Ήταν Ιανουάριος του 2009 όταν η Άρσεναλ αποφάσισε να σπάσει τον... κουμπαρά της, ώστε να αποκτήσει τον Αντρέι Αρσάβιν από τη Ζενίτ.

Ήταν από εκείνα τα ματς που του έβγαιναν όλα. Δεξί; Μέσα. Αριστερό; Μέσα και αυτό! Από κοντά; Από μακριά; Ο Αντρέι Αρσάβιν σε εκείνο το μυθικό ματς της Άρσεναλ κόντρα στη Λίβερπουλ μέσα στο «Άνφιλντ» ήταν ο ορισμός της έκφρασης one man show! Ο Ρώσος πέτυχε και τα τέσσερα γκολ των Λονδρέζων στην έδρα του συλλόγου από το Μερσεϊσάιντ. Μιας και ένα τέρμα του Νίκλας Μπέντνερ δεν μέτρησε για μερικά εκατοστά, μιας και ήταν σε θέση οφσάιντ.

Από την άλλη οι γηπεδούχοι είχαν να παρατάξουν τον πιο ποιοτικό, ολοκληρωτικό και φορμαρισμένο επιθετικό της Premier League εκείνη την εποχή: τον Φερνάντο Τόρες. Ο Ισπανός έμεινε μόνο στα… δύο γκολ αν και είχε μία πολύ καλή κεφαλιά που λίγο πριν περάσει την τελική γραμμή της εστίας του Λούκας Φαμπιάνσκι έδιωξε σωτήρια με το κεφάλι ο Κίεραν Γκιμπς.

Εκείνο το βράδυ ήταν που έκανε τον Αντρέι Αρσάβιν να δικαιολογήσει και με το παραπάνω τα χρήματα που είχε ξοδέψει για χάρη του μερικούς μήνες νωρίτερα η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ. Ο Αλσατός σπάνια είχε ακριβά γούστα. Παρόλα αυτά ο Ρώσος ήταν η αδυναμία του: μιας και για εκείνη την εποχή ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του αγγλικού συλλόγου από το Βόρειο Λονδίνο. Κάτι που κράτησε για μόλις τέσσερα χρόνια μέχρι να έρθει ο Μεσούτ Οζίλ και να τον ρίξει από την κορυφή το καλοκαίρι του 2013.

Ο Αντρέι Αρσάβιν ήταν ο Τσάρος της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης

Ο Αντρέι Αρσάβιν ήταν ο Τσάρος της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης

Η καριέρα του Αντρέι Αρσάβιν δεν έχει πολλά κεφάλαια. Δεν έχει πολλές μεταγραφές. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν γεμάτη από καλές και δυνατές στιγμές. Ίσα- ίσα. Ο Ρώσος από νωρίς στην καριέρα του έδειξε ότι μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά. Δεν άργησε να πρωταγωνιστήσει με τη φανέλα της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Αυτή ήταν η ομάδα που υποστήριζε από μικρός. Ο σύλλογος της καρδιάς του. Ειδικά από την ώρα και τη στιγμή που τα ρούβλια ξεκίνησαν να πέφτουν με τη… σέσουλα από τη Gazprom, τότε οι όποιες ανησυχίες είχε για το μέλλον του εξανεμίστηκαν άμεσα. Παράλληλα, η πολυδιαφημισμένη και τραγουδισμένη ομάδα της Αγίας Πετρούπολης με τον Αρσάβιν για μπροστάρη πήγαινε από τη μία μεγάλη νίκη στην επόμενη στο Κύπελλο UEFA.

Έτσι, έφτασε μέχρι και την κατάκτησή του τον Μάιο του 2008 στον τελικό με αντίπαλο τη Ρέιντζερς. Ωστόσο, πιο πριν οι Ρώσοι είχαν ισοπεδώσει με νίκη 4-0 την Μπάγερν Μονάχου στα ημιτελικά, δείχνοντας πριν καν πατήσουν το πόδι τους στην αναμέτρηση με τους Σκωτσέζους ότι μόνο… χαλαροί δεν ήταν!

Οι παραστάσεις του Αρσάβιν στο Euro 2008!

Η Ευρώπη έχει δει πολλές εκπλήξεις στο Euro. Την αρχή την έκανε η ομάδα της Δανίας το 1992. Ακολούθησε το θαύμα της Πορτογαλίας το 2004 από την Εθνική μας ομάδα. Έτσι, μόνο λίγοι δεν ήταν αυτοί που πίστευαν ότι και η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει τέτοιο. Ειδικά από την ώρα και τη στιγμή που η «αρκούδα» έπαιζε ποιοτικό και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο.

Αλλά μέχρι και εκεί αυτός που ξεχώριζε ήταν ένας. Ναι, σωστά μαντέψατε. Ο Αντρέι Αρσάβιν με τις εμφανίσεις του εκτίναξε τις μετοχές του ακόμη πιο ψηλά. Έκανε ακόμη περισσότερα μάτια να τον κοιτάξουν και να του δώσουν σημασία. Όχι ότι και πριν δεν συνέβαινε αυτό. Αλλά το όνομά του είχε μπει για τα καλά στα μπλοκάκια πολλών ανθρώπων της ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η πορεία της Ρωσίας σταμάτησε στα ημιτελικά της διοργάνωσης απέναντι στην Ισπανία. Αλλά ο -τότε- άσος της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης έχει ακόμα να θυμάται τα δύο γκολ που σημείωσε, τις δύο ασίστ που μοίρασε και την χαρά που εισέπραξε από τους συμπατριώτες του!

Η πιο ακριβή «κανονιά» στην ιστορία της Άρσεναλ… μέχρι την επόμενη!

Ναι μεν αρκετές ομάδες έδειξαν ενδιαφέρον για τον σούπερ σταρ της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Ωστόσο, λίγες κινήθηκαν δυναμικά και αποφασιστικά. Όχι, γιατί δεν ήθελαν να τα… σκάσουν για χάρη του. Ή εκείνος δεν ήταν ώριμος και έτοιμος στα 29 του για το επόμενο βήμα της καριέρας του. Παρόλα αυτά αρκετοί προπονητές δεν ήταν σίγουροι για τον Αντρέι Αρσάβιν και αν θα μπορούσε να κάνει κάθε Κυριακή τα ίδια… μαγικά και σε κάποιο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Ο Αρσέν Βενγκέρ δεν δίστασε. Ο Αλσατός τεχνικός ρίσκαρε και στο τέλος βγήκε κερδισμένος. Η Άρσεναλ την τελευταία ημέρα των μεταγραφών του Ιανουαρίου του 2009 έντυσε στα χρώματά της τον Ρώσο επιτελικό μέσο, δίνοντας στην ομάδα της Αγίας Πετρούπολης για χάρη του 11 εκατομμύρια λίρες. Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου, ξεπερνώντας εκείνη του Σιλβέν Βιλτόρ.

Όπως γράψαμε και πιο πάνω η εμφάνισή του σε εκείνο το 4-4 μέσα στο «Άνφιλντ» συνοψίζει με πολύ ωραίο τρόπο την παρουσία του στην αγγλική πρωτεύουσα. Ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική δυνατή στιγμή που χάρισε στους φίλους της Άρσεναλ που έχουν να θυμούνται από εκείνον γκολ όπως εκείνο απέναντι στη… διαστημική Μπαρτσελόνα που έδωσε τη νίκη. Τέρματα με εντυπωσιακό τρόπο όπως αυτό με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2010 και άλλα πολλά!