένας παίκτης με περίσσιο ταλέντο και προοπτικές που ψάχνει να πρωταγωνιστήσει. Έτσι οι δύο πλευρές βρήκαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να βοηθήσουν η μία την άλλη. Όπως λέει και η γνωστή παροιμία εξάλλου: «Το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο».

Μέχρι στιγμής, και αφού βρισκόμαστε στα μέσα της σεζόν, βλέπουμε η συνεργασία να πηγαίνει εξαιρετικά. O μεν Προμηθέας είναι στην πρώτη πεντάδα στην Basket League. Παράλληλα, ισοβαθμεί στην 4η θέση στον Β’ όμιλο του EuroCup με 9-5 μαζί με Μπουντούτσνοστ και Παρί. Ο δε Κουλμπόκα πραγματοποιεί εξαιρετική χρονιά και αν μη τι άλλο όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω του.

H Μπάμπεργκ, το BCL, η Μπιλμπάο και το ΝΒΑ

Η καριέρα του Κουλμπόκα ξεκίνησε από τη δεύτερη ομάδα της Ζάλγκιρις Κάουνας. Η Μπάμπεργκ ήταν εκείνη που εκτίμησε το ταλέντο του και τον έκανε δικό της το 2015 σε ηλικία 17 ετών. Οι Γερμανοί τον παραχώρησαν αρχικά δανεικό στην Μπάουναχ για δύο σεζόν (2015-17) και στη συνέχεια τον έδωσαν στην Ορλαντίνα της Ιταλίας (2017-18). Εκεί έκανε πάρα πολύ καλά παιχνίδια έχοντας 10,3 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1,1 ασίστ στο Basketball Champions League. Αποτέλεσμα αυτού να αναδειχθεί ως ο καλύτερος νέος παίκτης της διοργάνωσης.

Το καλοκαίρι εκείνο (2018) έγινε draft από τους Σάρλοτ Χόρνετς που τον επέλεξαν στο νούμερο 55. Χωρίς ωστόσο να τον εντάξουν στο ρόστερ τους. Έτσι η Μπάμπεργκ αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία. Τα καλά του ματς τον έφεραν στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Μπιλμπάο το 2019. Οι Βάσκοι διαθέτουν ένα πολύ αξιόλογο πρόγραμμα και σίγουρα ο Λιθουανός φόργουορντ θα ανέβαζε την απόδοσή του.

Στην πρώτη του σεζόν στη Βασκωνία μέτρησε 8,5 πόντους και 3,6 ριμπάουντ στην ACB. Στην Μπιλμπάο τον πίστεψαν τόσο που του ανανέωσαν το συμβόλαιο για ακόμα δύο χρόνια. Την περίοδο 2020-21 συνέχισε τις υψηλές πτήσεις «αναγκάζοντας» τους Σάρλοτ Χόρνετς να τον καλέσουν στις ΗΠΑ.

Ενδιάμεσα ο Κουλμπόκα είχε λάβει μέρος στα Summer League του 2018 και του 2019. Όμως δεν είχε πείσει τις «σφήκες». Κάτι που κατάφερε λίγο αργότερα με την ομάδα της Βόρειας Καρολίνας να του προσφέρει two-way συμβόλαιο. Πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι στην G-League με τους Greensboro Swarm καταγράφοντας 14 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ. Νούμερα που όμως δεν έφταναν για να τον φέρουν στο ΝΒΑ, καθώς έπαιξε μόλις σε 2 ματς, με συνολικό χρόνο συμμετοχής μόλις 6 λεπτά.

Το… restart του Κουλμπόκα με τον Προμηθέα

Ο Λιθουανός κατάλαβε πως δεν θα είχε μέλλον στον μαγικό κόσμο και έτσι αποφάσισε να τα… μαζέψει και να γυρίσει στην Ευρώπη. Ο Προμηθέας έμοιαζε ιδανική επιλογή. Αφού του έδωσε την ευκαιρία να παίξει σε ένα αρκετά καλό πρωτάθλημα όπως το ελληνικό. Αλλά κυρίως του έδωσε τη δυνατότητα να αγωνιστεί στο EuroCup. Και ήδη όλα κυλάνε εξαιρετικά.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν για έναν χρόνο. Μια συμφωνία που ίσως δείχνει πως ο Κουλμπόκα βλέπει τους Πατρινούς ως ένα σκαλοπάτι. Ως μια ευκαιρία για το restart. Για να διεκδικήσει μια θέση σε ομάδα που αγωνίζεται στη Euroleague. Ή ακόμα και στο ΝΒΑ. Ο Προμηθέας φυσικά και δεν θα του βάλει κανένα εμπόδιο. Πρόκειται για μια εξαιρετική κατάσταση αφού ο ένας βοηθά τον άλλον. Ο νεαρός φόργουορντ βρίσκει χρόνο, ρόλο και ευκαιρίες σε μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Και το σύνολο του Γιάννη Χριστόπουλου ένα άκρως ταλαντούχο παιδί, «πεινασμένο» για διάκριση.

Στην Basket League καταγράφει 14,3 πόντους (51% δίποντο σε 64 προσπάθειες, 35% τρίποντο σε 101 και 93,1% βολές σε 44) και 5,8 ριμπάουντ. Μένοντας περίπου 30 λεπτά στο παρκέ. Μάλιστα στα 15 ματς που έχει αγωνιστεί μόνο δύο φορές δεν είχε διψήφιο αριθμό πόντων. Και οι δύο απέναντι στον Κολοσσό Ρόδου!

Σε ό,τι έχει να κάνει με το EuroCup μετρά 16 πόντους (53,1% δίποντο σε 49 προσπάθειες, 42,2% τρίποντο σε 90 και 79,2% βολές σε 53). Παράλληλα έχει 6,4 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ, σε 13 ματς. Κορυφαίες του στιγμές, η ανάδειξή του σε MVP της 1ης και 12ης αγωνιστικής, όπου απέναντι στην Τρέντο είχε 18 πόντους και 11 ριμπάουντ. Ενώ με την Μπουντούτσνοστ είχε 30 πόντους (ρεκόρ καριέρας), 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Ο Κουλμπόκα λοιπόν έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε έναν πάρα πολύ καλό παίκτη. Ο Προμηθέας μπορεί να τον βοηθήσει να αναδειχθεί και παράλληλα να βοηθηθεί κι εκείνος. Ο Λιθουανός μπορεί να βρεθεί σε ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο. Το ταλέντο του είναι αδιαμφισβήτητο και μόνο βήματα μπροστά έχει να κάνει. Και ποιος ξέρει, ίσως πολύ σύντομα να τον δούμε στη Euroleague…